• Mājdzīvnieki un koronavīruss — kas tev par to jāzina

    Noderīga informācija!
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    18. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tik nemierīgā laikā kā šis, kad pasauli pārņēmusi panika par pieaugošo saslimšanu ar šo vīrusu, internetā var atrast ļoti daudz nepatiesu ziņu, kurām ir ļoti viegli noticēt. Vai mājdzīvnieki var saslimt ar koronavīrusu?

    Pasaules veterinārā mazo dzīvnieku asociācija (WSAVA) sagatavojusi dokumentu, kas palīdzēs veterinārārstiem atbildēt uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 un izskaidrot visus iespējamos inficēšanās riskus.

    WSAVA apgalvo, ka mājdzīvnieki ir absolūti droši un nekādā veidā nepārnēsā vīrusu, tomēr asociācijas prezidents Šeins Rajens sacīja, ka ir nobažījies par risku, ka koronovīruss var novest pie pamesto dzīvnieku skaita pieauguma suņu un kaķu patversmēs.

    Mājdzīvnieki nav koronavīrusa pārnēsātāji un nevar ar to saslimt.

    Vai man jāizvairās no kontakta ar mājas mīluli, ja esmu slims?

    • Ja neesi inficēts, nav nekāda iemesla izvairīties no suņiem un kaķiem, lai arī joprojām tiek rekomendēts pēc kontaktēšanās mazgāt rokas, jo viņi var būt tādu baktēriju kā salmonella vai zarnu nūjiņa pārnēsātāji. Tiem, kuri nolēmuši pēc ceļojuma uz kādu no vīrusu skartajām valstīm ievērot karantīnu labprātīgi, veterinārārsti iesaka pavadīt laiku ar saviem četrkājainajiem draugiem un veikt ikdienas kopšanu tā, kā to esat darījuši vienmēr.

      Suņi ir dzīvnieki, kuriem ir vislielākā vajadzība iziet ārā pastaigā, tāpēc viņu saimniekiem ļoti svarīgi atrast veidu, kā likt mīluļiem kustēties: var noderēt rotaļas un spēles, ko var īstenot mājas apstākļos. Ja ved suni pastaigā, saimniekam obligāti jālieto maska.
    • Ja esi inficējies ar Covid-19, jāizvairās no kontakta ar cilvēkiem un dzīvniekiem, jo dzīvnieki var vēl vairāk pavājināt tavu imūnsistēmu. Tāpat svarīgi nēsāt medicīnas masku, kur vien tas nepieciešams.

    Ko darīt, ja dzīvniekam nepieciešama steidzama ārstēšana, bet viņš kontaktējies ar cilvēku, kas inficēts ar koronavīrusu?

    Sazinies ar veterinārārstu un izstāsti situāciju, tomēr šobrīd zināms, ka vīruss tiek pārnēsāts TIKAI no cilvēka uz cilvēku, tāpēc nav jābaidās, ka suns vai kaķis var inficēties vai inficēt ar šo vīrusu kādu citu.

    Vai ar koronavīrusu var saslimt no odu koduma?

    Šis vīruss no cilvēka uz cilvēku pārsvarā izplatās gaisa pilienu ceļā – runājot, šķaudot vai klepojot. Pašlaik nav informācijas, ka vīrusu Covid-19 pārnēsātu odi.  

    No kāda dzīvnieka inficējās pirmais koronavīrusa pacients?

    Kaut kur Ķīnā lidojuma laikā pakakāja sikspārnis. Ekskrementi, kas saturēja koronavīrusu, nokrita uz meža augsnes. Sauszemes dzīvnieks, iespējams, pangolīns jeb bruņnesis, meklējot kukaiņus, saķēra šo infekciju.

    Vīruss cirkulēja savvaļā un visbeidzot tika nodots no inficētā dzīvnieka cilvēkam, kas viņu noķēra.

    Bet no šī cilvēka tālāk tika inficēti tirgus darbinieki. Pamati globālam vīrusa uzliesmojumam tika likti. Zinātnieki cenšas noteikt, tieši kuri dzīvnieki ir šī vīrusa nēsātāji. Profesori teic, ka vesela virkne dažādu sugu dzīvnieku var nēsāt šo infekciju. Tostarp arī sikspārņi – zināms, ka viņu organismā mājo dažādi koronavīrusi.

    Kad zinātnieki atšifrēja koronavīrusa Covid-19 ģenētisko kodu, aizdomas sikspārņiem pastiprinājās. Viņi veido lielus barus, veic ievērojamus attālumus un mīt visos kontinentos.

    Kāpēc viņi paši nemirst?

    Zinātnieki teic, ka sikspārņiem piemīt paaugstināta spēja atjaunot bojāto DNS struktūru. Iespējams, tāpēc viņi spēj pretoties paaugstinātam vīrusu līmenim to organismā un reti saslimst paši. Lai gan šobrīd tā ir tikai hipotēze.

    Sikspārņu organisms nenoliedzami ir labvēlīga vide vīrusiem. «Ja pavēro sikspārņu dzīvesveidu, ir skaidrs, ka viņu organismam jāsatur liels daudzums visdažādāko vīrusu,» norāda Notingemas universitātes profesors Džonatans Bolls. «Un, tā kā viņi ir zīdītāji, tie var inficēt cilvēkus – tieši vai ar dzīvnieku starpnieku palīdzību.»

    Kurš tad kalpoja koronavīrusam par inkubatoru un beidza savu dzīvi Uhaņas tirgū?

    Viens no galvenajiem aizdomās turamajiem ir pangolīns. Tas ir viens no Āzijā visvairāk nelegāli tirgotajiem savvaļas zīdītājiem – tā gaļu Ķīnā uzskata par delikatesi, bet zvīņas tiek izmantotas tautas medicīnā. Bruņnešu organismā ķīniešu zinātnieki atrada koronavīrusus, kas ir līdzīgi tam, ar ko sirgst cilvēki, taču ne pilnībā identiski. Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra Siņhua ziņo, ka pangolīni ir visticamākie cilvēku inficētāji. Zinātnieki gan brīdina, ka pētījums vēl nav galā un nevar pārliecinoši apgalvot, ka tieši pangolīni pārnesuši vīrusu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē