• Rīgas Zooloģiskā dārza dzīvnieki saņēmuši sāls dāvinājumu no «Ādažu» čipsiem

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Maija beigās Rīgas Zooloģiskais dārzs saņēmis vērtīgu dāvinājumu no «Ādažu» čipsu zīmola: 500 kg sāls, kas samazināts gada laikā, ražojot čipsus «Mazāk sāls» produktu līnijā. Šie produkti satur par 30% mazāk sāls nekā vidēji tirgū esošie kartupeļu čipsi.

    “Sekojot tendencēm un reaģējot uz patērētāju vēlmi izvēlēties arvien veselīgākas uzkodas, 2019. gadā mēs sākām attīstīt jaunu sortimentu, piedāvājot klasiskos kartupeļu čipsus, kuros ir mazāk sāls. Turpmākajos gados šīs produktu līnijas produkti piedzīvoja īstu veiksmes stāstu, pieaugot pieprasījumam gandrīz divas reizes. Tas ļāvis samazināt ievērojamu sāls apjomu, ko ar prieku varam dāvināt tiem, kam tas noder gan uzturā, gan palīdz uzlabot veselību – Rīgas Zooloģiskā dārza dzīvniekiem,” stāsta Orkla Latvija komunikācijas vadītāja Lineta Mikša.

    Dāvinājumā dzīvniekiem ticis divu veidu sāls: rupjais sāls un sāls klučos, kas tiek izmantots kā minerālpiedeva uzturā Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem, piemēram, dižantilopēm, žirafēm, rudajiem ķenguriem, ponijiem, ēzeļiem, trušiem, kamieļiem, baltpurna briežiem un vēl daudziem citiem.

    Gada laikā Rīgas Zooloģiskajā dārzā dzīvnieki patērē 250–300 kg sāls. Savukārt rupjais sāls tiek pievienots baseina ūdenim rehabilitējamiem roņiem, kā arī kaisīšanai ap roņu baseiniem. Rīgas Zooloģiskā dārza Dzīvnieku kolekcijas departamenta vadītāja Guna Vītola skaidro, kāpēc dzīvniekiem ir nepieciešams sāls: “Roņi savvaļā dzīvo vājā sālsūdenī, taču zoodārza roņi dzīvo saldūdens baseinos. Sāļais ūdens ir īpaši svarīgs roņu acu veselībai, tādēļ pie mums dzīvojošie Puika un Krista ir trenēti, lai kopēji varētu tiem uz acīm likt sālsūdens kompreses, kuras palīdz pret iekaisumiem. Savukārt nagainajiem dzīvniekiem sāli nepārkaisa pāri maltītei – tas tiek piedāvāts laizāmos blokos. Arī savvaļā dzīvnieki meklē dabiskās sāls atradnes pie ūdenstilpēm un tie, kuriem sāls ir svarīga ēdienkartes sastāvdaļa, pat migrē, pārvarot lielus attālumus. Introducētās sugas, piemēram, staltbrieži, dzīvo cilvēku apsaimniekotajos mežos, tāpēc mežu īpašnieki arī savvaļas populācijām piedāvā laizāmā sāls blokus.”

    Domājot par veselīgāku produktu ražošanu un patērētāju paradumu maiņu, Orkla Latvija ilgtspējas attīstības mērķis ir līdz 2025. gadam par 15% samazināt sāls un cukura patēriņu uzņēmuma ražotajiem produktiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē