• Padomi, kā apklusināt suņa gaudošanu

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    22. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    howling wolf
    Foto: flickr.com/rolfdietrichbrecher
    howling wolf
    Pilnmēness naktī kaimiņu suņa gaudas aiz loga vēl šķiet attaisnojamas – kas zina, droši vien senču balss sauc… Taču gaudošana, kas četrkājainajam kļuvusi par noturīgu paradumu jebkurā diennakts laikā, patiesi kļūst kaitinoša. Kāpēc suņi gaudo? Vai tiesa, ka gaudo tikai suņu puikas – kucītes negaudo? Un kā galu galā atradināt suni no šīs akustiski nepatīkamās nodarbes, konsultē zoopsiholoģe Inga Cerbule.

    Gaudošana ir daļa no saziņas. Dabā vilku gaudošanai ir vairākas funkcijas –  tā veicina bara apvienošanos, piemēram, pēc medībām, un arī paziņo citiem vilku bariem, ka teritorija aizņemta. 

    Kāpēc viņi gaudo?

    Iemesli, kāpēc suns gaudo, var būt dažādi. Ir šķirnes, kas ir skaļākas, viegli uzbudināmas, un ir tādas, kam raksturīga klusa, nosvērta daba.  Pastāv arī izteiktas individuālas atšķirības šķirnes un pat metiena ietvaros, taču pieņēmums, ka mēdz gaudot tikai suņu puikas, nav patiess – gaudo arī kuces.

    Nereti suņi mēdz gaudot, vientulības un garlaicības mākti, gaudošanas  iemesls var būt arī fizisko aktivitāšu  trūkums. Meklēšanās laikā suņi gaudo pēc kucēm. Mēdz gaudot arī nervozi, viegli uzbudināmi suņi, kas pārlieku pieķērušies un atkarīgi no saimnieka.

    Kā atradināt suni no gaudošanas?

    Gaudošana ir daļa no normāla suņa uzvedības repertuāra. Tā ir problemātiska uzvedība tikai no mūsu viedokļa, jo kādam tā traucē.  Lai suns mazāk gaudotu, viņam jānodrošina pilnvērtīgu, aktīvu suņa dzīvi:

    • pietiekamu fizisko slodzi,
    • paklausības apmācību,
    • kontaktu ar citiem suņiem,
    • kontaktu ar saimnieku,
    • ja suni neplāno izmantot vaislai, četrkājainais jāsterilizē!

    Ja suns gaudo vientulības mākts

    Suns ir sabiedrisks dzīvnieks, tam ir grūti un garlaicīgi dienu no dienas vienam klusi sēdēt dzīvoklī. Lai kompensētu piespiedu vientulību:

    • pirms un pēc darba jāatlicina laiks savam mīlulim. Pirms suni atstāj vienu dzīvoklī vai pagalmā, viņam jau jābūt saņēmušam savu kārtējo uzmanības un fiziskās slodzes porciju;
    • jauniem, aktīviem suņiem labi noder garas pastaigas kopā ar līdzīga vecuma četrkājainajiem rotaļu biedriem, ar kuriem var kārtīgi izspēlēties un izskrieties; 
    • jārēķinās, ka mazā dzīvojamā platībā tikai ļoti mazam sunītim pietiks vietas fiziskajām aktivitātēm. Liela auguma aktīvam sunim vajadzīgas stundām garas pastaigas vai skriešana;
    • paklausības apmācība uzlabo gandrīz visas uzvedības problēmas, ieskaitot trokšņošanu un gaudošanu!

    Garšīga recepte gaudotājam

    Lai suns būtu kluss, tam jābūt fiziski nogurušam vai aizņemtam.  Laba metode, kā suni nodarbināt saimnieka prombūtnes laikā, ir suņu rotaļlietas no cietas gumijas vai plastmasas ar dobu vidu, ko var piepildīt ar gardumiem – sieru, pastēti vai pat sausās barības granulām (šādā veidā sunim var izbarot visu dienas barības devu) un atstāt gaudotājam laika kavēšanai.  

    Nopērkami arī speciāli suņu Rubika kubi, kurus pieber ar sauso barību un dzīvnieks, kubu ripinādams, barību nopelna pa vienai granulai. Karstā laikā rotaļlietu var pildīt ar izmērcētas sausās barības putru, un pildīto mantu sasaldēt saldētavā. Suns būs sajūsmā! 

    Lai suņa dzīvi padarītu interesantāku, var piemērot arī metodes, ko plaši izmanto zoodārzos – barību pasniedz tā, lai dzīvniekam tā būtu jāsalasa vai jāiegūst.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē