• pilnmēness ietekmē mājas mīluļus?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    28. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: SUSAN LEGGETT / Shutterstock
    Izrādās, Mēness fāzes iespaido ne tikai cilvēku, bet arī mājdzīvnieku uzvedību un fizisko stāvokli, un redzamākās pārmaiņas notiek tieši pilnmēness laikā.
    • Veterinārārsti pilnmēness fāzi sauc arī par lidotāju dienām, jo uz klīnikām pastiprināti tiek nesti kaķi, kas izlēkuši pa daudzstāvu namu logiem (īpaši – siltajā sezonā, kad kaķiem ļauj sēdēt uz palodzes pie atvērta loga). Kāpēc tā notiek? Tauriņu vai putnu ķeršana kaķim ir rotaļa, azarts. Citos periodos viņš kontrolē jeb attur sevi no neprātīgas rīcības, jo saprot, ka atrodas augstu virs zemes, taču pilnmēness dienās viņa azarts jeb mednieka tieksmes, ko var salīdzināt arī ar seksuālajām, uzliesmo divtik stipri.
    • Kucītēm kritiskajās dienās asiņošana ir spēcīgāka.
    • Vēl jāņem vērā, ka pat vismierīgākā kuce, kas visu meklēšanās laiku ir vairījusies no vīriešu kārtas suņiem, pilnmēness dienās var izrauties un aizskriet puišos.
    • Pilnmēness laikā arī nav ieteicams veikt operācijas. Ne tikai tāpēc, ka Mēness ietekmē asinsrites sistēmu, bet dzīvnieki arī sliktāk uzņem narkozi – agrāk pamostas, un ārstiem jādod papildu narkozes deva.
    • Dzīvniekiem paaugstinās agresivitāte. Piemēram, suns, kurš vienmēr bijis mierīgs, pēkšņi ne no šā, ne no tā sāk uz kādu cilvēku riet. Pilnīgi bez iemesla! Un nav jēgas meklēt cēloni, jo ne suns, ne cilvēks šajā situācijā nav vainīgs. Sunim pilnmēness ietekmē ir notikusi īsa agresijas lēkme – viņš nav savaldījis kaut kādu impulsu. Diezgan bieži agresija izpaužas ar uzbrukumu, pēkšņu kodienu. Tāpēc suņus, kam tādas lēkmes mēdz gadīties, šajā laikā vajadzētu vest pastaigās nomaļākās vietās. Vēl jāņem vērā, ka tieši tāpat – bez iemesla – suns var strauji izrauties no pavadas, mesties uz ielas un pakļūt zem automašīnas riteņiem.
    • Autovadītāji, kas brauc pa lauku apvidiem, noteikti būs pamanījuši, ka dažreiz uz ceļiem ir īpaši daudz notriektu dzīvnieku – lapsu, ezīšu, kaķu, suņu. Tas notiek tāpēc, ka šis laiks dzīvniekiem uzjunda dzimumtieksmi, un viņi iet kā apmāti, neskatoties ne pa labi, ne kreisi… Arī suņupuikas no mājām pie kucēm visbiežāk aizmūk tieši pilnmēness laikā. Īpaši šis laiks ietekmē jaunus dzīvniekus, kam vēl attīstās dzimuminstinkts. 

        Uzmanību kaķu saimniekiem!

        Pilnmēness laikā, kaķi atstājot bez uzraudzības, logus vēlams aizvērt, īpaši – augstākos stāvos. Bīstami atstāt atvērtu arī pirmā un otrā stāva logu, jo kaķis var aizmukt no mājām.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē