• Palīgā! Jūrascūciņai uzpūties vēders!

    Daba un dzīvnieki
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    14. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Nov 2017 - our guinea pigs
    Foto: David Joyce, flickr.com/bobba_dwj
    Nov 2017 - our guinea pigs
    Jau tā apaļīgā jūrascūciņa ļoti ātri var kļūt vēl apaļīgāka, ja to baro ar nepiemērotu barību!

    Ja tu baro savu jūrascūciņu ar nepiemērotu barību vai dod viņai pārāk daudz zaļumus, tavai mīlulei var rasties problēmas ar barības sagremošanu. Zarnu trakts ir pārslogots un notiek vēdera uzpūšanās (timpānija). Dzīvnieks pie svaigas zāles jāpieradina īpaši piesardzīgi, citādi slimīga vēdera uzpūšanās dzīvnieku var piemeklēt ļoti ātri.

    Kāda barība visbiežāk vainojama pie vēdera uzpūšanās?

    Pirmkārt jau, visi pākšaugi un kāposti. Tāpat kaitējumu jūrascūciņai var nodarīt zaļie lociņi, mauriņa zāle un āboliņš.

    Ja jūrascūkai ir problēmas ar sakodienu (nepareizi novietoti zobi), tad no tā, ka dzīvnieciņš nevar ēst savu ierasto barību, viņai var uzpūsties vēders. 

    Timpānija var rasties vairāku iemeslu dēļ:

    • ar ķimikālijām apstrādāta zāle;
    • negatavi augļi un dārzeņi;
    • mitri dārzeņi, zāle un augļi;
    • daudz retāk par iemeslu kalpo bakteriāla infekcija.

    Pēc kā var pateikt, ka jūrascūciņai uzpūties vēders?

    To var noskaidrot visai viegli: uzmanīgi iztausti viņai vēderiņu. Tu uzreiz sajutīsi, ka vēders viņai ir uzpūsts un saspringts. Pie saasinātas timpānijas jūrascūciņa parasti atsakās no barības. Slimības sākumstadijā viņa sēž būrīša stūrī sakumpusi un smagi elpo. Pie lielākas vēdera uzpūšanās, jūrascūciņa elpo tā, it kā viņai trūktu gaisa (notiek asinsrites traucējumi), dzīvnieks var gulēt vai sēdēt ar panikā plaši atplestām acīm vai tādām, kas pauž galēju neieinteresētību pret apkārt notiekošo. Pie pārlieku spēcīgām kolikām var griezt zobus no sāpēm.

    • Ja esi pamanījis, ka tavai jūrascūciņai ir sapūties vēders, nekavējoties meklē vetārsta palīdzību. Ja dzīvnieciņam pārlieku spēcīgi uzpūties vēders un viņš nesaņem palīdzību, pāris stundu laikā viņš var iet bojā.
    • Nedod jūrascūciņai antibiotikas iekams veterinārārsts nav noteicis saslimšanas iemeslus. Antibiotikas noārda zarnu trakta miklofloru un vairums gadījumu nemaz nepalīdz timpānijas ārstēšanai. Tavs vetārsts izrakstīs dzīvnieciņam izrakstīs līdzekļus pret sāpēm un spazmām, kā arī pret pārlieku lielas gāzu uzkrāšanās.

    Pirmā palīdzība!

    • Zaļo un sulīgo barību nekavējoties izslēdz no jūrascūciņas ēdienkartes raciona.
    • Seko līdzi, lai dzīvnieciņa būrītī visu laiku būtu siens, bet dzirdinātavā – svaigs ūdens.
    • Lai kaut nedaudz atvieglotu jūrascūciņas ciešanas, tu vari iedot viņai sažāvētas zālītes tādas kā – kliņģerītes, melisa, piparmētras, dilles un pelašķus.
    • Ja tev mājās veterinārajā aptieciņā nav neviena pereperāta pret pārlieku lielu gāzu uzkrāšanos, iedod jūrascūciņai diļļu ūdentiņu (nopērkams aptiekā), funheļa, piparmētru vai ķimeņu tēju.

    Zarnu trakta mikloflora

    Pie tādas saslimšanas kā timpānija tiek noārdīta dabiskā zarnu trakta mikloflora. Pati no sevis tā neatjaunosies, tāpēc tev jāpalīdz dzīvniekam to atjaunot. Veterinārajās aptiekās nopērkami speciāli tam domāti preparāti.

    Vismaz septiņu dienu garumā jūrascūciņai jādod tikai siens, kaltētas zālītes, ūdens un zāļu tēja.

    Kad redzi, ka veselības stāvoklis uzlabojas, dzīvnieciņa ierasto barību (zaļumus un dārzeņus) dod pakāpeniski. Pa drusciņai vari dod viņai ābolu: sagriez to daiviņās un nedaudz paturi tās svaigā gaisā, iekams tās nekļūs brūnas (taču ne iepuvušas), vari iedot arī nedaudz sagriezta vai sarīvēta burkāna.

    Atceries, ka slimības laikā tev jūrascūciņai visu laiku jādod vitamīni, īpaši vitamīns C. Var pievienot nedaudz C vitamīna pulverīša dzirdinātavā vai nedaudz uzbērt uz kāda iemīļota kāruma, piemēram – svaiga gurķa.

    Ja slimība ir ielaista un jūrascūciņa pat pēc ārstēšanās atsakās no barības, nekavējoties ķeries klāt piespiedu barošanai. Iemesls tam, ka dzīvnieciņš atsakās no barības var būt arī slimības laikā ataugušie zobi. Šādā gadījumā jūrascūciņa obligāti jāaizved pie veterinārārsta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē