• Rīgas zoodārzā ir palikusi tikai viena žirafe

    Daba un dzīvnieki
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    29. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Rīgas Zoodārzs
    Šovasar Rīgas zoodārza savannā klejos tikai viena žirafe – 14 gadus vecais tēviņš Kimi, kurš ir palicis vienīgais savas sugas pārstāvis mūsu zoodārzā.

    Martā mūžībā aizgāja žirafu tēviņš Piks, kurš bija sasniedzis cienījamu vecumu, un arī Periskops. Viņu nāves iemesls bija saistīts ar vecuma kaitēm, portālam santa.lv atklāja Rīgas zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns. Taču jau šogad uz Rīgu varētu atceļot vēl viens žirafu tēviņš, līdz ar to Kimi nebūs vientuļš.

    «Nepilnu divu gadu laikā nomiruši trīs no četriem 2007. gadā un gadu vēlāk atvestajiem Rotšilda žirafu tēviņiem, kas nav nekas pārsteidzošs, ņemot vērā šo dzīvnieku dzīves ilgumu dabā – 10 līdz 15 gadi. Divas no vecākajām žirafēm Rīgas zoodārzā bija sasniegušas jau 18 gadu vecumu un sekcijas rezultāti liecina, ka to nāves iemesls bija insults un jau ilgu laiku ārstētas, bet nenovēršamas, arī ar vecumu saistītas gremošanas problēmas,» teikts zoodārza paziņojumā sociālajos tīklos.

    «Ikviena dzīvnieka nāve mums šķiet traģēdija, kuru it kā varētu novērst. Visvairāk to pārdzīvo dzīvnieka kopēji un veterinārārsti, kuru rokās ikdienā ir dzīvnieka dzīvība un kuriem ļoti sāp katra sava drauga bojāeja… Bet nāve ir tikpat dabisks process, kā dzīvnieka piedzimšana,» uzsver zoodārzs.

    Toties tuvākajā nākotnē Rīgas zoodārzs cer iesaistīties Eiropas apdraudēto sugu programmā (EEP), un vēlākais 2023. gadā uz Rīgu tiks nosūtītas divas žirafu mātītes, lai uzsāktu sugas vairošanas darbu. Šie dzīvnieki Eiropas zoodārzos ir salīdzinoši ļoti populāri, kas ļauj cerēt uz līgavu drīzu parādīšanos, kad Rīgas zoodārzam tiks dota atļauja strādāt ar šo programmu.

    «Jau gadu norit nopietnas pārrunas ar žirafu Eiropas apdraudēto sugu programmas (EEP) koordinatoru par šīs sugas nākotnes attīstības perspektīvām Rīgā. 2007. gadā uzbūvētā Rīgas Zooloģiskā dārza ŽirafuMāja tiek uzskatīta par vienu no Ziemeļeiropā piemērotākajām būvēm šo dzīvnieku turēšanai. Arī zoodārza speciālisti starptautisko profesionāļu vērtējumā ir apguvuši šo, ļoti grūti nebrīvē turamo dzīvnieku, barošanas un veterinārās aprūpes iemaņas, kas ļauj Eiropas apdraudēto sugu saglabāšanas programmas koordinatoram turpmāk uzticēt Rīgas zoodārzam Rotšilda žirafu vairošanas grupu. Tas ļauj cerēt, ka beidzot Rīgā pieredzēsim arī žirafēnu piedzimšanu,» teikts zoodārza paziņojumā.

    Zoodārza pārstāvji norāda, ka žirafu iegūšana nebūs sarežģītākais process – tas būs transports, jo šo izmēros iespaidīgo dzīvnieku pārvadāšanai nepieciešams specifisks transports un arī ceļš. «Kad vedām uz Rīgo pirmo žirafi, piekabe iestrēga zem Salu tilta, bija jānoņem jumts un žirafei bija jāpieliecas,» stāsta Rīgas zoo runasvīrs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē