• Ko zīlītes dara naktīs?

    Putni
    Marta Kalniņa
    15. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Zīlītes varam sastapt visur – mežā, parkos, dārzos –, taču tikai pa dienu. Interesanti, ko gan zīlītes dara nakts stundās?

    Periods, kad zīlītes ir īpaši aktīvas, ir no rītausmas līdz saulrietam. Dienas laikā putniņš var atpūsties un iesnausties uz koka zara, bet naktī zīlīte noteikti atradīs sev vietiņu ar jumtu virs galvas. Nakšņošanai zīlītes dod priekšroku citu putnu pamestajām dzīvesvietām, koku dobumiem, māju jumtiem, bēniņiem, vietām zem logiem un speciāli viņām uztaisītiem putnu būrīšiem. 

    Aukstās ziemas naktis mazputniņam ir liels pārbaudījums – vienā naktī tas var zaudēt pat ceturto daļu svara. Zīlītes steidz meklēt barību, tiklīdz uzaust pirmā rīta gaisma, tāpēc, ja esi ierīkojis putnu barotavu, to ieteicams papildināt vēlu vakarā vai agri no rīta, lai putni, kas pārlaiduši garo ziemas nakti, var uzreiz atjaunot spēkus.

    Diemžēl ne visas zīlītes spēj pārdzīvot ziemu. Daudzas iet bojā lielā salā, citas – no bada. Taču mēs varam palīdzēt, piemēram, uzbūvējot zīlītēm mājiņu un regulāri piepildot barotavu tās tuvumā. Jārūpējas, lai šīs vietas būtu drošas un tām nevarētu piekļūt kaķi.

    Atceries! Ja esi sācis barot putnus, tas jādara katru dienu līdz pat pavasarim!

    Bieži cilvēki pamana, ka laiku pa laikam pie viņiem uz putnu būrīti atlido viena un tā pati zīlīte. Tas notiek tāpēc, ka šiem putniem piemīt fenomenāla atmiņa un viņi bieži atgriežas vietās, kur izdevies atrast barību vai naktsmājas. Tāpēc, ja vēlies, lai vasarā tavā dārzā būtu vairāk putnu, kas ķer kaitēkļus, ierīko tiem barotavas un būrīšus, kur ligzdot un pārlaist garās ziemas naktis. 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē