• Kompanjons papagailim — septiņreiz pārdomā, vienreiz pērc

    Interesanti
    Klēra Liepiņa
    26. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Parasti papagaiļa saimniekus līdz pārdomām iegādāties otru putnu noved divi iemesli. Pirmais – bijuši divi papagaiļi, bet viens nomiris, un palikušais skumst. Otrs iemesls – cilvēks, nopērkot papagaili, domājis, ka būs vairāk laika nodarboties ar savu mīlulīti, bet dzīve iegrozījusies citādi, un viņam liekas, ka putniņš cieš no garlaicības. Skaidrs, ka vislabāk pirkt tādas pašas sugas putnu, bet ko darīt, ja gribas kaut ko interesantāku – divus dažādus papagaiļus? Lai atbildētu uz šo jautājumu, apkopojām daudzu papagaiļu turētāju novērojumus.

    Ja esi iecerējis vienā būrī izmitināt divus dažādus papagaiļus, ņem vērā, ka dabā dažādu sugu un izmēru papagaiļi nedraudzējas. Mājas apstākļos papagailis ar grūtībām pierod pat pie savas sugas jaunpienācēja, tāpēc nevajadzētu viņu spīdzināt, liekot sadzīvot ar svešas sugas pārstāvi, īpaši – ja svešais ir citā svara kategorijā. Speciālisti iesaka dažādu sugu un izmēru putnus vienā būrī nelikt.

    Ja savstarpēji pielīdzinām putnu un cilvēku dzīvi, to varētu ietērpt šādā alegorijā: cilvēks mīl suni, mīl papagaili, mīl pērtiķi, bet nelieciet viņam ar šiem dzīvniekiem precēties! Tāpat ir ar putniem – dzīvesbiedriem jābūt no vienas sugas.

    Pāra atjaunošana

    Vispirms apskatīsim variantu nešķiramais + nešķiramais. Šie mazie papagailīši ar lielajiem knābjiem putnu mīļotāju aprindās jau kļuvuši slaveni ar savu agresivitāti. Precīzāk sakot, nešķiramajiem papagaiļiem nereti ir kašķīgs raksturs un piemīt lielummānija (te var vilkt paralēles ar maza auguma tirāniem – Napoleonu, Staļinu…). Taču kopšanas un barošanas jomā nešķiramie ir visnotaļ pieticīgi, tāpēc, neraugoties uz bļaustīšanos un kaustīšanos, zooveikalos ir diezgan pieprasīti.

    Apgalvojums, ka gadījumā, ja viens no nešķiramo pāra iet bojā, otrs mirst no vientulības, ir pārspīlēts. Visticamāk, šī leģenda radusies no gadījumiem, kad abi putniņi bijuši slimi, bet viens nomiris ātrāk, otrs – vēlāk. Taču fakts, ka nešķiramie necieš vientulību, gan ir patiess, jo šīs sugas putniem ir ļoti izteikta bara jeb sabiedrības izjūta. Vēl izteiktāka ir pāra izjūta.

    Ja viens no nešķiramajiem gājis bojā, visprātīgāk pāri atjaunot ar tādas pašas sugas putnu. Jāapzvana zooveikali un jānoskaidro, kuriem ir nešķiramie nepāra skaitlī, jo pāri šķirt nedrīkst (tā būtu nežēlīga izturēšanās pret dzīvniekiem). Vēl jāņem vērā nešķiramo pasuga, dzimums un vecums.

    • Dzimums. Šiem putniem ir gandrīz neiespējami noteikt dzimumu, bet, ja kopdzīves laikā pārim nav pēcnācēju, visticamāk, abi ir puisīši (nebrīves putniem tas ir normāli). Ņemot jaunu putniņu, saimnieks var izvēlēties arī citu dzimumu, ja prot to noteikt. Vairumā gadījumu atraitņi vai atraitnes ātri akceptē jaunos partnerus, tomēr, zinot šo putnu kašķīgo dabu, pirmajā nedēļā saimniekam jauno pāri vajadzētu pieskatīt. Ja vecais putns jauno nepieņem, jauniņais jāieliek citā būrī un jānoliek blakus, lai abi varētu sarunāties un viens pie otra pierast. Putnu pazinēji apgalvo, ka pēc 2–4 nedēļām salabšana garantēta.
    • Vecums. Zooveikalu pārdevēji stāsta, ka pircēji bieži meklē tieši vecāku nešķiramo – atbilstošu atraitnīša vecumam. Tas ir pareizi, jo pavecam putniņam, pieliekot klāt jaunekli, var rasties greizsirdība uz jaunību. Ir novērots, ka papagaiļi labprātāk pieņem sava vecuma putnus un pavisam jauniņus – vēl cāļus (audzētavas uz zooveikaliem sūta tieši tādus – trīs mēnešus vecus papagailīšus).
    • Pasugas. Nešķiramajiem ir vairākas pasugas, kuru dzīvesveids un temperaments mazliet atšķiras. Vislabāk ņemt tādas pašas pasugas putnu. Visskaļākie un valdonīgākie ir maskas pasugas nešķiramie. Vienas pasugas putni ir labāks risinājums arī gadījumā, ja jaunais pāris sapārosies, jo atšķirīgiem nešķiramajiem pēcnācēji būs hibrīdi – bālās krāsās un neatbildīs ne tēva, ne mātes eksterjeram.

    Gandrīz kā šausmu filmā

    • Nešķiramais + viļņainais papagailītis. Šādu pāri komplektēt nedrīkst, jo nešķiramais noteikti darīs pāri viļņainajam. Lai arī augumā putni ir līdzīgi, viļņainais nestāv blakus nešķiramajam ne temperamenta, ne kaujas mākslas, ne knābja izmēra ziņā. Mazais hitlers ne tikai dzenās un iekaustīs viļņainīti, bet var pat viņam nokost pirkstus (bijuši vairāki gadījumi). Šie divi indivīdi jākontrolē, pat laižot kopā palidot. Kādā ģimenē nešķiramais neļāva viļņainītim tuvoties būrim, jo uzskatīja to par savu teritoriju. Mazliet labāka situācija, ja vienā dzīvoklī (bet dažādos būros) dzīvo nešķiramo un viļņaino pāri – tādus putnus drīkst laist kopā palidot, jo viņi ir apmierināti ar privāto dzīvi un aizņemti ar savām darīšanām. Bet drošības labad arī šādi lidojumi jāuzrauga.
    • Nešķiramais + korella. No visiem jauktajiem veidiem šī ir labākā kombinācija, jo korella ir lielāks, taču nav agresīvs. Bet tieši korella šajā savienībā var būt zaudētājs, jo, pirmkārt, viņam grūti komunicēt ar neatbilstoša temperamenta putnu, otrkārt, korellas augums nešķiramajam nav šķērslis, lai viņu iekaustītu. Arī korellām nešķiramie ir nokoduši pirkstiņus un pat noknābuši līdz nāvei. Dzīvot kopā ar nešķiramo var tikai ļoti drošs korella. Labākais variants – nešķiramo un korellu turēt atsevišķos būros, kas nolikti blakus, un kopā laist palidot.
    • Nešķiramais + kanārijputniņš vai lielais papagailis. Neiespējama savienība, nav vēlams pat laist vienlaikus lidot.

    Viļņaino papagaiļu jauktie pāri

    Ja vientuļam viļņainajam papagailītim, kas pieradis pie saimnieka rokām un pat iemācījies runāt, iegādāsies otru spārnoto draudziņu, viņa attiecības ar cilvēkiem atsals. Viņš ne tikai pārstās runāt un pāries uz putnu valodu, bet arī negribīgi dosies rokās.

    Jāatceras, ka divas viļņaino meitenītes vienā būrī nesadzīvos – plūksies –, turpretim puisīši sapratīsies tīri labi.

    Zooveikalos var iegādāties tik dažādu krāsu viļņainīšus, ka dzīves izskaistināšanai nav nepieciešamības ņemt citas sugas putnu. Ja veidosi divu dzimumu pāri, atceries, ka viļņaino papagailīšu pasaulē valda matriarhāts un tavu papagaiļu ģimenē visu noteiks mātīte (tēviņš pakļausies).

    •  Viļņainais + kanārijputniņš. Šāds vēso attiecību pāris ir iespējams, taču nav vēlams (neviena no pusēm nebūs laimīga, jo tie ir pilnīgi dažādi putni, pat ar dažādām ēdienkartēm). Turklāt skaisti dziedošais kanārijputniņš ātri vien iemācīsies čiepstēt kā papagailis un skaisto meldiņu vairs nedzirdēsiet (kanārijputniņi ir atdarinātāji). Vēl jāpadomā par to, ka putni var sastrīdēties, un viļņainais nelaidīs garām iespēju mazo putniņu saknābt. Ir piedzīvotas arī šausmas, kad kanārijputniņam nokostas kājas.
    • Viļņainais + korella. Attiecības var izveidoties tīri ciešamas, ja putni pārstāv pretējos dzimumus un ir ļoti miermīlīgi. Ja viens no viņiem ir kaut nedaudz agresīvāks, vienā būrī turēt nedrīkst (korellām ir lēnīgāks temperaments, viļņainie viņus tramda). Ideālā variantā abi putni var dzīvot blakus noliktos būros un kopā lidināties pa māju.

    Vai korellas var draudzēties ar lielākiem papagaiļiem?

    Korellas ir vismiermīlīgākie papagaiļi, tāpēc lielā voljērā labi sadzīvos kopā ar vairākiem savas sugas putniem. Kas attiecas uz citu sugu draugiem, visieteicamākie ir sarkanpieres lēkājošie papagaiļi (augumā līdzīgi, nedaudz temperamentīgāki, var nopirkt Latvijas zooveikalos), bet vienā būrī abām sugām nevajadzētu uzturēties.

    Necenties korellas iedraudzināt ar citiem lielāka auguma papagaiļiem (runa ir par dzīvošanu vienā būrī, nevis lidināšanos kopā), jo tas var beigties ļoti slikti:

    • vairākums lielo papagaiļu necieš, kad viņiem tuvojas mazāki putni. Viņi pat bez ļauna nodoma var ieknābt, vienkārši dzenot prom, bet spēcīgais knābis korellai var nodarīt nopietnus miesas bojājumus;
    • draudzība starp korellu un lielākiem papagaiļiem ir iespējama – ārpus būra tie var kopā sēdēt, var viens otru ieskāt, taču pastāv liels risks, ka lielais papagailis netīšām vai pēkšņā agresijas uzplūdā mazāko savainos. Neko neglābs arī saimnieka klātbūtne, jo cilvēka reakcija ir stipri lēnāka – viņš nepaspēs pat pielēkt kājās, kad nelaime jau būs notikusi. Tāpēc labāk dažādu izmēru putnus kopā nelaist.

    Vidējie un lielie papagaiļi, ar kuriem korellas nedrīkst laist kopā pat lidināties, ir Aleksandra papagaiļi, Senegālas papagaiļi, žako un kakadu. Aras pēc būtības ir miermīlīgas, bet ar savu milzīgo knābi un masu var netīšām korellu savainot. Vieni no miermīlīgākajiem un korellām draudzīgākajiem ir amazoni, bet arī šādu savienību vajadzētu uzraudzīt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē