• Pakaiši grauzējiem. Kuri labāki?

    Māja
    Elza Apse
    22. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Zooveikalos pakaišu izvēle ir ļoti plaša, taču ne visi ir piemēroti grauzējiem, turklāt daudzi no tiem ātri sāk nelabi ost. Kā neapjukt lielajā piedāvājumā un izvēlēties savam mīlulim piemērotākos, stāsta veterinārārste Ilona Tesloviča un zooveikala pārdevēja Dace Fišere.

    Raktsts no žurnālā «Astes» arhīva.

    Grauzējiem ieteicamie pakaiši ir skaidas, skaidu jeb koka granulas, salmu granulas, ieklājams salmu paklājs un arī māla granulas, kas Latvijā nopērkamas ne visos zooveikalos. Iegādājoties pakaišus grauzējiem, jāņem vērā viens ļoti būtisks aspekts – grauzēji mēdz pakaišus arī ēst, tāpēc tiem ir jābūt pēc iespējas dabiskākiem un nekaitīgākiem.

    Tas nozīmē, ka, ieberot grauzēja būrītī kurināmās granulas vai kaķu tualetes pakaišus, mazajam dzīvnieciņam var nodarīt lielu kaitējumu. Kurināmajām granulām pievienota degšanu veicinoša ķīmija un līme, ar ko grauzēji var saindēties. Savukārt kaķu smiltiņas var saturēt silikonu vai cementējošas vielas, kas aizsprosto grauzēju gremošanas traktu un var novest līdz letālam iznākumam.

    Tāpēc, pērkot pakaišus, pievērs uzmanību ražotāja norādījumiem – kuriem dzīvniekiem šie pakaiši paredzēti. Piemēram, siens ieteicams trušiem un jūrascūciņām, skaidas derēs kāmīšiem un pelēm, bet smilšu peles, degu un šinšillas priecāsies par smiltīm.

    Ievēro, lai pakaiši nav pārāk asi, jo tie var satraumēt grauzēju kājiņas un radīt iekaisumus.

    Pakaiši cīņai ar smaku

    Nākamais faktors, kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties pakaišus, – cik ilgi tie spēj aizturēt nelāgo urīna smaku būrītī. Smakas ziņā visnepateicīgākās būs zāģu skaidas, kas drīz vien rada nepatīkamu aromātu. Arī smiltiņas grauzēju būros ātri kļūs netīras un smirdēs, turklāt smilšu izvēle pieprasa arī speciālu būri – tam ir jābūt ar augstām plastmasas sienām, jo no restotā būra dzīvnieki smiltis izkaisīs ārā.

    Vislabāk urīna smaku absorbē kaķu tualetes cietās granulas, taču tās grauzēju būrī likt nedrīkst. Grauzējiem nekaitīgi pakaiši un tādi, kas ilgāk aiztur nepatīkamo aromātu, ir siena jeb salmu granulas. Tās nekaitēs grauzēja gremošanas sistēmai un ilgāk noturēs smaku, līdz ar to būrītis tik bieži nebūs jātīra. Ja deguns ir izteikti jutīgs pret dažādām smaržām, zooveikalos pieejamas aromatizētās granulas, piemēram, ar ābolu vai zemeņu smaržu, ko var piebērt klāt parastajiem pakaišiem. Aromatizētās granulas kopā ar parastajām granulām efektīvāk absorbēs urīna aromātu un būri varēs tīrīt retāk.

    Lētākie pakaiši ir skaidas, kas izmaksās 60–70 centu kilogramā, bet dārgākās būs salmu granulas, kuru cena svārstās no 1 līdz 2 eiro kilogramā. Dārgākas būs aromatizētās granulas, taču ar tām nav jāizbārsta viss būra laukums – tās miksē ar ierastajām granulām, tāpēc aromātiskie pakaiši kalpos ilgāk.

    Barība smaku gan uzlabo, gan sabojā

    Arī barība var ietekmēt grauzēja urīna aromātu – tā vai nu to padara izteiktāku, vai, tieši pretēji, neitralizē. Zooveikalos pieejama barība ar urīna smaku mazinošām vielām – barībai pievienotās aromatizējošās vielas nav kaitīgas un ir ražotas uz augu bāzes. Meklējot šādu barību grauzējiem, pievērs uzmanību barības pakas etiķetei – uz tās jābūt norādei, ka dzīvnieku pārtikā ir pievienotas urīna aromātu neitralizējošas vielas.

    Pastāv mīts, ka grauzēju urīns ož vēl nepatīkamāk, ja viņus baro ar svaigiem dārzeņiem un augļiem, jo svaigās dabas veltes satur augstu fruktozes līmeni. Taču tā gluži nav taisnība – augļi un dārzeņi paši par sevi nevar izmainīt urīna smaku, bet pie vainas var būt vielas, ar ko tie apstrādāti. Grauzēju urīns būs nepatīkams, ja augļi būs apsmidzināti ar nitrātu saturošu vielu. Tā vietā pacienā savu mīluli ar nelielu gabaliņu lauku ābola, burkāna vai kāposta. Ņem vērā, ka ne visi dzīvnieciņi var ēst augļus, kas satur daudz fruktozes – dažu dzīvnieku, piemēram, šinšillu, gremošanas sistēma var netikt galā ar augļos esošā cukura daudzumu.

    Tas, cik bieži jāmaina pakaiši, atkarīgs no tā, cik liels ir būris un cik dzīvnieku tajā mitinās.

    Tiklīdz pakaiši piesārņoti ar barību un daudzviet manāmas fekālijas, tie jāmaina. Optimālākais būrīša tīrīšanas biežums ir reize nedēļā. Ja būris ir mazāka izmēra un tajā mitinās viens vai divi grauzēji, tas jātīra biežāk, ik pēc trim dienām, bet liela izmēra būriem pietiks, ja tos iztīrīs reizi desmit dienās.

    Autores pieredze

    Pirms gada mēs ar puisi uzņēmāmies atbildību par viņa māsas žurciņām. Tiesa, ar pakaišu izvēli mums negāja tik gludi, kā bija cerēts. Sākumā izmantojām skaidas, taču tās ātri vien sagādāja vilšanos. Jau pāris dienu pēc būrīša iztīrīšanas skaidas atkal radīja nepatīkamu aromātu, kas izplatījās pa visu dzīvojamo telpu, turklāt žurciņas smirdošās skaidas izbārstīja ārpus būra.

    Nākamā pakaišu izvēle bija ieklājams salmu paklājs, kas šķita ļoti ērts – to viegli ieklāj būrītī, to nevar izbārstīt un ir viegli izņemt. Lai arī cik ļoti man patika šī ideja par paklāju, tas žurciņām nepatika. Tās regulāri izgrauza caurumus vietās, kur viņas gulēja, vai arī paklāju izārdīja un savēla milzīgos salmu kamolos, ko ievīstīja savā mājiņā un vēl radīja putekļus istabā.

    Pēc vairākiem šādiem protestiem sapratām, ka salmu paklājs neder, un meklējām citas alternatīvas. Šoreiz izvēlējāmies granulas, bet nu sekoja cita problēma – pamanījām, ka žurciņas pašas sākušas nelabi ost un arī pēc būra tīrīšanas paliek nepatīkams aromāts. Cēlonis izrādījās koka mājiņa, kurā gulēja žurkas, – izrādās, žurkām nav ieteicamas koka, kartona vai auduma mājiņas un rotaļlietas, jo tās arī piesūcas ar urīnu un rada ārkārtīgi nepatīkamu smaku.

    Tiklīdz nomainījām būra interjeru un pakaišus, situācija uzlabojās. Pēc gadu ilgās pakaišu epopejas beidzot esam atraduši labāku alternatīvu – salmu granulas, ko beram būra pamatnē –, bet mājiņā ieliekam nelielu siena čupiņu, kur žurciņām gulēt. Salmu granulas ilgāk absorbē smakuu, bet salmi rada patīkamu tējas smaržu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē