• Rīgas zoodārzā izveidota ekspozīcija, kuras iemītniekus drīkstēs barot un kaitināt

    Daba un dzīvnieki
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    23. augusts, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Katrs zina, ka zooloģiskajā dārzā dzīvniekus aizliegts barot ar līdzpaņemtajiem gardumiem, nav atļauts arī pārlieku tuvoties daudziem būriem un iežogojumiem. Tomēr nu Rīgas Zooloģiskajā dārzā būs ekspozīcija, kuras apmeklētāji tiks aicināti gan barot, gan kaitināt, gan arī fotografēt tās iemītniekus, kā vien tīk.

    Otrdien, 24. augustā, Rīgas Zooloģiskajā dārzā tiks atklāta jauna ekspozīcija, kuru apzīmēs sugu norādoša plāksnīte ar uzrakstu – Cilvēks saprātīgais (Homo sapiens). 1913. gadā būvētais Lūšu namiņš, kurš vairāk kā 20 gadus stāvēja bez iemītniekiem, pavisam nedaudz izmainot aprūsējušo konstrukciju funkcijas, nu atkal atvērts apskatei pavisam citādā veidolā un katrs apmeklētājs, pats ieejot  būra režģotajos labirintos var kļūt par pagājušā gadsimta sākuma zoodārza “eksponātu”. Vecajā Lūšu namiņā bērni vares palodāt pa būra labirintiem un slēpņiem un likumsakarīgi, ka šīs ekspozīcijas iemītniekus ir atļauts gan barot, gan kaitināt, gan fotografēt…

    Gadsimta laikā būtiski mainījušies priekšstati par dzīvniekiem piemērotiem dzīves apstākļiem zooloģiskajos dārzos un Rīgas zoodārza lūši jau sen dzīvo plašā būru kompleksā ar slēptuvēm, plauktiem un kāpelēšanas iespējām. Savulaik Lūšu namiņā ticis turēts pat sniega leopards! Šodien tas šķiet neiespējami, ja paraugāmies uz Amūras tīģera Augusta draiskulībām tagadējās tīģeru  mītnes plašumos vai mērojam ceļu cauri jaunajai Āfrikas savannas ekspozīcijai ar labiekārtotu salu Geladas pērtiķiem..

    Pēdējos gados patīkami mainījusies arī daudzu zoodārza apmeklētāju uzvedība un katrs cilvēks, ja vien viņš jūtās “saprātīgais”, necenšas “aplaimot” ar baltmaizes šķēli vai burkānu ikvienu dzīvnieku, kurš paskatās uz viņa pusi, jo saprot, ka dzīvniekiem zoodārzā ir zinātniski pamatota un daudzveidīga, katrai sugai un katram dzīvniekam piemērota ēdienkarte. Tāpat, katram “cilvēkam saprātīgajam” būtu jārespektē arī dzīvnieka vēlme pasnaust paēnā, vai uz laiku nozust slēptuvē. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē