• Rīgas Zoo: huzārbēbīši, pirmoreiz izšķīlušies sārto kakadu mazuļi un milzu kukaiņi Tropu mājā

    Interesanti
    6. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Rīgas Zooloģiskais dārzs informē par lieliskiem jaunumiem — sadzimuši un izšķīlušies mazuļi, un tagad Tropu majā var aplūkot arī vienu no lielākajiem kukaiņiem pasaulē, milzu zaļo sienāzi!

    Pavasara tuvošanos zoodārzā skaļi paziņo pāvi un Japānas dzērves. It īpaši saulainās dienās dzērvju pāris ik pa laikam uzdanco un drīz pēc tam jau pāri Mežaparkam aizveļas skanīgs šo putnu divbalsīgs dziedājums. Savukārt pāvu aplokā un tā tuvākā apkaimē var manīt zaļus un kustīgus lieliem ziediem pielietus krūmus – pāvi izslējuši virsastes spalvas, centīgi lielās ar krāšņumu un varenību.

    Tropu mājā apskatāms viens no lielākajiem kukaiņiem pasaulē!

    Zooloģiskā dārza Tropu mājas kukaiņu ekspozīcijā nu apskatāmi milzīgi zaļi sienāži (Siliquofera grandis), kas ir patiešām iespaidīgi – spārnu izplētums līdz 25 cm, ķermeņa garums ar sakļautiem spārniem 13 cm! Šis koši  zaļais sienāzis dabā dzīvo Papua – Jaungvinejā. Tā barībā ietilpst lapu koku miza, ozolu jaunie dzimumi, augļi, dārzeņi, taču tas arī nesmādē sīkākus kukaiņus. Šie sienāži ir radinieki mūsu sisinātājiem, jo apvienoti vienā dzimtā. Taču atšķirībā no mūsu sienāžiem, kuri vasarās priecīgi sisina berzējot priekšspārnus, lai pievilinātu mātītes, šie milzeņi nesisina. Tomēr aizsargājoties tie biedē izdodot skrapstošas skaņas, kas rodas berzējot pakaļkājas gar rievotiem krūšu posmiem. Šobrīd ekspozīcijā apskatāmie zaļie milzu sienāži ir izauguši lieli.

    Četri nepiepildāmi vēderi

    Pirmo reizi mūsu zooloģiskajā dārzā izšķīlušies četri mazuļi sārtajiem kakadu. Kad mazie jau bija sasnieguši 3 nedēļu vecumu vecāki pārstāja tos barot, tādēļ par pilna laika mammām kļuva zoodārza Ornitoloģijas nodaļas darbinieki. Vairākas reizes dienā (tostarp agri no rīta un vēlu vakarā) kopējiem jābaro cāļi ar speciālu graudaugu putriņu. Izskatās, ka tā viņiem lieliski smeķē un mazie putneļi aug griezdamies. Pa šo laiku tie jau no neparasta izskata spociņiem sāk iegūt papagailim līdzīgu izskatu, tomēr vēl kādu laiku tiem būs nepieciešama mūsu kopēju īpašā aprūpe. Video ieskats mazo papagailēnu dzīvē skatāms Zoodārza video:

    Trīs bēbji huzārpērtiķiem

    Pagājušā gada nogalē huzārpērtiķu saimē pasaulē nāca 3 ņipri pērtiķēni. Tagad saulainās un siltās dienās mammas savus bērneļus iznes laukā, ļaujot tos aplūkot saulītei un sanākušajiem apmeklētājiem. Patlaban pēcnācēji joprojām cieši turas pie mātēm, tādēļ itin cieši jāielūkojas, vai saules vannas baudošajam rudajam pērtiķim nav kāda lieka aste vai pavairāk kāju. Šīs pazīmes liecina, ka kādā brīdī izdosies ieraudzīt arī kādu mazuli.

    Putnu dienas –30. un 31. martā

    To, ka tuvojas siltais laiks apliecina ne tikai dzīvnieku pavasarīgas nodarbes, bet arī zāģu dūkoņa zoodārza galdniecībā. Tā ir noteikta zīme, ka visai drīz būs Putnu dienu pasākumi ar neiztrūkstošo Dzeņa darbnīcu, kurā, kā ierasts gatavosim zīlīšu un strazdu būrus. Tiekamies Putnu dienās 30. un 31. martā Rīgas Zoodārzā! Nedēļu vēlāk, 6. un 7. aprīlī Dzeņa darbnīca dosies uz Zoodārza filiāli “Cīruļi”, lai stāstītu un rādītu, kā pareizi sanaglot mājvietu zīlītēm un strazdiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē