• Ronēni liedagā – vislabākā palīdzība ir netuvošanās un suņu turēšana pavadā

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tuvojoties pavasarim pavisam drīz būs klāt brīdis, kad Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē varēs sastapt pelēkā roņa mazuļus, kas liedagā iznākuši atpūsties – Dabas aizsardzības pārvalde atgādina, ka tas ir dabisks process, kurā cilvēka iejaukšanās lielākoties nav nepieciešama.

    Iedzīvotājiem, kuri aktīvi atpūšas dabā un dodas pastaigās piekrastē, jāņem vērā, ka martā un aprīlī liedagā var būt sastopami pelēkā roņa (Halichoerus grypus) mazuļi, kas dzimuši Igaunijas piekrastes salās un tās ieskaujošajos ledus laukos no kurienes atkļuvuši līdz Rīgas jūras līča piekrastei. Vislabākā palīdzība, ko cilvēki var sniegt piekrastē sastaptajiem roņu mazuļiem – nodrošināt viņiem drošu atpūtu, tiem netuvojoties un pastaigu laikā turot suņus pavadā.

    Tieši cilvēku četrkājainie draugi un viņu radītās traumas rada vislielāko apdraudējumu roņu mazuļiem, jo suņi jau tā novārgušos roņu mazuļus nereti sakož. Savainoto roņu izdzīvošanas izredzes ir niecīgas. Piemēram, pagājušajā gadā no 25 savainotajiem ronēniem, diemžēl, izglābt neizdevās nevienu.

    “Salīdzinoši aukstā ziema šogad būtiski var ietekmēt arī roņu mazuļu skaitu Latvijas piekrastē un iespējams to šogad mūspusē varētu būt krietni mazāk kā pērn. Pieturoties aukstiem laika apstākļiem un jūrā saglabājoties ledus kārtai, ronēni no Igaunijas piekrastes salām līdz Rīgas jūras līča pludmalei vairākums gadījumu varētu nokļūt  dreifējot uz ledus gabaliem,” pauž Pārvaldes vecākais eksperts Valdis Pilāts.

    Ronēniem cilvēku palīdzība ir nepieciešama tikai tad, ja tie ir bīstami savainoti, suņu sakosti vai ļoti novārguši.  Šādos gadījumos iedzīvotājiem pašiem glābt dzīvniekus nav atļauts, jo tādējādi tiek apdraudēta gan ronēna, gan glābēja veselība.  Ja šķiet, ka roņu mazulim nepieciešama palīdzība, lūgums informēt Pārvaldi, zvanot pa tālruņa numuriem: 28385025 (Kurzeme), 26424972 (Pierīga) un 26329412 (Vidzeme).

    Pludmalē sastaptie ronēni bieži vien var šķist bezpalīdzīgi, par ko arī liecina nereti saņemtie zvani par it kā novārgušiem un pat mirušiem ronēniem, tomēr pēc apsekošanas izrādās ka ar tiem viss ir kārtībā un ronēns vienkārši atpūšas. Lai pieņemtu lēmumu par turpmāko rīcību, Pārvaldes speciālisti izvērtē situāciju – ja ronēns ir pietiekami veselīgs, speciālisti to atstāj turpat pludmalē, savukārt, konstatējot būtiskus savainojumus, roņu mazulis atlabšanai var tikt nogādāts uz Rīgas Zooloģisko dārzu.


     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē