• Sākta kampaņu savvaļas dzīvnieku mazuļu aizsardzībai

    Dzīvnieku aizsardzība
    Ziņu aģentūra LETA
    29. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sākusi informatīvo kampaņu «Neizdzēs dzīvību!» savvaļas dzīvnieku aizsardzībai, kurā informēs sabiedrību par sekām un atbilstošāko rīcību, sastopoties dabā ar savvaļas dzīvnieku mazuļiem, aģentūru LETA informēja komunikācijas konsultants Matīss Rutks.

    DAP informatīvās kampaņas «Neizdzēs dzīvību!» mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un pareizu rīcību, sastopot dabā savvaļas dzīvnieku mazuļus. Šī kampaņa jeb projekts «Es esmu no savvaļas. Gribu dzīvot savā vaļā!» tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.

    Kampaņā īpašu uzmanību pievērsīs atgādinājumam par cieņpilnu attieksmi pret savvaļas dzīvniekiem, lai novērstu situācijas, kurās pie cilvēkiem pieradināti savvaļas dzīvnieki tiek pamesti vai atgriezti savvaļā, apdraudot sabiedrību, paši sevi, apdzīvotas vietas vai publisko infrastruktūru.

    Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange skaidro, ka pie cilvēka uzaudzināts savvaļas dzīvnieka mazulis ir pieradis sajust savā tuvumā cilvēku, pieradis tikt barots, tāpēc neprot un nemēģina barību meklēt kā viņa savvaļas sugas brāļi. Taču cilvēkiem jāapzinās, ka savvaļas dzīvnieks nekad nekļūs par mājdzīvnieku, kā rezultātā tiek izaudzināts nedz savvaļai, nedz arī nebrīvei piemērots dzīvnieks.

    Tādējādi ar šo kampaņu DAP sekmēs izpratni par pareizu rīcību, sastopot dabā savvaļas dzīvnieku mazuļus, piemēram, lapsu, lāci, lūsi, putnu, stirnu, zaķi un citus. Tāpat eksperti informēs, kādas var būt potenciālās sekas nepārdomātas vai neiecietīgas rīcības gadījumā.

    DAP pasūtītajā SKDS aptaujā secināts, ka Latvijā nepilna puse jeb 44% aptaujāto iedzīvotāju ir sastapušies ar savvaļas zīdītāju mazuļiem. Lange uzsver, ka Latvijā visbiežāk sastopamās savvaļas zīdītāju sugas ir aļņi, brieži, lapsas un stirnas. Vienlaikus regulāri tiek saņemtas ziņas par satiktiem ežiem, zaķiem, arī pūcēm un vāverēm, jo attiecīgie dzīvnieki atrodas tuvu cilvēkiem. Dzīvniekus nedrīkst barot, ar viņiem fotografēties, jo viņi pieradīs pie pārtikas un uzmanības, nespējot vairs pastāvēt paši par sevi. Tam apliecinājums ir notikumu attīstība ar Valkas apkārtnē sirojošiem lācēniem pērn.

    Lai iepazītos ar materiālu, kur ir apkopota informācija, kā rīkoties, sastopoties ar savvaļas dzīvniekiem, DAP aicina apmeklēt vietni «www.neizdzesdzivibu.lv».

    DAP arī mudina ikvienu Latvijas iedzīvotāju iespēju robežās izvairīties no savvaļas dzīvnieku un mazuļu traucēšanas. Tomēr gadījumos, ja dzīvnieks nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, piemēram, ir savainots, kaut kur iestrēdzis, atrodas sev netipiskā vidē ar satrauktu uzvedību, vērsties Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, kas palīdzēs dzīvniekam nokļūt ierastajā vidē.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē