• Kā papagaili iedzīt atpakaļ būrītī?

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    17. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lidot brīvībā grib, protams, visi putni. Bet atgriezties atpakaļ būrī – nebūt ne katrs, pat ja viņus tur gaida barība, ūdens, rotaļlietas un atpūta. Piedāvājam vairākus veidus, kā putnu iemānīt atpakaļ būrītī pēc tam, kad viņš no sirds ir izbaudījis brīvību.

    Baro tikai būrī

    Pirms ļauj papagailim brīvi lidināties pa māju, no sākumā viņam pie tevis un jaunās dzīvesvietas ir jāpierod. Nepieprasi uzreiz bezierunu paklausību, tā tu papagaili tikai iebiedēsi, un viņš tev vairs neuzticēsies. Tikai tad, kad putns sāks ēst barību no plaukstas, vari ļaut viņam brīvi lidināties pa istabu. Neaizmirsti par drošības pasākumiem – aizver logus un vēdlodziņus, lai putns neaizlidotu uz neatgriešanos. Paslēp visu, kas var būt bīstams, – ķīmiju, karstu ūdeni, ieslēgtas elektriskās iekārtas, asus priekšmetus.

    Lai putns ielidotu būrītī patstāvīgi, ievēro stingru noteikumu – nekad nedod viņam barību ārpus būra, tad papagailis vienmēr atgriezīsies savā mājvietā.

    Vēl viena metode – pienes būri pie vietas, kur viņš sēž. Piesaisti viņa uzmanību ar kaut ko garšīgu un pēc tam ieliec kārumu būrī – tā viņš daudz labprātāk atgriezīsies vietā pats, un ievilināt papagaili būrītī vairs nebūs problēmu. Ja nu gadījumā viņš neparko nevēlas tur atgriezties, mēģini pārnest papagaili uz savas rokas. Uzliec uz plaukstas kārumu un uzsēdini turpat putnu, bet pēc tam akurāti ievieto roku ar visu papagaili būrī, turpat atstājot arī kārumu. Nekādā gadījumā nedari to ar varu, tā tikai iebaidīsi mīluli. Pat ja šāds gadījums būs noticis tikai vienu vienīgu reizi, tavs papagailis var turpmāk atteikties sēsties uz rokas, jo viņam tā asociēsies ar vardarbības draudiem. Vairāku sugu papagaiļi, piemēram, korellas, ir ļoti ļaunatminīgi.

    Nekādā gadījumā nedzen putnu atpakaļ būrī ar varu. Proti – nemēģini saķert papagaili un iebāzt viņu būrī.

    Saimnieka rokai jāasociējas tikai un vienīgi ar pozitīvām emocijām, nevis vardarbības draudiem. Ja tu šo noteiktumu neievērosi, papagailis tev vairs nekad neuzticēsies.

    Izmanto tumsu

    Ir vēl viens veids, kā iemānīt putnu atpakaļ būrītī – izmantot zvaniņus, kuri tur atrodas. Parasti papagaiļiem ļoti patīk šī skaņa un, kad viņi to dzird, viņiem rodas vēlēšanās to radīt patstāvīgi.

    Vairāki papagaiļu saimnieki, redzot, ka putns nevēlas atgriezties būrītī, sāk skraidīt viņam pakaļ pa visu dzīvokli, cenšoties bēgli notvert. Daudzi mēģina putnam uzmest lupatu, bet veiklākie saimnieki cenšas uzlikt putnam ar būri, pirms tam izņemot būra dibenu. Taču šāds variants jebkurā gadījumā izprovocēs tikai un vienīgi izbīli. Un putns no tevis pēc tam noteikti baidīsies.

    Papagailim jādod ēst tikai un vienīgi būrītī. Ja tu ievērosi šo noteikumu, viņš savā mājiņā atgriezīsies vienmēr. Jā, un turpat putnam arī jāguļ.

    Tāpēc mēģini problēmu atrisināt mierīgā ceļā. Piemēram, var izmantot putnu dabisko īpatnību – tumsā viņi neko neredz un nespēj orientēties. Aizver logus ar aizkariem vai nolaid žalūzijas, izslēdz gaismu, lai telpā valda pilnīga tumsa, bet pēc tam klusītiņām pieej pie putna un akurāti paņem viņu rokās. Tas gan izdosies ar nosacījumu, ja pats labi orientējies tumsā.

    Vari, protams, nedaudz paspīdināt ar telefona ekrānu, ja galīgi neredzi, kur putns paslēpies. Kad esi putnu satvēris, uzmanīgi ieliec viņu būrītī un aizver durtiņas. Uzreiz neslēdz iekšā gaismu, bet pagaidi kādu brīsniņu. Lielākais šādas notveršanas pluss – putns nesaprot, kurš viņu noķēris, tāpēc aizvainojumu uz tevi neturēs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē