• Kā pareizi lasīt informāciju uz putnu barības iepakojuma?

    Daba un dzīvnieki
    Ilze Zicāne
    2. janvāris, 2019
    514 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Zināt, kā pareizi lasīt informāciju uz mājdzīvnieka barības iepakojuma, ir pirmais solis piemērotākās barības izvēlē – vai tas būtu putniņš, kaķis, suns vai jebkurš cits mājdzīvnieks.

    Saskaņā ar noteikumiem suņu, kaķu, kāmju, putnu un citu mājdzīvnieku barības etiķetē sastāvdaļas ir sarindotas pēc svara. Vispirms minētas smagākās sastāvdaļas, kam dilstošā secībā seko pārējās.

    Meklē etiķetē vitamīnus!

    • Kalcijs

    Kalcija trūkums organismā ir viens no izplatītākajiem putna neauglības, muskuļu kontrakciju un, pats ļaunākais, pāragras nāves iemesliem.

    • A vitamīns

    A vitamīna parasti pietrūkst tiem putniem, kuri ēd tikai sēklas vai kuru ēdienkartē sēklas ir galvenā sastāvdaļa. Uzmanīgi aplūko sava putna spalvas! Ja tās izskatās bālākas un nespodrākas kā iepriekš, iemesls varētu būt A vitamīna trūkums. Maini putna diētu nekavējoties! Ja putnam turpinās pietrūkt A vitamīna, var rasties tādas veselības problēmas kā apetītes zudums, gremošanas traucējumi, pazemināta imunitāte, vīrusu slimības un parazīti.

    • E vitamīns

    E vitamīns atbild par putna imūnsistēmas normālu darbību, apkarojot brīvos radikāļus (vielmaiņas subprodukti, kas veicina šūnu bojājumus, slimības, pat audzēju rašanos). Ne mazāk svarīgi, ka bez E vitamīna savas funkcijas nevar pildīt A vitamīns. Abi divi – A un E – darbojas roku rokā. Tieši tāpēc ieteicams sameklēt tādu barību, kuras etiķetē būtu abi šie putnam ļoti nepieciešamie vitamīni.

    • C vitamīns

    Līdzīgi kā E, arī C vitamīns palīdz A vitamīnam darīt savu darbu putna organismā. Tāpat C vitamīns ir folskābes un dzelzs labā roka. Interesanti, ka putna organisms pats spēj ražot C vitamīnu, taču atkarībā no putna dzīves apstākļiem un veselības stāvokļa tas ieteicams kā viena no barības sastāvdaļām.

    • K vitamīns

    K vitamīnam ir vairāki tipi: K1, K2, K3. K2 vitamīns nav kaitīgs pēc noklusējuma???, tomēr nav arī ieteicamo vitamīnu sarakstā, jo teorētiski putna organismam var nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Savukārt Kir pilnīgi sintētisks vitamīns un strikti izslēdzams no putnam ieteicamo vitamīnu listes. Paliek K1 vitamīns, kas atrodams augos. Tas pavisam noteikti putnam ir vajadzīgs. K1 vitamīns nodrošina pareizu kaulu attīstību un kvalitāti, kā arī transportē kalciju caur putna organismu.

    Ja kāda no vitamīniem etiķetē trūkst

    Shutterstock

    Neviena institūcija ražotājiem nepieprasa obligāti putnu barības sastāvā iekļaut visas minētās minerālvielas un vitamīnus, tomēr sabalansēta diēta bez tiem nevar pastāvēt. Ja gadījumā iegādājies tādu barību, kurā trūkst kāda no vitamīniem, taču putnam šī barība ļoti garšo, meklē nepieciešamos vitamīnus citviet: svaigos augļos, dārzeņos, dīgstos, riekstos, graudos.

    Pirms iegādājies papildu barību putnam, painteresējies par tās sastāvu un noskaidro, vai tā piemērota tava putna šķirnei. Piemēram, avokado, selerijas, tomāti, sēnes, ķiploki un sīpoli putniem ir indīgi.

    Ņem vērā

    Ja putnam dod barību, kas ir sēklu sajaukums, pastāv iespēja, ka viņš izlasīs tikai tās sēkliņas, kas viņam vislabāk garšo, un atstās bez ievērības tās, kuras negaršo. Tādējādi putns nesaņems visas svarīgās minerālvielas un vitamīnus, kas iekļauti barībā. Iespējams, labāk izvēlēties presētās granuliņas, kurās visas sēklas jau ir vienkopus.

    4 soļi, kā lasīt etiķeti:

    1. Izlasi, vai putnu barībā ir kalcijs un vitamīni A, E, C un K (K1).
    2. Ja barībai pievienotas mākslīgās krāsvielas, konservanti vai jebkas sintētisks, labāk ieliec to atpakaļ plauktā un apskati nākamo iepakojumu. Varbūt tas piedāvā veselīgāku sastāvu.
    3. Pārbaudi informāciju par ražotāju – pirms dodies uz zooveikalu, veic izpēti, noskaidrojot, kuri putnu barības ražotāji tev šķiet uzticamākie. (Daudzi zoopreču veikali savās interneta mājaslapās publicē informāciju, kādu ražotāju produkcija ir viņu sortimentā.)
    4. Aplūko derīguma termiņu. Ja nevari to ieraudzīt, lūdz padomu veikala darbiniekiem.

     

    Lietošanas instrukciju nevajag ignorēt

    Lai gan nav tāda vidējā putna, kaķa, suņa vai cita mājdzīvnieka, kuram attālināti varētu rekomendēt tieši tādu un ne citādu dienas porciju, tomēr lietošanas ieteikumus nevajadzētu interpretēt pārāk brīvi. Dienas devu ietekmē gan svars, gan veselības stāvoklis un vecums, gan arī aktivitāšu līmenis. Ievērojami palielināt vai samazināt uz barības etiķetes norādīto dienas devu drīkst tikai ar veterinārārsta ieteikumu.

    Pārāk radoša pieeja dienas devu izsniegšanā diemžēl bieži noved pie aptaukošanās, kas savukārt izraisa citas veselības problēmas. Un atbrīvoties no liekā svara ir ļoti grūti.

    Sevišķi mīļdzīvniekam, kurš žēl raud pēc papildu porcijas, kaut gan viņam noteikta diēta. Daudzi dzīvnieki ir rafinētāki, nekā saimnieki domā, un iemācījušies izdīkt ēdienu.

    Putnam ieteicams dot tik daudz barības, cik norādīts uz iepakojuma, bet uzmanīgi jāpieskata mīluļa veselība, svars un izskats. Ja šķiet, ka būtu jādod pavisam nedaudz vairāk vai mazāk, to var darīt. Bet, ja putniņam gribas krietni vairāk vai viņš knapi ēd, nekavējies sazināties ar veterinārārstu un izrunāt, kā mainīt mīluļa diētu.

    Ažiotāža ap bioloģisko barību

    Kur vien skaties – žurnālos, restorānos, veikalos –, cilvēki runā par to, ka ēdienkarte jāmaina par labu dabiskam, svaigam, ekoloģiskam, pašmāju un veselīgam ēdienam. Ažiotāža ap dabisko un ekoloģisko pēdējā laikā ir tik liela, ka var saprast tos, kuri padodas informācijas pārbagātības priekšā, atmet ar roku un teic, ka tā tikai tāda pārspīlēta modes lieta, kas pāries.

    Cilvēkiem, ikdienā skrienot vāveres ritenī, raksturīgi nepievērst lielu uzmanību tam, ko viņi ēd, un tam, kā reaģē uz konkrētiem ēdieniem. Taču, ja kaut kas notiek ar tuviniekiem vai mājdzīvnieku un dakteris vai veterinārārsts secina, ka veselības problēmas radušās nepiemērotas, nekvalitatīvas vai alerģiskas pārtikas dēļ, pienāk brīdis, kad jāaizdomājas, ko īsti mēs ēdam un ko pasniedzam tiem, par kuriem esam atbildīgi.

    Saimnieki, kuri putnus tur jau ilgāku laiku un ir rūpīgi, noteikti ievēro, ja putnam ir paaugstināta jutība pret barību, kurā ir krāsvielas, konservanti vai garšas pastiprinātāji. Sevišķi tas attiecas uz smalkākām šķirnēm. Piemēram, eclectus papagailim (latviešu valodā saukts arī par smalko vai cēlo papagaili) ir ārkārtīgi jutīgs gremošanas trakts.

    Barībai pievienoti konservanti vai sintētiskas piedevas jutīgumu pastiprina vēl vairāk. Tāpēc šīm sarežģītajām radībām ēdienkarte jāveido ļoti apdomīgi un maksimāli tuvu viņu savvaļas dzīvesveidam. Ko tas īsti nozīmē? Barības sastāvdaļas ir audzētas, izvairoties pievienot pesticīdus, mākslīgus mēslošanas līdzekļus un jebko, kas nav no dabas. Taču noteikti nav tā, ka neorganiskā barība būtu inde. Ir putni, kas ēd gan neorganisku, gan organisku barību un ir veseli un ar dzīvi apmierināti.

    Ja meklē dabisku barību, uz etiķetes meklē uzrakstus Dabisks, Bioloģiski audzēts, Organisks, taču vienmēr rūpīgi izlasi etiķeti, lai gūtu pierādījumu šiem uzrakstiem.

    Lai zinātu, precīzi kāda diēta vajadzīga tavam mājas putniņam un kuru barību veikalā izvēlēties, tev jāzina par viņa šķirni viss iespējamais. Meklē informāciju bibliotēkā, internetā, specializētos putnu saimniekiem domātos žurnālos, un, pats svarīgākais, pie uzticama veterinārārsta, kurš kaut ko zina par putnu turēšanu.

    Latvijā, sevišķi mazajās pilsētās, nav daudz veterinārārstu, kuriem būtu nopietna pieredze putnu aprūpē, jo pie mums tomēr populārākie mājdzīvnieki ir suņi un kaķi. Tomēr ir vērts nepaļauties uz zooveikalā iegūto informāciju un internetu vien, uzmeklējot arī speciālistu, pie kura griezties gan ikdienišķos, gan sarežģītos jautājumos.

     

    514 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē