• Mazais leopards – Bengālijas kaķis

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    17. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Leopardu, gepardu, tīģeru krāšņie kažoki visos laikos kārdinājuši cilvēka aci, tāpēc nav nekāds brīnums, ka pagājušā gadsimta beigās tika radīts minileopards – tikpat skaists kā viņa lielais brālis, tikai mīlīgs un rotaļīgs. Jaunā šķirne ieguva nosaukumu Bengālijas kaķis.

    Kā radās šie kaķi?

    1960. gadā amerikāniete Džeina Milla no ceļojuma uz Taizemi mājās atveda mazu Āzijas leopardkaķēnu. Amerikāniete toreiz vēl nenojauta, ka viņa kļūs par felinoloģijas visneparastākā eksperimenta autori. 1963. gadā mazais «leopards» tika sapārots ar mājas kaķeni. Un desmit gadu selekcijas darba rezultātā tika radīts Bengālijas kaķis ar leoparda plankumiem. Visiespaidīgākais darbs bija jāveic, lai uzlabotu kaķa raksturu, jo leopardkaķa gēni tomēr deva to, kas viņiem bija dāvāts no dabas, – savvaļas mežonību. Tomēr, rūpīgi izvēloties genofonda dzīvniekus, to izdevās izskaust. Un visbeidzot 1991. gadā Amerikā tika oficiāli reģistrēta jauna kaķu šķirne – Bengālijas kaķis.

    Lielākais trumpis – kažoks

    Bengālijas kaķa bagātība ir viņa kažoks. Ne tikai vizuāli, bet arī taustāmi – tas ir gluži kā zīds. Zīdam līdzīgā spalvas struktūra rada spožu atspīdumu, un kustoties kaķis laistās un mirgo. Bengālieši var būt gan punktaini kā viņu savvaļas sencis Āzijas leopardkaķis, gan marmora krāsojumā, turklāt marmors jeb tebi krāsojums šai šķirnei izpaužas īpaši dekoratīvi – ļoti kontrastaini. Pilnībā savu krāšņo kažoku kaķēns iegūst tikai gada vecumā.

    Krāsu spektrs šai šķirnei ir skops, proti, tikai brūns, taču visās tā nokrāsās – no gaišas smilškrāsas līdz sarkankokam un gandrīz melnam.

    Bengāliešus, kuru pamatkrāsa ir gaiši bēšīga, mēdz dēvēt par sniega tīģeriem. Apkakle parasti ir balta un gaiši dzeltenbrūna. Uz pieres noteikti jābūt M burtam līdzīgām svītrām. Lai gan kažoks visiem Bengālijas kaķiem ir vienā krāsu gammā, acis tiem ir visās iespējamajās krāsās: sniega tīģeriem tās ir gaiši zilas jeb akvamarīna krāsā, sēpijas krāsas bengāliešiem – dzeltenas un zelta tonī, citu krāsu brūnajiem – zaļas un dzeltenbrūnas. Par tādu acu krāsu daudzveidību Āzijas leopardkaķis nav pat sapņojis!

    Pašpārliecināts un aktīvs

    Īsta un «pareiza» bengālieša raksturs ir kā radīts dzīvei mājās, kur bieži notiek viesības, kur aug bērni, kas grib spēlēties. Ja piekrīt teicienam – kāds saimnieks, tāds viņa dzīvnieks –, šis skaistulis būs kā punkts uz «i» daudzsološa biznesmeņa tēlam: pašpārliecinātam, optimistiskam un aktīvam cilvēkam. Šie kaķi vienmēr ir apmierināti ar sevi (ar pašcieņu viņiem viss kārtībā) un ļoti droši – aiznesti ciemos uz nepazīstamu māju, viņi neslēpsies stūrī, bet tūdaļ dosies izpētīt apkārtni. Viņi ir trakoti ziņkārīgi un, tāpat kā viņu tālais džungļu sencis, ļoti aktīvi – grib visur līst, kāpt un lēkāt. Sava spēcīgā auguma dēļ šīs atrakcijas dažkārt pāraug īstās trakulībās.

    Ir ļoti būtiski, lai bengālietim būtu koki, kur kāpelēt un izlēkāties. Viņi var dzīvot arī mazā dzīvoklī ar nosacījumu, ka ir atvēlēts stūrītis viņu rotaļām.

    Bengālijas kaķis nebūs kā atturīgais brits, kurš daudz labprātāk par rotaļām gribēs nosnausties.

    Ar bengāliešiem daudz jārotaļājas, lai viņi var izlādēt savu enerģiju. It īpaši, kad tie ir mazi. Rotaļās dzīvnieki iemācās apvaldīt savus medību instinktus, kas viņiem ir diezgan spēcīgi izteikti. Jo vairāk uzmanības pievērsīsiet mazajam bengālietim, jo gudrāks un taktiskāks kaķis būs pieaugušā vecumā.

    Augsts intelekts

    Bengālieši ir augsta intelekta kaķi, kas savu saimnieku spēj saprast no pusvārda, un ļoti piemēroti būs tiem, kuriem patīk nodarboties ar kaķu apmācību. Tiesa, nevajadzētu aizmirst – lai arī kādas raudzes būtu kaķis, viņš saimnieku klausīs tikai tad, kad pats to vēlēsies. Intelekts gan pavīd arī visādās blēņās – kā atvērt ne tikai istabas durvis, bet arī rakstāmgaldu un citas glabātavas, kur atrodamas interesantas lietiņas.

    Nebaidās no ūdens

    Bengālijas kaķi ir otri labākie peldētāji pēc Vana ezera kaķiem, viņiem nav bail no ūdens un nereti viņi pat peldas kopā ar saimniekiem. Šie kaķi dievina svaigu, tekošu ūdeni un nelaiž garām iespēju padzerties no krāna. Ir dzirdēts, ka bengālieši, ērti apgūlušies pie izlietnes, gandrīz pusstundu laiza ūdens strūklu.

    Vairies no pagrīdes audzētājiem

    Lai, nopērkot bengālieti, vēlāk nebūtu vilšanās, ka kaķis izrādījies agresīvs, nevaldāms, apčurā mājās visus stūrus, nepērc kaķēnu no apšaubāmiem audzētājiem. Kā saka, «pa lēto».

    Bengālieti pērc tikai un vienīgi pārbaudītās audzētavās.

    Oficiālos klubos un starptautiskās organizācijās (šķirne ir atzīta «TICA», «GCCF» un «FIFe») tiek pieprasīts, lai reģistrējoties bengālieši trijās paaudzēs būtu krustoti tikai un vienīgi ar oficiāli reģistrētiem bengāliešiem. Tas nepieciešams, lai kaķim saglabātos līdzsvarots raksturs un neizpaustos mežonīgā priekšteča uzvedība. Izstādēs kaķi, kuriem izpaužas nepakļāvība un agresija, tiek diskvalificēti, tātad viņi nav derīgi šķirnes tālākai attīstībai.

    Kur iespējams iegādāties?

    Par kaķēniem interesējies tikai oficiāli reģistrētās Bengālijas kaķu audzētavās. Latvijā tās ir vairākas. Pirms pieņem gala lēmumu, palasi saimnieku atsauksmes par šīm audzētavām. Dodies uz kādu kaķu izstādi, kur klātienē varēsi aprunāties ar audzētājiem, iepazīties ar šo šķirni. Bengālieti var iegādāties arī Lietuvā, Igaunijā, Krievijā.

    Cik maksā kaķēns?

    Ap 1000 eiro.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē