• Rīgas zooloģiskajā dārzā norisināsies «Putnu dienas»

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    31. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Kaut ziema šogad atkāpjas negribīgi un daudzu ļaužu prātos plosās problēmu puteņi, saule arvien pārliecinošāk sāk valdīt dabā un cilvēku sirdīs. Neizbēgami, kā zīlītes dziesma, kā strazdu atgriešanās, kā pūču ūjināšana siltos vakaros, kā dzeņu trakie tarkšķi sauso koku galotnēs, pienācis laiks «Putnu dienu» pasākumiem Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

    Pēc divu gadu pārtraukuma, pasākums atkal notiks klātienē un visi gaidīti tradicionālajā «Dzeņa darbnīcā», kur 2. un 3. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 15.00 no zoodārza darbinieku sagatavotajiem materiāliem katrs varēs izgatavot putnu būrīti mājas strazdiem vai mazajiem dobumperētājiem putniem (zīlītēm, zvirbuļiem, melnajiem mušķērājiem u.c.). Pareizi izgatavotu būrīti varēs atstāt izlikšanai zoodārzā, vai ņemt līdzi un izkarināt savā dārzā vai citā piemērotā vietā.

    Pasākuma ievadā varēs vērot arī «Gada putnam – 2022» – svīrei piemērota būrīša izgatavošanas demonstrāciju. Šie, Latvijā vēl pagaidām samērā bieži sastopamie putni, Eiropā jau kļūst par retumu. Un skaita samazināšanās ir tieši saistīta ar piemērotu ligzdošanas vietu trūkumu. Mājas paspārnē izvietota svīru ligzdošanas kaste šiem putniem var ļoti palīdzēt. 

    Rīgas Zoodārza mājaslapā atrodamas video instrukcijas dažādu putnu būru veidu izgatavošanai.

     «Putnu dienu» pasākumu pirmssākumi Rīgas zoodārzā meklējami jau pirms apaļiem 70 gadiem, 1952. gadā, bet putnu būrīšu «Dzeņa darbnīca» Mežaparku pirmo reizi pieklaudzināja pirms 27 gadiem, un prieks, ka pareizas konstrukcijas strazdu, zīlīšu, pūču, pupuķu un citu putnu būrus nu darina daudzos un dažādos «Putnu dienu» pasākumos visā Latvijā.

    Putnu būrīšos dzīvojošie putni ne tikai pasargā dārzu vai mežu no kaitēkļiem, bet ir arī lieliski un interesanti kaimiņi, kas spēj ieinteresēt par Latvijas putnu daudzveidību. Lieliska vieta putnu vērošanai, protams, ir arī Rīgas zooloģiskais dārzs, kurā aplūkojami 55 sugu putni.

    Šogad 2. un 3. aprīlī dažādus «Putnu dienu» pasākumus organizē arī Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde un citi putnu draugi, piedāvājot plašas iespējas vērot putnus dabā pieredzējušu speciālistu vadībā.

    Pasākumu kalendārs aplūkojams šeit.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē