• Leļļu zirdziņš, kas nav ponijs — Falabella

    Daba un dzīvnieki
    Zane Gaiķēna
    29. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados pasaulē popularitāti iekaroja miniatūrie Falabella zirdziņi, kas nosaukti par godu argentīniešu fermerim, kurš sāka nodarboties ar viņu audzēšanu pirms pusotra gadsimta. Miniatūrais Falabella zirdziņš nav nekāds ponijs, kā pirmajā acu uzmetienā varētu šķist, bet gan vismazākā zirgu šķirne pasaulē.

    Nejaukt ar poniju

    Lai gan pēc poniju un zirgu auguma iedalījuma Falabella miniatūrie zirgi ietilpst poniju kategorijā, tie nav poniji. Falabellas klasificēti kā zirgi, jo pat vismazākie šķirnes eksemplāri saglabājuši proporcijas un eksterjeru kā liela izmēra zirgam.

    Falabella zirgi ir liela suņa izmērā – augstumā viņi sasniedz vien 70–85 centimetrus un sver tikai 30 kilogramus. Salīdzinājumam – vidēja auguma zirgs sver ap 500 kilogramiem, un tā augstums ir 165–170 centimetri. Falabella miniatūrie zirgi tiek pieskaitīti siltasiņu zirgu grupai sava smalkā auguma un sportisko spēju dēļ. Tomēr šo zirdziņu temperaments nebūt nav tik straujš kā citiem siltasiņu grupas zirgiem, viņi visbiežāk ir mierīgi un nosvērti kā liela daļa aukstasiņu grupas zirgu.

    Indiāņu zirgs

    Pirmo reizi Falabellas miniatūro zirgu priekštečus šķirnes izveidotājs Patriks Ņūtols sastapa 19. gadsimta vidū Dienvidamerikā, kur dažām indiāņu ciltīm piederēja īpaši mazu un izturīgu zirgu ganāmpulki. Ņūtolu šie mazie, ņiprie dzīvnieki ļoti ieinteresēja, tādēļ viņš iegādājās vairākus miniatūros zirgus, no kuriem vēlāk arī tika izveidota Falabellas miniatūro zirgu šķirne.

    Interesanti, ka, lai iegūtu mūsdienu šķirnei raksturīgās īpašības un izskatu, no indiāņiem iegādātie zirgi tika krustoti ne tikai ar izmērā līdzīgajiem Šetlandes ponijiem, bet arī pilna auguma zirgiem, kā hipodromos sastopamajiem angļu pilnasiņu, īpaši izturīgajiem arābu tīrasiņu zirgiem un slavenās Spānijas jāšanas skolas zvaigznēm, viegli apmācāmajiem Andalūzijas šķirnes zirgiem.

    1879. gadā Ņūtols devās mūžībā, bet iekrātās zināšanas un izveidoto šķirnes ganāmpulku atstāja mantojumā savam znotam Huanam Falabellam, kuram par godu vēlāk tika nosaukta miniatūro zirdziņu šķirne. 1905. gadā miniatūro zirgu ganāmpulks tika nodots jau nākamajā paaudzē dēlam Emilio, bet vēlāk, 1927. gadā, Hulio Cēzaram Falabellam, kurš ir viens no zināmākajiem šo zirgu audzētājiem.

    Katrs tagad pasaulē sastopamais tīršķirnes Falabellas miniatūrais zirgs ir cēlies no Dienvidamerikā audzētajiem Falabellas ģimenes zirgiem.

    Iespējams, tieši tādēļ šīs šķirnes zirgi ir tāds retums – pasaulē ir vien aptuveni 2000 mazo zirdziņu. Falabellas miniatūros zirgus bieži jauc ar Amerikas miniatūrajiem zirgiem, kuri ir biežāk sastopami, taču tiem ne vienmēr piemīt Falabellas šķirnei raksturīgais mierīgais temperaments, un viņi ļoti bieži slimo ar dažādām ģenētiskām slimībām, kas saistītas ar pundurismu. Falabellas miniatūro zirgu vidū pundurisms un ar to saistītās slimības un deformācijas nav novērotas.

    Zirgs ilgdzīvotājs

    Falabellas miniatūro zirgu šķirne ir ne tikai pati mazākā, bet arī visilgāk dzīvojošā zirgu šķirne pasaulē. Mazo zirdziņu vidējais mūža ilgums ir 40–45 gadi. Tas ir ļoti daudz, ja salīdzina ar citu zirgu šķirņu pārstāvjiem, kuri vidēji dzīvo tikai 25–30 gadus. Tiek uzskatīts, ka Falabellas zirgu ilgais mūžs saistīts ar šo dzīvnieku sirdi – tā ir tikpat liela, cik parasta izmēra zirgam. Toties 18 muguras skriemeļu vietā pundurzirdziņiem ir tikai 17, viņiem ir arī par vienu līdz trim ribu pāriem mazāk nekā lielajiem zirgiem.

    Fallabellas zirgi no pārējiem sugas brāļiem atšķiras arī ar ilgo grūsnības periodu. Parasti ķēve kumeļu iznēsā vidēji 11 mēnešus, bet Falabellas ķēves kumeļus laiž pasaulē tikai pēc 13 grūsnības mēnešiem. Lai gan daudzi jaundzimušie ir pavisam niecīga auguma, ne augstāki par 40 centimetriem, savā pirmajā dzīves gadā Falabellas kumeļi aug ļoti strauji un sasniedz gandrīz pieauguša miniatūrā zirga izmēru.

    Falabellas zirgiem ir raksturīgs īpaši smalks un zīdains apmatojums. Viņu mazie nadziņi ir šauri un ovālas formas. Dažiem šīs šķirnes zirgiem krēpes ir īsas un taisnas, savukārt citiem tās var izaugt pat līdz zemei. Visbiežāk sastopamās šķirnes krāsas ir dūkana vai bēra, bet ir dzimuši arī dārki, rudi, sirmi un lāsumaini zirgi.

    Falabellas zirgu izmantošana

    Neskatoties uz dzīvnieku miniatūro izmēru, Falabellas zirgi ir fiziski izturīgāki un daudz veiksmīgāk pielāgojas dažādām situācijām nekā viņu mazie brāļi poniji vai lielie zirgi. Dažādas spēka pārbaudes ir pierādījušas, ka Falabellas zirgi atbilstoši savam augumam ir tikpat spēcīgi kā lielie jājamzirgi un vieglie braucamie zirgi.

    Falabellas miniatūrajiem zirgiem ir ļoti patīkams raksturs, viņi ir draudzīgi, izteikti maigi un ļoti inteliģenti. Viņi ir lieliski šova zirgi un viegli apmācāmi vilkt ratus, piedalīties izrādēs un rādīt trikus.

    Šos mazos zirdziņus dažkārt izmanto arī kā pirmos zirgus pavisam maziem bērniem un pat mazuļiem, kuriem ponijs vēl ir par lielu.

    Tomēr, ņemot vērā, ka nelielā auguma dēļ apmācīt par jājamzirgiem pundurzirdziņus ir ļoti sarežģīti, visbiežāk viņi tiek izmantoti kā šova zirgi vai dekoratīvi dzīvnieki.

    Pēdējos gados parādījusies tendence šos zirdziņus izmantot kā asistentus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pateicoties savai draudzīgajai dabai un inteliģencei, viņi spēj viegli pielāgoties dažādiem cilvēku fiziskajiem trūkumiem un piedāvāt saviem saimniekiem palīdzību ikdienas gaitās. Tieši šī iemesla dēļ Falabellas šķirnes jaunzirgi, kurus vēl var apmācīt par cilvēku asistentiem, ir krietni dārgāki par pieaugušiem šķirnes zirgiem. ASV, kur mīt visvairāk Falabellas zirdziņu, jaunzirga vidējā cena ir aptuveni 10 000 dolāru (8600 eiro), savukārt vecāku zirgu iespējams iegādāties nedaudz lētāk – par 750 dolāriem (645 eiro).

    Tiesa, ne visi šīs šķirnes pārstāvji var kļūt par asistentu cilvēkam ar īpašām vajadzībām. Zirgam jāatbilst noteiktiem standartiem. Pirmkārt, zirgs nevar būt augstāks par 70 centimetriem, lai tā augums neradītu problēmas pārvietoties šaurās, cilvēku piepildītās telpās. Otrkārt, mazajam zirgam jābūt pakļāvīgam un mierīgam. Treškārt, viņam nedrīkst būt veselības problēmas vai ģenētiski iedzimti defekti, kas varētu ietekmēt mazā asistenta veselību nākotnē.

    Zirgs istabā

    Pundurzirdziņi ir piemēroti arī dzīvei telpās. Par spīti aizspriedumiem, zirgus regulāri kopjot, viņi telpās nerada nepatīkamu aromātu, kā arī nepārnēsā tādus parazītus kā blusas, ar kurām bieži sastopas kaķu un suņu saimnieki.

    Šo dzīvnieku kopšana īpašas raizes nesagādā – pietiks, ja zirgu pāris reižu nedēļā izsukās vai siltā laikā noskalos ar tīru ūdeni. Var lietot arī dažādus zirgiem paredzētus šampūnus un kondicionierus, taču nav ieteicams zirgu mazgāt pārāk bieži, kā arī noteikti nedrīkst zirgu mazgāt vēsā laikā, jo viņi viegli saaukstējas. Saimnieki nedrīkst arī aizmirst reizi divos mēnešos pieaicināt kalēju, kurš apgriezīs dzīvnieka nagus, un vismaz divreiz gadā veterinārārstu, kurš pārbaudīs un vajadzības gadījumā pielabos mazā zirga zobus un sakodienu.

    Tomēr, turot šādu dzīvnieku iekštelpās, jārēķinās arī ar dažādiem sarežģījumiem. Piemēram, zirga nagi ir ļoti cieti un var sabojāt grīdas segumu, kā arī, pārvietojoties pa flīžu segumu, pundurzirdziņš var paslīdēt un gūt nopietnas traumas.

    Tādēļ telpās dzīvojošajiem miniatūrajiem zirgiem jālieto gumijas pakavi vai speciālās zirgu botas, kas novērš slīdēšanu un lielākoties pasargā arī grīdas segumu.

    Izvēloties Falabellas zirgu turēt istabā, nedrīkst aizmirst, ka tas tomēr ir zirgs! Lai gan viņi izskatās mazi un piemīlīgi, viņiem ir tieši tādas pašas uzvedības izpausmes kā lielajiem zirgiem. Piemēram, mazie zirgi ievēro ļoti stingru bara hierarhiju, kuras kārtību nosaka, savā starpā cīnoties. Jāņem vērā, ka sper un kož arī šie mazulīši, ja jūtas apdraudēti vai uzskata, ka cilvēks pārkāpj viņu personīgo telpu vai hierarhijas kārtību.

    Saldummīļi

    Falabellas zirga ēdienkarte daudz neatšķiras no lielo zirgu barības – zāle, siens un nepieciešamības gadījumā arī spēkbarība. Tomēr, ņemot vērā zirga mazo augumu, ganību platības, kas nepieciešamas, lai viņu pabarotu, ir niecīgas. Ar vienu vidēja izmēra privātmājas pagalmu pilnībā pietiks.

    Jāatceras, ka spēkbarība mazajam zirgam nepieciešama tikai tad, ja viņam ir liela fiziskā slodze, – viņš tiek regulāri nodarbināts jāšanas nodarbībās vai jūgts ratos. Mājas mīlulim, visticamāk, pietiks, ja ēdienkarte sastāvēs no zāles, siena, sāls un dažādiem vitamīniem.

    Tāpat kā lielie zirgi, arī Falabellas miniatūrie ļoti labprāt ēd saldumus.

    Ja zirdziņš tiek turēts privātmājā, viņš ātri vien piefiksē, kur tiek glabāti saldumi, un bez problēmām tiem piekļūst, atverot skapīšus, atvilktnes un pat ledusskapjus.

    Minizirdziņu saimnieki novērojuši, ka šo dzīvnieku iecienītākie našķi ir āboli un saldās brokastu pārslas, taču bieži vien viņi nočiepjot arī pa kādai limonādes kārbai, konfektei un ir gatavi paveikt neiedomājamas lietas, lai tiktu klāt šokolādei. Tāpēc saimniekiem jābūt īpaši viltīgiem, domājot kārumu slēptuves. Jāatceras, ka liels daudzums cukura zirgiem ir ļoti kaitīgs un var radīt problēmas gan ar lieko svaru, gan vielmaiņas izraisītu nagu karsoni, kas var beigties ar neatgriezenisku invaliditāti vai pat mazā dzīvnieka nāvi.

    Lai gan Falabellas miniatūrie zirgi ir ļoti izturīga zirgu šķirne, arī viņi nav pasargāti no visbiežākā zirgu nāves cēloņa – kolikām jeb vēdersāpēm. Tā kā zirgu dzimtas dzīvniekiem nepiemīt spēja atvemt barību, pilnīgi viss, ko zirgs apēd, iziet cauri tā gremošanas sistēmai. Ja zirgs tiek nepareizi barots, viņam nav piekļuves ūdenim vai gadījies apēst, ko neparastu, gremošanas sistēma var pārtraukt darboties un zirgs var nomirt. Mazais augums kolikas padara vēl bīstamākas, un tās ir visbiežākais nāves cēlonis arī šiem mazulīšiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē