• Pedikīrs mājas mīluļiem. Kad nagi ir jāgriež?

    Daba un dzīvnieki
    Zane Gaiķēna
    28. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Mājdzīvnieku nagiem nereti tiek pievērsts pārāk maz uzmanības. Reti kuram sunim vai kaķim patīk, ka viņam griež nagus, tādēļ saimniekiem šis process mēdz sagādāt galvassāpes, kā rezultātā nagu apgriešana tiek atstāta uz pēdējo brīdi, kad tie jau krietni pārauguši.

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    Veselus mājdzīvnieka nagus atpazīt ir viegli – tie ir gludi un cieti, nav aizlūzuši vai apdrupuši. Nereti, ja kaķis vai suns ir pietiekami aktīvs, nagus nemaz nav nepieciešams kā īpaši kopt un tie nodilst dabīgā ceļā.

    Lai palīdzētu kaķa nagiem dilt dabīgā ceļā, iegādājies speciālos skrāpēšanas dēlīšus. Savukārt suņiem pēc iespējas biežāk vajadzētu ļaut izskrieties pa pļavām un mežiem, kur viņi nagus deldēs ne vien skrienot, bet arī rokot bedres. Tomēr, pat ja šķiet, ka dzīvnieka nagi paši dilst ļoti labi, laiku pa laikam būtu nepieciešams pārliecināties, vai nagi un ķepas nav savainoti, nav sākuši drupt vai aizlūzt, tajos nav ieperinājusies kāda sēnīte un vai tie pēkšņi nav tomēr izauguši pārāk gari.

    Kad nagi jāgriež?

    Ja tev ir mājas kaķis, kurš ārā netiek laists, un nagus viņš izmanto, vien ik pa laikam slinki pārlaižot ķepas skrāpējamajam dēlītim, iespējams, ka tev būs jāņem talkā nagu knaibles.

    Kaķu saimnieku un speciālistu vidū gan joprojām valda pretēji uzskati par to, vai kaķiem nagi vispār būtu jāgriež.

    Lai gan kaķiem pašiem piemīt instinkts nagus nodeltēt skrāpējoties, dažkārt kaķis atsakās asināt nagus tam paredzētajā vietā un labprātāk izvēlas šai procedūrai izmantot mīkstās mēbeles. Regulāra nagu galiņu apkniebšana gan problēmu pavisam neatrisinās, taču vismaz nedaudz samazinās kaķa radītos postījumus.

    Tāpat nagu apgriešana pasargās tos no sāpīgas aizlūšanas, plaisāšanas un kādas asas naga šķembas ieduršanās pirksta spilventiņā.

    Vecākiem kaķiem, kuri kļūst mazkustīgāki, nagi vairs netiek pietiekami nodeldēti, turklāt tie arī var sāk deformēties un pat ieaugt ķepu spilventiņos.

    Lai kaķim senioram ar nagu apskati un apkopšanu nebūtu pirmo reizi jāsaskaras jau cienījamā vecumā, pie nagu apskates un apkopes vēlams pieradināt jau mazus kaķēnus.

    To, ka sunim jāapgriež nagi, visātrāk var konstatēt, ja, ejot pa asfaltu vai citu cietu pamatu, saimnieks sadzird klik-klak skaņu, nagiem atduroties pret zemi. Suņa nagiem nevajadzētu pieskarties zemei. Lai pārliecinātos, vai nav laiks sakopt nagus, var aplūkot suņa ķepu no sāna – ja nagu gali jau noliekušies uz leju, tad jāsāk domāt par to apgriešanu.

    Tāpat kā cilvēkiem, arī mājdzīvniekiem pārāk īsa naga apgriešana rada ārkārtīgi nepatīkamas sajūtas un sāpes.

    Ja kādreiz gadījies nagu nogriezt par īsu, dzīvnieks, visticamāk, ilgi centīsies izvairīties no nagu apkopes, jo asociēs to ar lielu diskomfortu.

    Cik daudz griezt?

    Tāpat kā cilvēkiem, arī mājdzīvniekiem pārāk īsa naga apgriešana rada ārkārtīgi nepatīkamas sajūtas un sāpes. Ja kādreiz gadījies nagu nogriezt par īsu, dzīvnieks, visticamāk, ilgi centīsies izvairīties no nagu apkopes, jo asociēs to ar lielu diskomfortu.

    Vislabāk pirmo reizi dzīvnieku uz nagu apkopi atvest pie veterinārārsta, kurš ierādīs, cik īss nags jāgriež.

    Ja tomēr izvēlies nagus griezt pats, noteikti izmanto speciāli mājdzīvniekiem paredzētās nagu knaiblītes – cilvēkiem domātās dzīvnieku var savainot.

    Kaķiem visbiežāk jānokniebj vien pats naga galiņš. Jāatceras, ka tie lielu daļu laika pavada kāpelējot un spēlējoties, bet āra kaķiem nagi ir nepieciešami, lai medītu, aizsargātos un rāptos kokos.

    Arī suņiem nagus nevajadzētu apgriezt pārāk īsus. Visvieglāk ir griezt baltos nadziņus, jo tiem cauri saredzams dzīvnadzis – griezuma vietai jābūt vismaz pāris milimetru virs tā. Grūtāk griezt melnos nagus, kuriem dzīvnadzis nav saskatāms. Tos vislabāk griezt pa mazam gabaliņam, vērojot šķērsgriezuma vietu – kad tajā saredzams balts punktiņš, nagu tālāk griezt nedrīkst!

    Ja sunim nagi ir krietni pārauguši, esi īpaši uzmanīgs ar griešanu. Nagam augot, arī dzīvnadzis stiepjas tam līdzi, un ļoti iespējams, ka pāraugušā nagā tas atradīsies krietni tālāk nekā regulāri grieztā. Šādus nagus griez pa mazam gabaliņam, bet regulāri – ar laiku dzīvnadzis atkāpsies sev paredzētajā vietā.

    Kā pieradināt pie nagu apkopes?

    Mājdzīvniekiem, īpaši kaķiem, nagu apkope nav pārāk iecienīta aktivitāte. Vislabāk pirmajā reizē nemesties mīlulim virsū ar nagu knaiblēm, bet pieradināt viņu pie tā, ka ķepas tiek apskatītas un tiek aiztikti nadziņi. Ja suns vai kaķis labi uzvedas, noteikti neaizmirsti to pacienāt ar kādu kārumu, lai nagu apkopi saistītu ar pozitīvām emocijām.

    Nagu problēmas

    Ja tava suņa vai kaķa nagi aplūst, pirms esi paspējis tos apgriezt, tie plaisā vai arī, kniebjot nagus, drūp, visticamāk, nagi nav veseli. Lai gan tie var aplūzt, arī tavam mīlulim aktīvi rokoties un skrāpējoties, trausli nagi var būt signāls, ka dzīvnieka organismā vai pašā ķepā radusies problēma.

    Nereti dzīvnieks nagus, kas nav griezti regulāri, aktīvi kustoties vai spēlējoties, aizlauž, dažkārt līdz pat dzīvnadzim. Šādam nagam uzmanīgi centies apkniebt visus asumus un liec ķepu mērcēties zilo graudiņu šķīdumā. Nekādā gadījumā neļauj dzīvniekam šādu ķepu laizīt, jo zilie graudiņi var izraisīt mutes apdegumu. Laizot savainoto nagu, iespējams arī veicināt infekcijas attīstīšanos, tādēļ visdrošāk būs iegādāties dzīvniekam apkakli, kas neļaus lieki aiztikt ķepu.

    Trauslus nagus var izraisīt kāda sēnīšu infekcija, kas ieperinājusies pie naga saknes. Tādā gadījumā bieži var novērot arī to, ka dzīvieks bieži laiza un košļā savas ķepas.

    Ja radušās aizdomas par infekciju, ved savu mīluli pie veterinārārsta, kurš noteiks precīzu diagnozi un ieteiks labāko ārstēšanu.

    Sēnīšu infekcijas, laicīgi atklātas, ir diezgan viegli ārstējamas.

    Visbiežāk trauslus vai neveselus nagus izraisa nepareizs uzturs. Iespējams, ka tajā nav pietiekami daudz minerālvielu un vitamīnu, varbūt tavam mājdzīvniekam ir alerģija pret kādu no barībā esošajām vielām. Ja dzīvnieka organisms nav nodrošināts ar visām nepieciešamajām barības vielām, neveseli būs ne vien nagi, bet arī apmatojums – tas būs nespodrs un taukains. Ja novēro kādu no šīm pazīmēm savam mājdzīvniekam, dodies pie veterinārārsta un konsultējies par sava mīluļa ikdienas uzturu un iespēju lietot dažādas piedevas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē