• Ko darīt, ja esi palicis kaķēniem mammas vietā

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    12. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Žēl noraudzīties uz mazajiem, ņaudošajiem radījumiem, kad kaķu mamma no tiem ir vienaldzīgi novērsusies un šķiet, ka kaķēniem ir visai mazas izredzes izaugt lieliem un stipriem… Tomēr pastāv vairākas iespējas, kā gādīgam un mīlošam saimniekam kļūt par pseido kaķu māti un izauklēt kaķēnus. Konsultē kaķu mīļotāju kluba Felimurs speciāliste, kaķu pazinēja RASMA SAUJA.

    Kaķu mammas pienu iespējams aizvietot ar zooveikalos nopērkamajiem kaķu mātes piena aizstājējiem. Sauso maisījumu izšķīdina vārītā, siltā ūdenī un pirmajās divās nedēļās kaķēnus baro ik pēc divām, trim stundām augu diennakti. Ja nu patiešām nav ne mazākās iespējas iegādāties piena aizstājēju, var izlīdzēties arī ar cilvēkbērniem paredzētu mātes piena aizstājēju.

    Govs pienu kaķiem dot nav ieteicams. Ja nu gadījumā ir pilnīga bezizejas situācija – paņem atšķaidītu kondensēto pienu bez cukura un pievieno tam klāt nedaudz olas dzeltenuma un nelielu daudzumu glikozes.

    Ievēro! Ja kaķene atsakās barot savus bērnus, jāraugās, vai tiem nav kādas nopietnas veselības problēmas, jo parasti kaķenes mēdz atteikties no slimiem mazuļiem.

    Ar ko var aizstāt kaķenes pupu?

    1. Kaķēnus var barot ar pipeti. Šis ir viens no ērtākajiem barošanas veidiem. Pipetes formai nav izšķirošas nozīmes, var izvēlēties jebkuru – gan ar noapaļotu, gan smailāku galu. Taču, lai pašā sākumā, pirms vēl apgūta barošanas tehnika, nejauši netraumētu kaķēna mutīti, drošāka ir pipete ar noapaļotu galu.
    2. Pilini mākslīgo pieniņu kaķu bērniem mutē ar plastmasas šļirci (bez adatas, protams). Šādi gan ir nedaudz grūtāk dozēt pilienu apjomu, nekā barojot mazuļus ar pipeti un dažkārt kaķēns, kurš saņēmis pārāk lielu porciju, var aizrīties.
    3. Zooveikalā iegādāties speciāli kaķēniem paredzētas pudelītes ar knupīti. Tās ir ļoti ērtas, taču zīšana no mazuļa prasa daudz spēka un, ja kaķēni ir vārgi un tiem nav spēka zīst, knupīti viņi neņems.
    4.  Sameklē svešu, barojošu kaķeni un pierunā viņu pieņemt un izbarot arī audžubērnus. Patiesībā, kā liecina Rasmas Saujas pieredze, kaķenes uz to nemaz nav jāpierunā, svešus kaķa bērnus pieņems un izbaros jebkura, kurai tajā brīdī ir pašai savi bērni (esot pat dzirdēti nostāsti, ka novārtā atstātos kaķu bērnus ir pieņēmušas un izbarojušas pat barojošas kuces…).

    Ērtākā barošanas poza

    Kaķēnu noguldi uz muguriņas sev klēpī vai arī turi mazuli plaukstā. Paver vaļā kaķēna muti un, lai mazulis neaizrītos, piena maisījumu pilini no sāniem. Sākumā kaķēns var pretoties cilvēka uzspiestam barošanas veidam, taču apbruņojies ar pacietību – drīz vien viņš sāks zīst pats.

    Viens no pamatrādītājiem, kas liecina par kaķēna normālu attīstību un veselību, ir regulārs svara pieaugums! Ļauj kaķēnam ēst, cik vien viņš pats vēlas.

    Neaizmirsti masēt puncīti!

    Mākslīgi barotiem kaķēniem pēc katras ēdienreizes nepieciešams masēt puncīti, lai veicinātu vēdera izeju (normālās situācijās, savu bērnu laizot, to dara kaķene). Masāžu veic ar siltā ūdenī samērcētu vates tamponiņu un masē virzienā uz vēdera lejasdaļu.

    Kad grūtākais aiz muguras

    Trešajā, ceturtajā nedēļā kaķēniem jāsāk piedāvāt arī cita barība – parasti papildus sāk piebarot ar šķidru mannas vai auzu pārslu putriņu un svaigu liellopa gaļas fileju (nevis samaltu, bet ar nazi sakasītu – to saveļ zirņa lieluma bumbiņā un ieliek kaķēnam mutē). Ar varu gan nedrīkst spiest kaķēnu lakt vai bāzt viņa degunu jaunajā barībā, jo šādi viņš var vienkārši aizrīties un turpmāk pret jauninājumiem savā ēdienkartē izturēties ar lielāku skepsi. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē