• Piketā Dzīvnieku brīvība pieprasīs likvidēt Covid-19 perēkli zvēraudzētavā

    Dzīvnieku aizsardzība
    Ziņu aģentūra LETA
    13. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Trešdien biedrība Dzīvnieku brīvība piketā pie Zemkopības ministrijas (ZM) pieprasīs likvidēt Covid-19 perēkli zvēraudzētavā SIA Baltic Devon Mink, aģentūru LETA informēja biedrības vadītāja Katrīna Krīgere.

    Pikets notiks 15.decembrī plkst. 12. pie ministrijas ēkas Republikas laukumā 2.

    Dzīvnieku brīvība valdes loceklis Aivars Andersons uzsvēra, ka jau kopš pagājušā gada nogales organizācija vairākkārt centusies pievērst ministrijas uzmanību zvēraudzētavu radītajam Covid-19 apdraudējumam sabiedrības veselībai.

    «Diemžēl ministrija nav ņēmusi vērā nedz ārzemju, nedz Latvijas ekspertu atzinumus, ar savu bīstamo bezdarbību pakļaujot riskam sabiedrības veselību dažu ārvalstu uzņēmēju interesēs,» norādīja Andersons.

    Jau vēstīts, ka zinātniekiem ir bažas par jaunu, cilvēkus apdraudošu Covid-19 mutāciju veidošanos kažokzvēru audzētāja Baltic Devon Mink ūdeļu novietnē.

    Sākumā notikusi vīrusa transmisija no cilvēka uz ūdeli, bet ar sekvenēšanu pierādīts, ka vīrusa transmisija ir notikusi abos virzienos un vairākas reizes, par pētnieku atklājumiem portālam Delfi stāstīja Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) pētniece Monta Brīvība.

    Jau vasarā ūdeļu audzētavā esot izveidojusies neparasta situācija – kad Latvijā, tāpat kā pasaulē, pārliecinoši dominējis Covid-19 delta paveids, Baltic Devon Mink ūdeles un darbinieki sirguši ar vīrusa paveidu, kas bija izplatīts agrā pavasarī. Visi no ūdelēm iegūtie vīrusa paraugi un 15 no 16 derīgajiem darbinieku vīrusa paraugiem atbilda tieši šim vienam vīrusa celmam, skaidrojusi Brīvība.

    Pētnieku bažas raisījis arī fakts, ka no kādas Baltic Devon Mink ūdeles izdevies iegūt vīrusa paraugu, kurā atklājušās arī trīs būtiskas mutācijas, kas raksturīgas Covid-19 delta paveidam. «Tas mums lika domāt, ka, iespējams, tur tika ienests arī delta paveids un ka tur ir notikusi rekombinācija – no diviem vīrusiem ir apvienojies viens,» portālam Delfi skaidroja Brīvība.

    Zinātnieki norāda, ka, turpinot ļaut vīrusam izplatīties starp ūdelēm un fermas darbiniekiem, var nonākt pie jauna Covid-19 varianta, kas galvassāpes sagādās vairs ne tikai pašmāju, bet gan pasaules mērogā. BMC ziņojumā ZM esot teikts, ka fermā augošās ūdeles būtu jālikvidē. Pat mainot darba apstākļus fermā, vīrusa izplatīšanos un mutēšanu, zinātnieku skatījumā, praktiski nevarētu novērst.

    Arī Slimību profilakses un kontroles centrs sniedzis ZM risku izvērtējumu par Covid-19 izplatību audzētavā un draudiem sabiedrības veselībai, un tā ieteiktais risinājums bijis tāds pats kā BMC piedāvātais – «ilgi pastāvošā infekcijas perēkļa likvidācija».

    Rekomendācija tālāk nodota izskatīšanai Operatīvās vadības grupā, taču tā šo jautājumu savā darba kārtībā nav iekļāvusi. Ministru kabineta preses sekretārs Reinis Grāvītis portālam Delfi skaidrojis, ka konkrētajā gadījumā risinājuma meklēšana ir tieši ZM kompetencē sadarbībā ar SPKC.

    Savukārt ZM un Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) portālam atbildēs vismaz pāris reizes apgalvo, ka Baltic Devon Mink ūdelēm nav novēroti slimības simptomi vai paaugstināta mirstība, kas liecinot, ka vīruss dzīvniekiem nerada ciešanas. PVD atzinums gan orientēts uz dzīvnieku labturības vērtēšanu, lai gan zinātnieki pauduši bažas par vīrusa mutāciju perēkli un potenciālu apdraudējumu cilvēku veselībai.

    LETA jau iepriekš ziņoja, ka ūdeļu audzētavā Baltic Devon Mink gan darbiniekiem, gan ūdelēm tika atklāta inficēšanās ar Covid-19 un PVD «pēc ilgākas epidemioloģiskās izmeklēšanas un pilnākas informācijas apkopošanas» lēma, kādu rīcību nepieciešams izvēlēties.

    Firmas.lv informācija liecina, ka Baltic Devon Mink pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam Van Ansem Participaties B.V. un kā tā patiesie labuma guvēji norādīti šīs valsts pilsoņi Johaness un Nikolass van Ansemi. Uzņēmums 2020.gadā strādājis ar 1,4 miljonu eiro apgrozījumu un 417 532 eiro zaudējumiem. Miljonos mērāmus zaudējumi uzņēmumam tiek uzrādīti jau kopš 2015.gada.

    Pēc PVD tīmekļvietnē pieejamās informācijas, Latvijā 2021.gada 4.janvārī bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti ap 130 000 dzīvnieku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē