• Sunim rahīts — vai vainīgi skopi saimnieki?

    Daba un dzīvnieki
    Astes
    Astes
    21. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    I don't understand color profiles or why this image is more vibrant in Chrome than it is in Firefox. This is my adorable dog. He was sick but now he's better.
    Foto: Kate Brady, flickr.com/cliche
    I don't understand color profiles or why this image is more vibrant in Chrome than it is in Firefox. This is my adorable dog. He was sick but now he's better.
    Laikos, kad vai ikviena četrkājainā ēdienkartē tiek iekļauta vairāk vai mazāk augstvērtīga, tomēr sabalansēta komercbarība, šķiet, ka rahīts ir no tām kaitēm, kas piederas pagājušajam gadsimtam. Kā izrādās – nebūt nē! Ar to slimojot ne mazums jaunu suņuku, nereti – tie, kuru saimnieki mēdz ekonomēt uz kvalitatīvas pārtikas rēķina… Bet ne tikai viņi! Konsultē veterinārārsts NORMUNDS FJODOROVS.

    Rahīts ir skeleta attīstības traucējumi. Tā ir jaunu dzīvnieku saslimšana – var sākt veidoties jau divu mēnešu vecumā! Rahīts parasti skar dzīvnieka mugurkaulu, priekškāju un pakaļkāju kaulus, arīdzan žokļa kaulus un zobus.

    Tā kā agrā jaunībā četrkājainajiem kauli vēl ir mīksti, ar lielu skrimšļa daļas īpatsvaru (īpaši augšanas zonās – kaulu galos), attīstoties saslimšanai, kaulu skriemeļa daļas nespēj pārkauloties. Rezultātā kauli sāk deformēties, savukārt kaulu augšanas zonās veidojas uzbiezinājumi – parasti tos var novērot ribu galos (ribu krelles) vai uz priekškāju karpālajām locītavām (lāča ķepas).

    Rahīts var skart arī zobus – tad kucēnam ir apgrūtināta zobu maiņa un gan piena zobi, gan kaula zobi kļūst mīksti pēc struktūras, iegūst pelēcīgu nokrāsu.

    Rahītam ir dažādas smaguma pakāpes. Smagākajā kauli deformējas tik ļoti, ka dzīvniekam izliecas kājas X vai O formā; sāpju dēļ suns var pat nespēt pārvietoties.

    Savukārt vieglākajā pakāpē četrkājainajam var novērot nepareizu ribu izliekumu un tā saucamās ribu krelles – ribu galos, pārvelkot ar roku pa suņa krūšu kurvi, var sataustīt kreļļveida uzbiezinājumus.

    Jāatzīst, ka visbiežāk rahīts skar augumā lielākos suņus – ja ir traucēta skeleta attīstība, bet ķermeņa svars gana liels, vārgie kauliņi to nespēj noturēt un deformējas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē