• Norvēģijas meža kaķis – mājdzīvnieks ar augstu intelektu

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    12. decembris, 2022
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Inna Grinn
    Karalisks skatiens, plastiskas kustības, cēla stāja, iedzimta inteliģence, grezns kažoks un aste – tā par Norvēģijas meža kaķi varētu turpināt vēl un vēl… Šai šķirnei tiešām nav trūkumu, ja neskaita cenu. Taču dabiskie dimanti, kā mēs zinām, nemaksā grašus un arī iegūt tos nemaz nav tik viegli. Par šķirni Astēm stāsta Norvēģijas meža kaķu audzētavas īpašniece Lilita Udrasola.

    Tikai gādīgās rokās

    «Kuram katram kaķēnu nepārdodu. Es rūpīgi izvēlos, pie kādiem cilvēkiem dzīvnieks nonāks. Ļoti daudziem gribētājiem esmu atteikusi. Daudzi ierauga augsto cenu un skrien pirkt, jo tas ir kaut kas moderns un jauns. Un, kad tu sāc runāt ar cilvēku, saproti, ka viņam nav nekādas sapratnes ne par kaķa turēšanu, ne vajadzībām. Pērk kā tādu aksesuāru. Bija arī tādi, kuri kaķēnu gribēja iegādāties kā dāvanu. Bija tādi, kuri godīgi atzina – paņems, paskatīsies, ja nepatiks, atdos atpakaļ. Tik daudz neordināru situāciju, ka biju pat pārsteigta. Par tiem cilvēkiem, pie kuriem nonāca mani kaķēni, esmu droša. Tie tiešām ir pētījuši šķirni, interesējušies, viens no kaķēniem jau bijis izstādē un pat uzvarējis,» priecājas audzētāja.

    Ar augstu intelektu

    Savulaik audzētava Kentervils nodarbojās ar Donas sfinksu un Persijas kaķu audzēšanu, taču pirms kāda laika Lilita nolēma mainīt šķirni. «Piecpadsmit gadu vecumā nomira mana persiešu kaķenīte, un man bija sāpīgi ņemt tādas pašas šķirnes kaķi, tāpēc sāku rūpīgi meklēt kādu citu šķirni. Ilgi meklēju šķirnes, kurām būtu gaišs kažoka krāsojums. Taču tad es ieraudzīju Norvēģijas meža kaķēna fotogrāfiju, kurā burtiski iemīlējos. Un viņš nebūt nebija balts, kā biju vēlējusies, bet melns. Devos uz Sanktpēterburgu un pārvedu mājās savu Norvēģijas meža kaķa kaķenīti Vilmu,» stāsta Lilita.

    Šajā kaķu šķirnē viņu saistīja ne tikai izskats. «Norvēģi ļoti pieķeras cilvēkiem. Pēc rakstura ļoti līdzinās persiešiem. Šķirne, kas tendēta uz cilvēku.

    Tas nav kaķis, kuram patīk dzīvot pašam par sevi – viņiem nepieciešams kontakts ar cilvēku.

    Kur iesiet jūs, tur arī viņš. Kad es tīru mājās akvāriju, šajā procesā man noteikti asistēs arī kaķi. Nē, viņi nemedī zivtiņas un tās neaiztiek, viņiem vienkārši svarīgi būt blakus, viņus interesē pats process, jo šie kaķi ir ļoti zinātkāri.» Lilita saka, ka norvēģiem ir ļoti izteikts intelekts. «Piemēram, kad sunim dodu kādu komandu, mans kaķis pilda to līdzi.. Visi saimnieki, pie kuriem nonāca mani kaķēni, dodas ar viņiem pastaigā. Viens pat iet peldēt kopā ar saimniekiem. Ļoti interesantas radības. Viņos ir kaut kāda rozīnīte, kas viņus atšķir no citām kaķu šķirnēm,» teic audzētāja.

    Ļoti sabiedriski un kustīgi

    Daudzi kaķi, kad mājās ierodas kāds svešinieks, cenšas kaut kur nolīst tālākā kaktā. Taču norvēģi tieši otrādi. «Viņi ļoti aktīvi nāks skatīties, kas ir atnācis ciemos. Viņi demonstrē, ka man ir saimnieks, ka esmu mājas kaķis. Norvēģis ir ļoti draudzīgs kaķis. Gan pret mājiniekiem, gan citiem mājdzīvniekiem, gan bērniem. Viņi ir ļoti mīlīgi. Pat mūsu veterinārārste teica: ja savulaik viņai bijis priekšstats, ka Norvēģijas meža kaķi ir paši par sevi, ļoti pašpietiekami dzīvnieki, tad tagad viņa ir krasi mainījusi domas par šo šķirni un secinājusi, ka viņi ir ļoti mīlīgi kaķi,» saka Lilita.

    Neskatoties uz norvēģu lielo izmēru – kaķenes svars var sasniegt 4–6 kg, bet runča 5–9 kg, šie kaķi ir ļoti kustīgi, daudz pārvietojas, visu grib redzēt.

    Kā jau meža kaķim, kura senču ikdiena pagājusi, pārvietojoties pa mežainu un klinšainu apvidu, saimniekam jārēķinās, ka norvēģim patīk uzlēkt uz mājokļa augstākajām virsmām. Vienā lēcienā viņš būs uz skapja, plaukta vai durvju augšas.

    Atlētiskajam augumam un spēcīgajām pakaļkājām, kas atšķirībā no citu šķirņu kaķiem ir garākas par priekškājām, augstums nav šķērslis.

    Ar to potenciālajiem saimniekiem jārēķinās, jau laikus sagādājot nagu asināmos dēļus, augstos kaķu kokus, kuros rāpties, vēlams līdz pašiem griestiem. Ja nebūs koku, tiks izmantoti aizkari, mēbeles.

    Greznā apmatojuma kopšana

    Norvēģa apmatojums ir divslāņains – virsējā zīdainā kārta atgrūž ūdeni un pasargā no izmirkšanas, bet pavilna spēj sasildīt arī mīnus 30 grādu salā. Spalvu kušķīši pirkstu starpās gādā, lai nesaltu ķepas, tāds pats siltinājums sargā arī kaķa ausis. Ziemas nogalē un pavasarī, kad laiks kļūst arvien siltāks, norvēģis met apmatojumu un paliek tikai garais akots. Bet no skata arī tad tas ir kupls un grezns. Norvēģijas meža kaķis jau kopš mazotnes jāradina pie kažoka ķemmēšanas. Tā kā apmatojums ir samērā garš, šāda kopšana ir vajadzīga, lai neveidotos pinkas. Pietiks, ja pieaugušu kaķi izķemmēsi vismaz reizi divās nedēļās. Apmatojuma maiņas laikā jāķemmē biežāk.

    Ja būs nepieciešamība kaķi mazgāt, ar to nebūs problēmu, jo norvēģi no ūdens nebaidās nemaz.

    «Tā ir viena no šķirnes īpatnībām,» teic Lilita.

    Norvēģu barošana īpašas raizes nesagādā. «Es savus kaķus baroju ar profesionālo barību, dodu arī svaigu gaļu. Viņiem ļoti garšo arī paipalu oliņas,» saka audzētāja. Norvēģijas meža kaķi var lepoties ar labu veselību. Ja viņiem saimnieks sagādās iespēju, kur izlēkāties un izkustēties, nebūs problēmu arī ar lieko svaru.

    Lilita norāda, ka norvēģi ir ļoti, ļoti tīrīgi un kārtīgi kaķi. Viņiem patīk daudz mazgāties, lai uzturētu savu kažoku nevainojamā kārtībā. Tas jāņem vērā, un vēlams izvēlēties speciālu barību, kas palīdz norīto apmatojumu pārstrādāt un izvadīt, lai neveidojas spalvu kamoli vēderā.

    Kaķēna cena

    • Latvijā: 1000 eiro

    • Ārzemēs: vidēji 1500 eiro

    Plusi

    • Veselīgs
    • Mīlīgs un draudzīgs
    • Labi sadzīvo ar citiem mājas iemītniekiem 
    • Inteliģents, ar stabilu nervu sistēmu, nav agresīvs
    • Labs mednieks
    • Ļoti rotaļīgs

    Mīnusi

    • Garais, biezais apmatojums prasa papildu kopšanu
    • Liels un aktīvs, jānodrošina iespējas pietiekami izkustēties

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Ausma Kuļikovska
    Norvēģijas meža kaķis ir fantastisks! Gudrs, inteliģents, tīrīgs, ļoti saprotošs. Īsts draugs un biedrs, ar kuru var parunāt, ļoti patika peldēties vannā, patīk ja viņu izsukā ar gan ar ķemmi, gan ar birstīti..tikai fēna lietošana gan nepatika pēc peldes. Patika spēles, pirmo reizi ieraugot nepazīstamu cilvēku, apsēdās pretī un kārtīgi nopētīja. Ja patika, pienāca sasveicināties, ja nē, pamāja ar asti un aizgāja savās gaitās. Apkārtējie viņu sauca par karali, bet mums viņš bija Rodžers. Diemžēl pēc 15 gadiem nomira, ļoti ilgi sērojām, tagad ir tikai liela bilde - mūsu balti-rudais Rodžers.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē