• Pētījums: Putnu dziesmas kļūst klusākas un zaudē daudzveidību

    Daba un dzīvnieki
    Ziņu aģentūra LETA
    4. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Jauns starptautisks pētījums atklāj, ka Eiropā un Ziemeļamerikā pavasara putnu koris ne vien kļūst klusāks, bet arī sarūk tā daudzveidība, aģentūru LETA informē Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) komunikācijas konsultante Kitija Balcare.

    Austrumanglijas Universitātes vadībā starptautiska pētnieku komanda izstrādājusi jaunu pieeju, kā apvienot pasaulē vadošos, tostarp arī Latvijas, brīvprātīgo novērotāju veiktā putnu monitoringa datus ar savvaļas putnu sugu balsu ierakstiem, rekonstruējot vairāk nekā 200 000 vietu skaņu ainavas, kas atspoguļo 25 gadu periodu. Pētījumā izmantotie Latvijas dati iegūti LOB biedru veiktajās ligzdojošo putnu uzskaitēs, kas notiek katru pavasari visā Latvijā.

    Kā norāda vadošais pētnieks Saimons Batlers, pētījuma rezultāti liecina, ka pavasaros dzirdamās putnu balsis kļūst klusākas un arī vienlaikus zaudē daudzveidību. Pētnieks pieļauj, ka ilgtermiņā tas var negatīvi ietekmēt arī cilvēka labbūtību un veselību. «Cilvēki putnus pārsvarā dzird, nevis redz. Dabiskās skaņu ainavas kvalitātes samazināšanos, visticamāk, līdz ar putnu sugu populāciju sarukumu izjutīs arī sabiedrība,» pieļauj zinātnieks.

    Latvijas putnu populācijas nav piedzīvojušas tik dramatisku skaita un daudzveidības samazināšanos kā, piemēram, lauku putni daudzās Rietumeiropas valstīs. Tur tie zaudējuši savu dzīves vidi intensīvās lauksaimniecības dēļ, līdz ar to dzirdēt dziedam cīruli virs laukiem iespējams reti kur.

    To, kā pavasara skaņu ainava mainās Latvijas laukos, skaidro Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes asociētais profesors ornitologs Ainārs Auniņš, kurš piedalījies šī pētījuma veikšanā. Viņš norāda, ka pirms apmēram 40 gadiem Latvijas mežmalās neiztrūkstoša bija parastās ūbeles balss, ko mūsdienās dzirdēt var ļoti reti. Savukārt dzirdēt dzērvi tolaik nevarēja tik bieži kā šodien, jo tad tā apdzīvoja tikai lielus purvu masīvus. Pēdējā desmitgadē no Latvijas skaņu ainavas gandrīz izzudis mazākais no mežastrazdiem – plukšķis, kas iepriekš bija ļoti bieži sastopams.

    «Arī vasaras naktis kļuvušas klusākas, jo strauji samazinās griežu skaits. Gan plukšķis, gan grieze ir sugas ar visai skaļām, raksturīgām un tādēļ skaņu ainavā ietekmīgām balsīm, kuru izzušana to ietekmē vairāk nekā kādas klusākas balss pazušana. Tikmēr viena no sugām, kuras skaits pēdējā laikā pieaudzis, ir vārna, un līdz ar to šo putnu dzirdam vairāk,» izmaiņas raksturo Auniņš.

    Pētījuma veikšanai tika izmantoti ikgadējie putnu uzskaišu dati, kas iegūti Ziemeļamerikas ligzdojošo putnu uzskaitēs un Eiropas parasto putnu monitoringa programmās, kā arī vairāk nekā 1000 putnu sugu balss ieraksti no putnu balsu tiešsaistes datu bāzes Xeno Canto, lai rekonstruētu uzskaitēs reģistrētās skaņu ainavas. Pēc tam šo skaņu ainavu akustiskās īpašības tika kvantitatīvi novērtētas, izmantojot četrus skaņas intensitāti un daudzveidību raksturojošus indeksus. Šos rādītājus ietekmē dziedātāju skaits, dziesmu sarežģītība un sugu daudzveidība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē