• Ļauj man tevi apostīt. Kaķa smaržu valoda

    Interesanti
    Ligita Timma
    16. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Smaržas ir kaķa dzīves svarīgi orientieri, informācijas un saziņas līdzeklis. Kaķiem nāsīs ir apmēram 200 miljonu ožas receptoru, cilvēkiem – tikai 5 miljoni. Iedomājies, cik milzīgu daudzumu dažādu smaržu mēs nemaz nesaožam! Tāpēc bieži mums ir tik grūti izprast sava mīluļa uzvedību, un mēs to mēdzam tulkot pavisam nepareizi.

    Kaķēni, nākot pasaulē, ir akli un kurli, bet jau no piedzimšanas brīža darbojas viņu oža. Tā ir vienīgā maņa, kas palīdz mazulim atpazīt savu mammu un sameklēt viņas pupus. Arī visu turpmāko dzīvi smaržu valoda kaķim ir un paliek svarīgākā. Ožu kaķi ikdienā lieto savstarpējās attiecībās, lai cits citu iepazītu un atpazītu. Smaržas noteikšanas spēja dod viņiem vērtīgu informāciju par katru sugasbrāli, kas atstājis smaržu zīmes. Smarža pastāsta par nepazīstamā kaķa dzimumu, statusu, seksuālo pieejamību un vecumu.

    Smaržu zīmītes un zīmogi

    Tas, ka kaķis ir lielisks smaržu lasītājs, mums īpaši netraucē. Ja nu vienīgi dažreiz sadusmo mīluļa paustā neapmierinātība par neizberzto bļodiņu vai tas, ka viņš negrib ēst barību, ko piedāvājam, jo tajā samana to, par ko mums nav ne jausmas. Piemēram, kādu ķīmisku vielu piejaukumu vai to, ka tirgū pirktā svaigā gaļa jau mazlietiņ iesmakusi.

    Lielāki sarežģījumi parasti sākas ar kaķa smaržu zīmēm (ja runa ir par fekālijām un izspricētu urīnu, tad mēs teiktu – smaku), ko kaķis atstāj, lai nepārprotami paziņotu savas pirmtiesības uz dzīvojamo vietu, apkārtējo teritoriju, objektiem, cilvēkiem un citiem kaķiem.

    Kaķi smaržu zīmes atstāj vairākos veidos – pieglaužoties un berzējot deguntiņu, urinējot, neapklājot savas fekālijas un skrāpējot lietas.

    Nepavisam mums netraucē savdabīgo ķīmisko smaržvielu feromonu raksti, jo mēs tos vienkārši nesaožam. Tos kaķis raksta ar vaigiem, priekšķepām, dibengalu. Viņam tā ir valoda, ko saprot tikai viņa sugasbrāļi un ko kaķi uztver ar savu vomeronazālo jeb Jakobsona orgānu. Tas ir īpašs degunā izvietots veidojums, kas uzskatāms par ožas sistēmas papildinājumu. Arī mums, cilvēkiem, tāds ir, bet tas neķer kaķa feromonus – tikai mūsējos. Feromonus kaķa organismā ražo īpaši dziedzeri.

    Vairumam kaķu jauna priekšmeta parādīšanās viņa ierastajā vidē, piemēram, iegādāts jauns krēsls, paklājs vai jauna gulta, var izraisīt pastiprinātu vajadzību nepazīstami smaržojošo objektu iezīmēt.

    Daudziem šī iezīmēšana aprobežojas ar purniņa berzēšanu pret priekšmetu, atstājot uz tā savus feromonus. Taču, ja kaķis jūtas apdraudēts vai nomākts dēļ šī, kaķaprāt, aizdomīgā viņa teritorijas papildinājuma, var notikt mums pavisam nepatīkama darbība – viņš var apspricēt to ar urīnu. Par tādu izrīkošanos mēs metamies minci rāt un sodīt, bet patiesībā viņš to dara pavisam nevainīga iemesla dēļ – lai nosegtu svešo smaku un jauno priekšmetu pamatīgi apzīmogotu kā piederīgu mājas inventāram. Arī skrāpēšana jeb nagu trīšana no kaķa viedokļa raugoties, ir dzīves nepieciešamība. Viņš, nagus trinot, pie viena izvēlēto objektu iezīmē ar smaržu, izmantojot sekrētu, ko izdala dziedzeri ap ķepu spilventiņiem.

    Lai kaķim atvieglotu dzīvi un pasargātu jaunas lietas no bojāšanas, tu vari tās iesmaržināt, pirms ienest mājās.

    Piemēram, uzvelc zeķi uz rokas un maigi paberzē sava kaķa mutīti, lai savāktu sejas feromonus, un tad paberzē ar zeķi jauno lietu. Ja tev mājās ir vairāki kaķi, katram no tiem jālieto tīra zeķe. Ja berzējamais objekts ir tiešām liels, piemēram, dīvāns, ierīvē stūrus un tad apklāj dīvānu ar dvieli vai palagu, ko pats esi lietojis. Atstāj to uz pāris dienām. Tas ļaus dažām no pazīstamajām mājas smaržām nokļūt uz dīvāna.

    Iespaidīgākie signāli

    Pie kaķa smaržu zīmju smagās artilērijas pieder urīna spricēšana un savu fekāliju neapklāšana. Spricēšanu pārsvarā izmanto kaķu puiši. Šādi tiek nospraustas teritoriālās robežas vai arī izziņota pretendēšana uz kaķenēm, kas meklējas. Arī kaķenes, kas meklējas, izsmidzina urīnu – lai reklamētu savu seksuālo gatavību. Dažreiz iezīmēšanu ar urīnu lieto pat kastrētie istabas kaķi, kaut arī tiem šāda uzvedība nav raksturīga. Spricēšana stāvus ir klasiskā iezīmēšanas forma, taču kaķi ar urīnu var iezīmēt arī tupus stāvoklī, ko visbiežāk mēs maldīgi iztulkojam kā nekaunīgu čurāšanu neatļautā vietā.

    Starp citu, kaķu uzvedības eksperti teic, ka kaķa nokārtošanos uz saimnieka gultas pārklāja vai viņa kāju apčurāšanu saimniekam vajadzētu uztvert kā komplimentu, jo tāda rīcība kaķu izpratnē simbolizē īpašu pieķeršanos.

    Uzkrītošai teritorijas iezīmēšanai un savas varenības demonstrēšanai kaķi mēdz izmantot arī fekālijas. Savvaļas kaķu kolonijās zemākie kaķi apklāj savas fekālijas, bet dominantie tās atstāj neapklātas, lai ikvienam ir nepārprotami skaidrs, kurš te ir priekšnieks. Lielākā daļa istabas kaķu rūpīgi apklāj savas kakas, iespējams, tāpēc, ka jūtas pakļauti savai cilvēku ģimenei. Fekāliju apklāšana mazina smaku, un dabā vājākam kaķim tas ir nozīmīgi izdzīvošanai, jo tā tas nepievērš uzmanību savai klātbūtnei. Dominantie mājas kaķi lieto iezīmēšanu ar kakām, lai pasvītrotu savas teritoriālās pretenzijas.

    Urīna zīme labi nolasāmu informāciju saglabā apmēram trīs dienas un, kad smarža sāk zust, kaķis cenšas to atjaunot. Tas varētu būt izskaidrojums, kāpēc kaķi regulāri atkārto iepriekš apčurāto vietu iezīmēšanu.

    Neienes mājā lietotus kaķu kokus vai skrāpējamos dēļus. Uz tiem būs saglabājušās iepriekšējā lietotāja atzīmes. Tas var radīt kaķim tādu diskomfortu, ka viņš ne tikai neizmantos tavu piedāvāto skrāpējamo, bet var sākt intensīvi iesmaržināt jauno priekšmetu un tā apkārtni, izmantojot savu pašu spēcīgāko aromātu.

    Ģimenes smaržu kokteilis

    Kaķis nav vienpatnis, kā bieži vien par viņu domā cilvēki. Viņam patīk savējo kompānija. Taču kaķim svarīgi, lai viņu ar pārējiem draudzīgajiem mājokļa iemītniekiem saistītu arī smaržas. Tas uz minci iedarbojas nomierinoši. Kaķu uzvedības eksperti runā par grupas vai kaķa ģimenes (saimnieku, citu kaķu un dažkārt arī citu dzīvnieku) smaržu.

    Pie ģimenes smaržas veidošanas un uzturēšanas kaķis cītīgi strādā, bieži glaužoties klāt un jaucot savu aromātu ar tiem ģimenes locekļiem, ko uzskata par saviem draugiem.

    Tu varbūt esi pamanījis, kā divi draudzīgi mājas kaķi berzējas viens gar otru, īpaši saglaužot kopā galvas, sabadot deguntiņus, un mazgā viens otru. Tā viņi apmainās savām smaržām. Arī tev kaķis cenšas pieglausties, piebakstīt ar degunu, tā savu aromātu sajaucot ar tavējo. Ja kaķis ap kādu cilvēku berzējas, to var uzskatīt par komplimentu, jo ar nepatīkamiem, biedējošiem cilvēkiem vai dzīvniekiem mincis savas smaržas vis nejauks. Kaķu uzvedības eksperti atzīmē, ka mājās mīļā miera dēļ viens gar otru mēdz paberzēties arī kaķi, starp kuriem nav īpaši draudzīgas attiecības.

    Draudīga smaka savējo padara par svešo

    Kaķi vairāk tic savam degunam nekā acīm. Ja esi kādreiz aizvedis vienu kaķi uz veterināro klīniku, kamēr pārējie palikuši mājās, tad, iespējams, būsi novērojis naidīgumu no pārējiem kaķiem, kad pacientu atvedi atpakaļ mājās. Tā vietā, lai savējo atpazītu pēc izskata, ožas orientētie kaķi reaģē uz sajusto draudīgo smaržu un pret minci, kas nupat bijis pie daktera, izrāda bailes un pat agresiju. Kaķi tā uzvedas tik ilgi, kamēr draudīgi smaržojošais sevi sakopj un atkal uzņem mājas pazīstamās smaržas.

    Kaķa smaržu dziedzeri

    • Kaķim anālās atveres abās pusēs ir novietoti dziedzeri, kas ražo viņa vizītkartes – tieši konkrētajam kaķim piemītošo spēcīgas smaržas (cilvēka izpratnē – asas smakas) sekrētu, kas satur informāciju par minča vecumu, dzimumu, gatavību pāroties, veselības stāvokli. To kaķis parasti izmanto, lai iezīmētu savu teritoriju, dažkārt arī īpašuma apzīmogošanai vai sava apciemojuma deklarēšanai.
    • Cilvēka degunam nesaožama sekrēta dziedzeri atrodas uz priekškājām un atveras pie ķepu spilventiņiem. Arī šo smaržu kaķis izmanto teritorijas iezīmēšanai.
    • Tādu pašu mums nesaožamo īpašo sekrētu izdala dziedzeri, kas atrodas pieres daļā galvas abās pusēs, starp acīm, uz lūpām un uz zoda. Kaķis ar šo sekrētu iesmaržina vidi un cilvēkus, glaužoties ar galvu gar cilvēku kājām vai priekšmetiem.
    • No astes pamatnes līdz astes trešdaļai izvietots tauku dziedzeris, kas ietauko un arī iesmaržina kaķa vilnu un arī ražo feromonus.

    Pasaudzē kaķa degunu!

    Nemoki kaķa smalko ožu ar uzmācīgām, kodīgām smakām, kādas mēdz būt tīrīšanas līdzekļiem, gaisa atsvaidzinātājiem, parfimērijai. Kad telpās izmanto sadzīves ķīmiju, āra kaķi labāk jau laikus izlaist laukā, bet istabas dzīvnieku – ievest citā telpā. Arī neiztīrīta kaķu tualete mincim šķiet daudzkārt briesmīgāk smakojoša nekā tev pašam.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē