• Piroplazmoze – bīstama un grūti ārstējama

    Daba un dzīvnieki
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. februāris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: flickr.com/garye1981
    Ērces, ko pavasaros, skraidot pa mežiem un pļavām, mēdz salasīt suņi, nav tikai nepatīkami asinssūcēji mīluļa kažokā. Tās ir arī bīstamas, jo mēdz pārnēsāt patiesi briesmīgu slimību – piroplazmozi. Lai arī Latvijā suņi ar to slimo salīdzinoši retāk, nekā viņu sugasbrāļi siltākās zemēs, tomēr saslimšanas gadījumi ir fiksēti. Šī diagnoze patiešām slēpj sevī dzīvības briesmas. Kā suns var inficēties ar piroplazmozi un kā saimniekam atpazīt saslimšanu agrīnā stadijā, konsultē veterinārārsts NORMUNDS FJODOROVS.

    Piropalzmoze (otrs tās medicīniskais nosaukums – babeziloze) ir suņa dzīvībai bīstama saslimšana, kuras ierosinātājs ir vienšūnas asiņu parazīts Piroplasma canis. To pārnēsā ērces, precīzāk – pļavas ērces (Dermacentor picyus, Dermacentor marginatus, Rhipicephalus sanguineus u.c.).

    Šī ir ārkārtīgi bīstama saslimšana. Ja to laikus nediagnosticē un neuzsāk ārstēšanu, iznākums visbiežāk ir letāls – uzsver veterinārārsts.

    Savulaik Latvijā suņiem vispār netika konstatēti šīs saslimšanas gadījumi, taču pēdējos gados veterinārārsti ar to saskaras gan – parasti saslimst suņi, kuri viesojušies citās zemēs – Baltkrievijā, Ukrainā, arī Dienvideiropā. Ir ziņas, ka ļoti izplatīta saslimšana ar piroplazmozi esot Francijā, Adrijas jūras piekrastē, arī Austrijā, Vācijas dienvidos. Taču piroplazmoze esot konstatēta pat sunim, kurš kopā ar saimnieku ceļojis tikai pa Latgales laukiem…

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē