• Kuru ņemt – runcīti vai kaķenīti?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Ilze Pole
    Ilze Pole
    22. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Savi plusi un mīnusi ir gan runčiem, gan kaķenēm. Protams, svarīga nozīme arī dzīvnieka raksturam, taču ir dažas būtiskas atšķirības, kas būtu jāņem vērā, īpaši, ja esi sava pirmā kaķa meklējumos.

    Griboša kaķene

    Runcis, kas nav kastrēts, un kaķene, kuru vēl interesē pretējā dzimuma pārstāvji, būs lielisks paraugs dzimumu atšķirībām uzvedībā. Ja dzīvo ar kaķeni, kurai nav atņemta gribēšana pret runčiem, tu drīz vien sapratīsi, ka viņai ir ļoti aktīva seksuālā dzīve.

    Kaķenes sāk meklēties no 6 mēnešu vecuma un dara to divas reizes gadā. Ziemeļeiropā tas parasti ir janvārī un pēc tam atkal jūnijā. Meklēšanās periods ilgst no 4 līdz 7 dienām, ja kaķene atrod partneri. Ja ne, tad ilgāk.

    Sieviešu kārtas kaķis neklusē, kad meklē mīlestību.

    Patiesībā viņa to pauž ļoti skaļi. Kaķenes savu gatavību partnerim izrāda ar īpaša veida kaukšanu. Ja dāma tādā brīdī tiek turēta iekštelpās, tad viņa to kompensē, kaucot vēl skaļāk. Jebkurā diennakts stundā. Kaķene arī mērķtiecīgi centīsies aizbēgt no mājām. Ja viņai tas izdosies, gaidi sūdzības no kaimiņiem par skaļo gaudošanu un vēl lielāku gaudošanu, kad partneris ir atrasts. Pēc tam kaķene, visticamāk, paliks stāvoklī.

    Gribošs runcis

    Testosteronu vadīts runcis vairāk iesaistīsies kautiņos – ar tevi, pastnieku vai jebkuru citu uz divām vai četrām kājām. Kad viņš nav ārā, plēšoties ar pagalma kaķiem, viņam patīk uzasināt nagus pret audumiem un koka mēbelēm. Viņš arī nekautrēsies iezīmēt teritoriju kādā no istabas stūriem.

    Jāpiebilst, ka nekastrētu kaķu urīnam ir īpaši asa smaka, kuru neitralizēt būs ļoti grūti.

    Dažkārt sievietes smejas – kāpēc gan nevienam parfīmam nav tik stipra noturība, kā kaķa urīnam. Kad runcis ticis ārā, rēķinies, ka viņš var pazust uz vairākām dienām. Turklāt mājas mīlulis var atgriezties tādā stāvoklī, ka būs nepieciešams meklēt veterinārārsta palīdzību.

    Kastrētie

    Kaķi, kuri kastrēti, ir līdzīgāki viens otram. Samazinās teritoriālā agresija, lai gan dažiem kaķiem tā tik un tā saglabājas. Gan runči, gan kaķenes uzturas tuvāk mājām, jo vairs nav ieinteresēti meklēt partneri. Runči mēdz būt sirsnīgāki, mīļāki un nosvērtāki nekā kaķenes.

    Taču viss atkarīgs no tā, ko tu kā saimnieks vēlies. Ir cilvēki, kas vēlas kaķi, kurš augām dienām sēž klēpī, citi dod priekšroku minčiem, kas ir neatkarīgi un lieki neuzbāžas ar savu uzmanību.

    Kopumā kaķis kļūst par apmierinošāku mājas mīluli pēc kastrēšanas.

    Šo procedūru var veikt jebkurā laikā pēc tam, kad viņi ir seksuāli nobrieduši. Tas atrisina daudzas uzvedības problēmas un nerada kaitējumu. Galvenais – konsultēties ar veterinārārstu.

    Tīršķirnes kaķi

    Protams, ne visu kaķu personības atbilst šķirnes aprakstam, taču to var izmantot kā vadlīniju. Liec noprast savas vēlmes kaķu audzētājam. Piemēram, «es vēlos mīlīgu runci» vai «es gribētu kaķi, kuram es nebūtu vajadzīgs 24 stundas dienā». Audzētāji bijuši ar kaķēniem no viņu dzimšanas, tāpēc spēs saprast, kurš vairāk atbilst tavām prasībām.

    Ja tev jau ir kaķis

    Uzņemot mājās jaunu četrkājaino draugu, jārēķinās ar esošajiem mājdzīvniekiem. Vai tev ir dominējošas dabas runcis? Tādā gadījumā iepazīstināt ar kaķēnu vai kaķeni būtu prātīgāk.

    Ja pieauguša un dominējoša kaķa mājās atved vēl vienu pieaugušu runci, visticamāk, mājas izvērtīsies par nebeidzamu kaujas lauku.

    Esošais kaķis nespēs pieņemt jaunpienācēju, un viņi plēsīsies, pat ja abi ir kastrēti. Gan kaķene, gan runcis var kļūt agresīvi, ja kāds svešs kaķis ienāks viņu teritorijā. Protams, ir arī izņēmumi. Daži kaķi ir mierīgāki, tāpēc viegli spēs pieņemt jaunpienācēju – vienalga, vai tā būtu kaķene, runcis vai kaķēns.

    Teritorijas noteikšana

    Ja kaķis uzskatīs, ka viņa teritorija ir apdraudēta, viņš to iezīmēs, apčurājot. Tas ir traucējoši saimniekam, ja, piemēram, mājas mīlulis par savu teritoriju uzskata jauno dīvānu. Ņem vērā, ka kaķenes mazāk okupē mājas lietas un vairāk dalās ar tām, līdz ar to nebūs tik ļoti jāuztraucas par to iezīmēšanu.

    Platību, kurā kaķis pavada lielāko daļu sava laika, sauc par viņa mājas diapazonu.

    Kaķenes ir apmierinātas ar mazāku mājas diapazonu, kas parasti ir ne vairāk kā 100 m attālumā no ēdiena bļodas. Tas nozīmē, ka viņas paliks mājas un dārza teritorijā ar neregulāriem klejojumiem pie kaimiņiem. Runči ir vairāk piedzīvojumu kāri un var doties sirojumos pat kilometru attālumā no mājas, kas var radīt lielākus riskus drošībai savvaļas dzīvnieku un satiksmes dēļ. Ja kaķi dzīvo tikai iekštelpās, vairumā gadījumu viņi jūtas laimīgi, īpaši, ja viņi citu pasauli nemaz nav iepazinuši.

    Īpašnieku aptaujas rezultāti:

    Runči:

    • Neatkarīgi.
      Runcis ir pats neatkarības iemiesojums, spēcīga personība, kurš visžēlīgi ļaus tev viņu paglaudīt, pabarot un paspēlēties.
    • Var izrādīt agresiju.
      Īpaši, ja tu dari kaut ko, kas runcim nepatīk.
    • Nedaudz nekārtīgāki.
      No fizioloģiskajām runču un kaķeņu atšķirībām var minēt to, ka runčiem ir daudz spēcīgāks aromāts nekā kaķenēm. Runči ir nedaudz nekārtīgāki. Dabiski, normāli dzīvnieku kopjot un audzinot, tu nepamanīsi šo atšķirību starp abiem dzimumiem. Taču, ja esi nobriedis laist savu kaķi pastaigās ārpus mājas, gatavojies tam, ka viņš var aizblandīties uz ilgu laiku, bet atgriezties noskrandušā paskatā.
    • Kontrolē saimnieku.
      Runčiem ir tieksme sekot līdzi un kontrolēt visas tavas darbības. Ja tu būsi ar kaut ko aizņemts, tavs kaķis obligāti būs klāt. Veļas mazgāšana, mājas uzkopšana, remonts, tikšanās ar ciemiņiem, darbs pie datora – it visam sekos līdzi kaķa modrā acs.
    • Iezīmē teritoriju.
      Šis ir visnepatīkamākais punkts. Tiesa, ne visi ar to saskaras, dažiem izdodas kaķi psiholoģiski uzveikt, citi runci kastrē, bet ir arī tādi laimīgie, kuru runčiem nav vajadzības iezīmēt teritoriju.
    • Nosliece dominēt.
      Cenšas mājās ieņemt līdera pozīciju. Tāpēc, pērkot runci, tu riskē kļūt par kaķa praida ierindas locekli, kuru vadīs tavs mīlulis. Šajā situācijā svarīgi reiz un par visām reizēm ļaut kaķim saprast, kurš mājās ir saimnieks.
    • Secinājums. Iegādājoties kaķi, neceri uz to, ka iegūsi mīlīgu, vienmēr murrājošu kaķi, kurš paklausīgi gulēs tev uz ceļiem, saritinājies kamoliņā. Jā, kaķis, protams, nāks pie tevis un murrās, atļaus sevi glaudīt, trīsies gar kājām, bet tikpat zibenīgi viņš arī aizskries prom no tavām skavām un glāstiem savās darīšanās, bet, izdīcot kārumu, pārstās trīties gar kājām. Runči ir ļoti labi manipulatori.

    Kaķenes:

    • Mīlīgākas.
      Kaķenes savus noteikumus tavā mājā izvirza ne tik bezkaunīgi kā runči. Kaķene iegūs tavu uzticību un ar kaprīžu palīdzību iegūs kāroto. Kaķenes arī daudz atklātāk izrāda savas emocijas. Runči savus saimniekus mīl tikpat stipri, taču savu mīlestību izrāda daudz rezervētāk.
    • Tīrīgākas nekā runči.
      Kaķenes ir pedantiski tīrīgas, kuras sevi var laizīt stundām ilgi. Pēc minūtes kaķene saprot, ka viens mats ir izspūris, un viss kažoka laizīšanas process sākas no gala.
    • Pieprasa lielāku uzmanību.
      Kaķenes ar apskaužamu neatlaidību pieprasa mīlestību, glāstus, laiza saimnieku, berzējas gar viņu, cenšoties būt iespējami tuvāk. Runcis, dabūjis savu glāstu porciju, aiziet prom, bet no kaķenes vajadzēs atkauties.

      Daudzu kaķeņu saimnieki novērojuši, ka kaķenes ar sievietēm kontaktējas pavisam citādi nekā ar vīriešiem. Visā visumā mērķis kaķenei ir tikai viens – iekarot tavu mīlestību. Taču, ja tu esi sieviete, kaķene būs maiga un mīlīga, caurām dienām murrās tev uz ceļiem. Savukārt, ja esi vīrietis, tad kaķene sāks uzvesties kā īsta pavedinātāja, maigi ieskatīsies acīs, izlieks muguru, trīsies gar tevi un slies asti gaisā.
    • Meklēšanās laiks.
      Kaķene tiecas kļūt par mammu, un tas izpaužas viņas uzvedībā meklēšanās laikā. Un, protams, bļaušanā nelabā balsī jebkurā diennakts laikā. Meklēšanās periodā kaķenes kļūst vēl mīlīgākas. Izlaižot šajā laikā dzīvnieku ārā, vari būt drošs, ka viņa paliks grūta un dzemdēs kaķēnus. Lai no tā izvairītos, kaķene jāsterilizē.

    Secinājums

    Kura dzimuma četrkājaino draugu izvēlēties, galu galā ir atkarīgs no paša cilvēka un kaķa. Šie dzīvnieki ir ļoti spēcīgas personības.  Tāpēc, lai atrastu ideālu mājdzīvnieku, jāskatās, lai jūsu raksturi un dzīvesveids sakristu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē