• Papagaiļu saimnieku kļūdu TOP 10

    Daba un dzīvnieki
    Ārija Lipska
    2. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tiem, kas sapņo kādreiz iegādāties vidējo vai lielo papagaili, jau laikus jāsāk trenēties ar mazajiem papagailīšiem, jāvāc informācija par iecerēto sugu, jāsazinās ar cilvēkiem, kuriem šādi putni pieder. Pretējā gadījumā dzīve ar vienu no vissarežģītākajiem mājdzīvniekiem pasaulē pārvērtīsies ellē. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj papagaiļu saimnieki un kas jāņem vērā tiem, kuri nolēmuši kādreiz nākotnē sev iegādāties kakadu, žako vai aru, stāsta pieredzējušas vidējo un lielo papagaiļu saimnieces Alīna Sultanova un Arina Bagele.

    Dzīve ar papagaili nav tik viegla, kā šķiet no malas. Tā kļūst vēl sarežģītāka, ja saimnieks neko nezina par sava putna sliktajām īpašībām, audzināšanu un psihes īpatnībām. Te apkopotas populārākās kļūdas un mīti par lielo papagaiļu turēšanu.

    1. Dārgs putns – dārgs būris
      Lielu kļūdu var pieļaut jau dienā, kad putns tiek noskatīts un ieplānots, jo atšķirībā no kaķa un suņa putnam nepieciešams būris. Jo lielāks putns, jo lielāks un dārgāks būs jāpērk būris. Nereti tas ir vēl dārgāks par pašu putnu. Piemēram, vidējiem papagaiļiem atbilstoša izmēra būris maksā, sākot no Ls 150. Arām nepieciešams pats milzīgākais vai pat galdniekiem jāpasūta voljērs. Nedrīkst ekonomēt uz būra izmēriem, jo putnam tajā būs jāpavada praktiski visa dzīves – tam jābūt tik plašam, lai tā iemītnieks varētu pastaigāt, palēkāt, paspēlēties.
    2. Klusums kļūst par milzīgu vērtību…
      Papagaiļi ir ārkārtīgi gudri un slīpēti putni – sēžot zooveikalos un gaidot jaunos saimniekus, viņi ļoti reti parāda savas balss spēku… Bieži cilvēki domā, ka papagailīši tik klusu uzvedīsies vienmēr. Bet jau pēc pāris dienām viņi saprot, ka līdz šim nav pienācīgi novērtējuši klusumu. Tiesa – dažas papagaiļu sugas ir skaļākas, dažas – klusākas un ausij tīkamākas, bet kopumā – papagaiļi ir visskaļākie mājdzīvnieki. Nekādā gadījumā nevajadzētu pirkt vidējo vai lielo papagaili, pirms tam nedzirdot, uz kādu akustisko efektu viņš ir spējīgs. Arī mazie nešķiramie daudz neatpaliek no lielajiem brāļiem –viņu čivināšana gan nav tik skaļa, taču tikpat griezīga un nepārtraukta… Viens no vislielākajiem kliedzējiem ir kakadu.
    3. Kur putni – tur netīrība
      Tie, kas nav turējuši papagaiļus, pat nenojauš, cik daudz un cik tālu ārpus būra robežām putni spēj izmētāt graudiņus un citu barību. Jārēķinās, ka apkārt būrim katru dienu būs miskaste. Vistrakāk plosās vidējie un lielie papagaiļi – rodas iespaids, ka barības izmētāšana viņiem sagādā īpašu kaifu…

      Otrs netīrības veids ir tā saucamie putnu spalvu putekļi, kas izskatās kā pūderis. Arām un nelielajiem papagailīšiem to ir mazāk, bet kakadu un žako – visvairāk. Dienas laikā putekļi pārklāj burtiski visas mēbeles un, protams, virmo gaisā – saimniekam un viņa ģimenei tie jāelpo… Putnu putekļi īpaši kaitīgi cilvēkiem ar noslieci uz alerģijām, maziem bērniem un zīdainīšiem, tie var kļūt par cēloni pat plaušu vēzim.
    4. Es tikšu galā…
      Pilnīgi aplami domāt – man ir bijuši viļņainie papagailīši, tātad es tikšu galā ar kakadu vai aru. Šajā situācijā der salīdzināt viļņainā papagailīša un kakadu prasības. Viļņainajam vajadzīgs neliels būrītis, draudziņš komunikācijām vai daudz mantiņu, lai nebūtu garlaicīgi, īss brītiņš saimnieka sabiedrībā, graudiņi, kāds ābolītis, burkāniņš un… viss! Turpretī lielie papagaiļi ir ārkārtīgi sociāli putni, viņi burtiski lien pie saimnieka, tiecas pēc viņa uzmanības.

      Tu nevarēsi kā senos laikos, kad tev piederēja viļņainie papagailīši, vienkārši paiet garām putna būrim, nepievēršot nekādu uzmanību. Lielais papagailis to nepārdzīvos! Vispirms putns centīsies sev pievērst uzmanību kliedzot, tad – mēģinot demolēt būra aprīkojumu, bet, izlaists palidot, ķersies klāt mēbelēm un dzīvoklim. Ja saimnieks uz viņu nereaģēs, sāks sevi izplūkt un visādi citādi atriebties par izrādīto vienaldzību. Pērkot lielo papagaili, uzreiz jārēķinās, ka komunikācijai ar viņu būs jāziedo pamatīgi daudz laika.
    5. Papagaiļi prot izvest no pacietības
      Tā vien šķiet, ka izvešana no pacietības ir papagaiļu profesija. Visi – arī mazo papagailīšu saimnieki – atzīst, ka ir bijuši brīži, kad viņi metuši pa būri, piemēram, ar tukšu plastmasas pudeli. Nemitīga čivināšana un ilgstoša ķērkšana ir unikāls psihiskais ierocis! Viena no lielākajām kļūdām – sākt kliegt uz papagaili. Šo putnu psihe ir citāda nekā cilvēkiem – ja tu uz viņu kliegsi, viņš nevis nobīsies un apklusīs, bet kliegs pretī! Tavs kliedziens ir kā oficiāla atļauja bļaustīties vēl skaļāk.

      Pats kliedzošākais un destruktīvākais ir kakadu. Šis papagailis ir neciešams ar savu mainīgo garastāvokli un slimīgo vēlēšanos iegūt visu saimnieka uzmanību un mīlestību. Un, ja saimnieks putnu mīļo un čubina kaut dažas dienas, kakadu to sāk pieprasīt 24 stundas diennaktī! Lai valdītu pār šo putnu, ir nepieciešama patiešām liela pieredze vidējo papagaiļu turēšanā, psiholoģijas zināšanas un apbrīnojama pacietība. Pie jebkuriem kakadu niķiem jāspēj savi savaldīt, kaut gan brīžiem liekas – es vairs nevaru to izturēt, tūlīt izmetīšu pa logu…
    6. Nevainīgais demolētājs
      Ja laidīsi savu putnu palidot pa istabu (un tas ir ļoti vēlams), jārēķinās, ka cietīs gan mēbeles, gan istabas augi, gan dažādi sadzīves priekšmeti. Piemēram, ara vai citi lielo knābju papagaiļi var tiktāl nograuzt logu rāmjus, ka stikli vienkārši izkrīt!

      Papagaiļiem ļoti patīk dažādas krāsainas un spožas mantiņas, tāpēc viņi grib paspēlēties arī ar datoru un telefonu. Piemēram, Arinas papagailis, kad paslepus piekļuva datoram, nolēma mazliet parakstīt, tikai… ar knābi, un izrāva tastatūras taustiņus. Kad piekļuva mobilajam telefonam, izjauca to pa detaļām. Taču saimniekam vienmēr jāpatur prātā, ka putnus nedrīkst sodīt ne ar kliegšanu, ne sišanu… Ne katrs to spēj izturēt. 
    7. Putna brokastis – uz pusstundu
      Cilvēkiem no malas šķiet – putna barošana aizņem vienu divas minūtes, taču papagaiļu saimnieki lieliski zina, ka ēdiens visai dienai tik ātri nav pagatavojams. Papagailim ir jāieber graudu maisījums, to vēlams samitrināt, jānomizo dārzeņi un augļi, tie jāsagriež vai jāsarīvē, jānoskalo salāti, kā arī jāsameistaro mantiņa, kurā jānoslēpj kāds riekstiņš, lai papagailim saimnieka prombūtnes laikā būtu interesanta nodarbe. Kopumā tas aizņem aptuveni pusstundu. 
    8. Kas putnu kops tava atvaļinājuma laikā? 
      Tas ir ļoti būtisks jautājums! Ja mazu viļņaino papagailīti vēl piekritīs pabarot kaimiņš vai radinieks, tad ar vidējo vai lielo papagaili būs nopietnas problēmas. Nepieradušam cilvēkam būs bail no knābja, un viņš var papagailim arī nepatikt. Starp citu – papagailis nav kāmītis un ar pabarošanu vēl viss nav atrisināts! Viņš ir pieradis, ka katru dienu mājā ir cilvēki, gaisma, televizors, un pēkšņi – neviena nav! Pirmā doma, kas viņam ienāks prātā – viņš ir pamests! Un tā ir traģēdija! Tāpēc cilvēkam, kas papagaili nāks barot un apkopt, ir vēl jāatrod laiks pakomunicēt ar putnu.

      «Arī man bija gadījums, kad nācās aizbraukt uz divām trim dienām. Tāpēc jau laicīgi sarunāju radus katru dienu atnākt papagaili pabarot, apsmidzināt ar ūdeni un divas stundas pasēdēt blakus, parunāties,» stāsta Arina, piebilstot, ka pirms aizbraukšanas bija sagatavojusi visu nepieciešamo pārtiku un papagaiļa mantiņas.  Varbūt kāds teiks – kāpēc putnu ar visu būri nevar aizvest pie radiem? Pirmkārt, lieliem papagaiļiem ir lieli būri, kurus praktiski nevar transportēt. Varētu papagaili ielikt mazākā būrī, taču pārbrauciens un dzīve nepierastos apstākļos putnam radīs ne mazāku stresu kā pamestības sajūta savā mājā. Otrkārt – diez vai kāds draugs vai radinieks gribēs dienu un nakti uzturēties liela un skaļa putna kompānijā, īpaši – ja neprot šādu bļauri apklusināt vai nomierināt.
    9. Mans papagailis runās!
      Zināms, ka žako ir paši spējīgākie cilvēka runas atdarinātāji, taču ne vienmēr saimnieka uzcītība sniedz vēlamos rezultātus – svarīga ir arī putna apdāvinātība. Diemžēl ļoti daudzi papagaiļi nav spējīgi iemācīties runāt. Arī Alīnas ara un žako nerunā – tikai atdarina skaņas. Ara ir vecāks, viņš vēl ir piedzīvojis laikus, kad vienīgais sarunu biedrs viņa dzīves telpā bija Alīna, tāpēc ir iemācījies dažus vārdus, bet žako uzradās vēlāk – viņam jau priekšā bija lielais brālis, ar kuru augām dienām varēja komunicēt putnu valodā. Tāpēc žako nav izrādījis interesi mācīties cilvēku runu – viņam to nevajag! Vēl jāņem vērā, ka pat teicami apmācīts putns nerunās pēc tavas vai kāda cita pavēles (piemēram, kad gribēsi to nodemonstrēt saviem viesiem vai televīzijai). Viņš runās tikai tad, kad viņam pašam to gribēsies.
    10. Drošības pasākumi
      Kas ir putnu saimnieku pēdējā kļūda, ko viņi pieļauj savā – putnu saimnieku – statusā? Atvērts logs! Jau no pirmajām dienām, kad mājā ienāk papagailis, visai ģimenei par dzelžainu tradīciju jākļūst logu, lodžijas un ārdurvju aizvēršanai. Citādi agri vai vēlu putns, kas lidinās pa māju, pamanīsies izlidot ārā. Ja ģimenē ir mazi bērni, šo tradīciju ieviest būs diezgan grūti… Vienīgā izeja – logi un lodžija jāaprīko ar sietu.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē