• Mincis ar putniem? Kaķu dīvainās uzvedības izpausmes

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    26. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Droši vien katrs kaķu mīļotājs ir novērojis, kā viņu kaķis dara kaut ko pilnīgi nesaprotamu – ar apetīti ēd ķirbi, bezbailīgi palien zem tekoša ūdens krāna, ērtas guļvietas vietā izvēlas snaust zābakā utt. Saimnieki var tikai nojaust, kāpēc kaķis tā uzvedas. Viņu dīvainības uzjautrina, izsauc sajūsmu, un saimnieki steidz pēc videokameras, lai uzfilmētu mīluļa trikus gluži kā bērna pirmos soļus.

    Tā ir, kaķiem piemīt ne mazums dīvainību.

    • Mīņāšanās

    Visizplatītākā kaķu dīvainība ir mīņāšanās ar ķepiņām. To darot kaķis murrā un it kā ieslīgst transā. Dažkārt kaķis čāpstina un zīšļā segas vai apģērba stūrīti. Saimnieki domā, ka kaķis šādi uzvedas, kad grib vietu snaudai padarīt mīkstāku. Bet, ja kaķis mīņājas uz cilvēka, viņš viņu masē, grib izārstēt vai veic šamanisku rituālu.

    Patiesībā to dēvē par piena soli.  Instinkts, kas viņiem piemīt jau kopš bērnības, – kaķēni, mīcoties ar ķepiņām pa mammas punci, veicina piena izdalīšanos kaķenei. Ar to skaidrojama arī čāpstināšana un zīšļāšana. Taču kāpēc kaķis to dara arī pieaugušā vecumā? Tāpēc, ka viņam ir labi ar tevi, viņš ir atslābināts un izrāda savu mīlestību un uzticēšanos.

    • Stratēģiskie krājumi

    Bieži var novērot, kā kaķis rok ūdeni vai barību blakus savai bļodiņai. Saimnieki neizpratnē maina viņam barību, jo – ja jau aizrok, tad tā viņiem nepatīk. Visdrīzāk dzīvnieks atstāj barību vēlākam laikam, bet aprok, lai paslēptu provīziju no ienaidnieka.

    Ūdens rakšanu varētu skaidrot ar instinktu.

    Kad kaķi vēl bija savvaļas dzīvnieki un dzēra no peļķēm – viņi ar ķepiņām attīrīja ūdeni no lapām un gružiem. Vēl viena versija – tālredzība, jo tuvu esošus priekšmetus viņi redz slikti. Bieži saimnieki novēro, kā kaķis iebāž putnu ūdens bļodiņā, bet tad pēkšņi no tās atlec, samitrinājis degungalu. Attiecīgi ar ūdens rakšanu viņi mēra ūdens līmeni, liek ūdenim kustēties vai gluži vienkārši nosaka tā temperatūru.

    • Mīlestība pret ūdens krānu

    Vairāki kaķi dod priekšroku mieloties nevis ar ūdeni no bļodiņas, bet gan no krūkas vai laizot piles no ūdens krāna. To var izskaidrot ar sastāvējušos ūdeni viņa bļodiņā vai arī patikas pret daudz lielākiem traukiem – piemēram, kaķis lok ūdeni no poda vai spaiņa. Ja dzīvnieks dzer no krāna – viņam vairāk patīk tekošs ūdens, nevis nostāvējies, bet varbūt tas vienkārši ir vēsāks. Vēl viena versija – kaķis negrib sajust ēdiena smaržu, kad viņš dzer. Risinājums: izlikt pa dzīvokli vairākas ūdens bļodiņas.

    • Kleptomānija

    Vēl viena kaķu dīvainība ir zagšana. Viņi zog gredzenus, auskarus, vāciņus, matu gumijas, kniedītes un saspraudes, kuras pēc tam nav iespējams atrast mājās. Taču, kad pienāk ģenerālās uzkopšanas laiks, tu atklāj kaķa glabātuvi aiz gultas vai bufetes. Tā ir visdrošākā un klusākā vieta, kurp viņi velk visas sazagtās mantas.

    Lieta tāda, ka mājdzīvnieks atstāj tās rezervei, lai nākamajā reizē varētu no sirds izspēlēties.

    Varbūt tavam kaķim ir maz rotaļlietu, un tāpēc viņš aizlienē kaut ko no tava plaukta? Cik bieži tu esi pamanījis, ka kaķis zog tieši tās lietas, kuras tev ir nepieciešamas visvairāk? Iemesls šādai rīcībai – mīlulis ir greizsirdīgs, ka kaut kādai matu gumijai tu velti daudz lielāku uzmanību nekā viņam. Kaķis atbrīvo tevi no šiem apnicīgajiem priekšmetiem, lai tev beidzot atrastos brīvs brīdis ar viņu paspēlēties. Principā viņš izdara tev pakalpojumu.

    Pārsteidzoši ir tas, ka tavs mincis spēlējas tikai ar ļoti konkrētām lietām. Viens kaķis dod priekšroku tikai kociņiem, cits – tikai bumbiņām. Tāpat viņiem ir ļoti svarīga krāsa un izmērs. Viens dod priekšroku tikai baltiem noteikta izmēra kociņiem, cits – sarkanām mazām bumbiņām.

    • Ūdens procedūras

    Saimnieki bieži ievēro, ka kaķis brēc, ņaud, nevar sev vietu atrast, kad mājinieki iet mazgāties vannā vai dušā. Citreiz saimnieki mazgā bērnu, bet kaķis, nosēdies uz veļasmašīnas, ar savu izskatu uzskatāmi rāda savu neapmierinātību un raizes. Dažkārt dzīvnieks, pārvarot bailes no ūdens, mēģina ielīst vannā, lai izglābtu savu saimnieku. Protams, kaķis nesaprot, ka tu veic vienkārši procedūras un tas nav nekas bīstams. Tāpēc par tādu patiesu līdzpārdzīvošanu viņu var tikai paslavēt.

    • Nakts izklaides

    Kad iestājas nakts, pie zvaigžņotajām debesīm parādās mēness un putni sen apklusuši – tumšajā istabā iedegas divas ugunīgas acis, dzirdama klusa staigāšana un apgāztas vāzes troksnis. «Kāpēc naktī?» žēli iesaucas katrs saimnieks. Atbilde neslēpjas tikai tajā, ka kaķi ir nakts dzīvnieki un dodas medībās krēslas stundās.

    Viss ir daudz banālāk – kad dienā cilvēki dodas kur nu kurš, viens uz darbu, cits uz skolu, kaķim neatliek nekas cits, kā gulēt. Taču, kad saimnieki atgriežas, kaķis ir izgulējies, enerģijas pilns un gatavs darboties.

    Bez nakts izklaidēm kaķi mīl nakts laikā arī staigāt un pat lēkāt pa saviem saimniekiem, kost rokās, bāzt mitro deguntiņu tieši ģīmī un kutināt ar ūsām. Kaķis nesaprot, kāpēc tu guli, jo tu taču esi bara vadonis un tev jāizbauda nakts prieki kopā ar viņu.

    • Ala kaķim

    Vislielākā kaķu mīlestība ir pret dažādiem maisiņiem un kastēm. Kaķis stundām var spēlēties ar pirmajā acu uzmetienā parastu priekšmetu. Ir visai amizanti vērot, kā liela izmēra mincis cenšas ielīst gludekļa kastītē. Patiesībā to var skaidrot ar kaķa patiku pret alām. Šie mājdzīvnieki pastāvīgi lien zem segas, tur spēlējas vai vienkārši aizmieg. Atceries mazus bērnus, kas slēpjas skapjos vai zem segas. Gluži tāpat kā bērni, arī kaķi nomaļās vietās jūtas drošāk, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai kaķim mājās būtu sava guļvieta vai vietiņa, kur viņš var paslēpties.

    • Ķer ciet!

    Dažkārt kaķi ar savu uzvedību atgādina suņus. Saimnieks met mantiņu, bet kaķis to nes viņam atpakaļ. Tu met atkal, bet bumerangs atkal nostrādā. Lieta tāda, ka kaķis tev lielās ar savu medījumu. Atceries, kā lauku kaķi nes mājās nomedītās peles un atstāj saimniekam uz sliekšņa vai pat ievelk gultā, tādējādi rādot – redz, kāds es malacis. Dzīvnieks vēlas parādīt savu trofeju un saņemt par to apbalvojumu – kāda kāruma, rotaļas vai glāsta veidā. Atceries – tu vienmēr spēlēsi pēc kaķa noteikumiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē