• Ko darīt ar hiperaktīvu kaķi?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    16. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: flickr.com/lisazins
    Ja mājās ir ienācis hiperaktīvs kaķis, reti kuram saimniekam tas nesagādās galvassāpes. Sākumā kā ūdenszāle kustīgais dzīvnieks var šķist uzjautrinošs, bet šai jautrībai ir savas ēnas puses.

    Nemiera plosītais mīlulis gatavs māju apgriezt kājām gaisā! Vēl trakāk, ja lielākās aktivitātes sāk notikt naktī, kad visi mājinieki devušies pie miera. Kā tikt ar to galā?

    Dulluma laiks

    Reiz, viesojoties pie paziņām, biju pārsteigta par ģimenes mīluļa – gadu veca nekastrēta runča – uzvedību. Viņš nemitīgi pārvietojās horizontālā un vertikālā virzienā gluži kā tāds pērtiķēns, raudams sev līdzi un gāzdams visu, kas nav piestiprināts, – no grīdas uzlēca uz galda, nometis zemē žurnālu, ko saimniece man gatavojās rādīt, straujā lēcienā piezemējās uz ledusskapja, no tā lidoja loga virzienā un ieķērās aizka­ros, uzskrēja pa tiem līdz griestiem, tad veikli noplanēja uz dīvāna.

    Protams, ar to viņam nepietika, pārvietošanās nerimās, un saimniecei vajadzēja kaķi aiznest uz citu istabu. Tāds viņš mums ir – pārmēru aktīvs, paziņa sacīja kā atvainodamās, kad sarāvos, dzirdot aiz durvīm skaļus būkšķus, kas ļāva noprast, ka tiek iztīrīts grāmatu plaukts. Man ar tādiem kaķiem nebija gadījies sastapties.

    Bet tagad, kopš mūsmāju rāmajam runcim labākajos gados ir piebiedrojies pāris mēnešu vecs kaķēns, saprotu, ka kaķu jaunākajai paaudzei būt nemitīgā kustībā ir dabiska uzvedība. Nomoda laikā, īpaši pēc pamošanās un pirms kārtējās maltītes ieturēšanas, viņš ir pilns enerģijas, un kaut kā taču tā ir jāiztērē!

    Kaķiem, kas dodas pastaigās laukā, tā nav tik liela problēma, bet istabas mīluļiem gan – pa telpām klusi un rāmi pārvietojoties, enerģijas patēriņš ir minimāls.

    Mājoklī kaķim nav ne īstu peļu, putnu, ne citas radības, ko ķert, viņam nav arī īstu koku, kuros rāpties augšup un lejup.

    Dažubrīd šķiet, ka kaķēnā mīt divas personības – vienā brīdī viņš maigi pieglaužas un laimīgs tver katru glāstu, bet tad pēkšņi pārvēršas par mazu zvērēnu, kas nevar nostāvēt mierā ne mirkli, medījot visu, kas vien pakustas, un raujot, grūžot priekšmetus no galda un plauktiem. Tev jāsa­prot, ka tā nav nekāda nenormālība. Kaķēns nav kļuvis traks, un tāda uzvedība arī nav pazīme, ka no šī radījuma var izaugt tikai vēl lielāks mežonis.

    Palielinātas aktivitātes laiks pirmajā dzīves gadā ir visiem kaķēniem, arī tiem, kas vēlāk kļūst par rāmiem un slinkiem gulšņātājiem. Protams, kaķēni ir dažādi. Vienam trakulību laiks ir īsāks un salīdzinoši mierīgāks, bet cits nespēj rimties pat tad, kad pirmā dzimšanas diena sen jau nosvinēta. Taču daudz no svara arī tas, kā uzvedas saimnieks, – kā savu minci māca, kā nodarbina, ko viņam atļauj.

    Nežēlīga spēle ir instinktīva

    Nesatraucies, ka enerģiskais kaķēns, šķietami nežēlīgi kožot, metas virsū jebkam. Kaķim jāizaug ne tikai par mednieku, viņam arī pašam ir jāspēj aizstāvēties, tāpēc, kā skaidro kaķu uzvedības speciālisti, nežēlīgas rotaļas kaķim ir instinktīvas. Taču tev jāuzmanās neļaut mincim spēlēties ar tavām un citu cilvēku rokām un kājām! Tāda rotaļa ir jāaptur acumirklī! Iemāci vārda nē! nozīmi.

    Kad kaķēns ir jāsavalda, kaķu mamma viņam uzšņāc vai, ja tas nelīdz, satver aiz čupra un sapurina. Ja nepiekāpīgā balsī pateikts aizliegums (un nevis dusmīga brēkšana) paliek bez ievērības, tu vari pamēģināt saudzīgi, bet pietiekami cieši uz mirkli satvert kaķēnu aiz čupra (nekādā gadījumā necel dzīvnieku aiz tā un nepurini – to prot darīt tikai kaķene). Tas tiešām uz hiperaktīvo mazuli iedarbojas! Taču tam ir kāda jēga tikai tad, ja tava rīcība konsekventi pārtrauc neatļauto darbību.

    Ja vienreiz ļausi sevi tvarstīt un kodīt, bet citreiz par to dusmosies – kaķis tevi nesapratīs.

    Gādā rotaļlietas un spēlējies

    Labākais veids, kā mazināt sava kaķa hiperaktivitāti, ir palīdzēt iztērēt viņa lieko enerģiju aizrautīgās rotaļās. Tām jābūt tiešām aizraujošām. Nekustīgas mantas nedos vajadzīgo efektu – kādu brītiņu kaķēns par tām interesēsies, bet drīz vien pametīs. Viņam vajag priekšmetus, kas ir ķerami, bēg, izvairās no tvēriena. Lieliski noder visāda veida kaķu makšķeres.

    Tirdzniecībā atrodamas dažādas kaķim pašam darbināmas, uzvelkamas un ar baterijām aprīkotas rotaļlietas, bet neatsverama (un arī lētāka) būs tava darbošanās, jo vienlaikus tu veidosi saikni ar savu kaķi. Liec auklā iekārtajai rotaļlietai dejot šurpu turpu pāri istabai, paskriet zem dīvāna, ielēkt kartona kastē. Svarīgi, lai kaķim būtu iespēja pamatīgi noskrieties un izvingroties.

    Ne mazāk būtiski – lai spēle beigtos nevis pēkšņi, jo kaķis ir iekarsis un nespēj acumirklī norimt, bet gan pakāpeniski – palēninot tempu.

    Dzīvniekam vajag pamazām nomierināties. Pēc tam noteikti pabaro viņu, lai rotaļa būtu kā medījuma noķeršana savvaļas dzīvē. Medījums tiek noķerts un apēsts, pēc tam seko mazgāšanās un atpūta ar miegu. Ja dzīvnieks nebūs nomierinājies, viņš var mesties ar nagiem un zobiem ķert tavu kāju vai roku, jo tu būsi vienīgais objekts, kas joprojām kustas un ko viņš var turpināt medīt.

    Tādām spēles sesijām dienā vajadzētu būt vairākām atkarībā no dzīvnieka aktivitātes. Pēdējā spēlēšanās jāieplāno vēlu vakarā, pirms mājinieku došanās pie miera. Ikreiz pēc rotaļas ar kaķu makšķerēm, noliec tās kaķim neaizsniedzamā vietā, lai viņš nevar tās sabojāt vai pats savainoties. Turklāt rotaļlietas vienmēr ir interesantākas, ja nav augu dienu pieejamas.

    Kaķa pastāvīgai lietošanai var atstāt, piemēram, dažādu lielumu kartona kastes, tenisa bumbiņas, saburzīta papīra vīkšķīšus, ko dzenāt pa grīdu. Kad bumbiņas un papīriņi kaķim būs apnikuši, noslēp uz pāris dienām un tad parādi atkal.

    Starp citu, reizēm kaķa izklaidēšanai var noderēt pilošs ūdenskrāns – daži kaķi ir kā uzburti uz šādu stenda rotaļlietu un var ar to azartiski noņemties stundām ilgi.

    Zoopreču veikalos iespējams atrast interesantas gudro kaķu rotaļlietas, ar kurām enerģiskais mincis varēs pats sevi nodarbināt un asināt savu prātu. Kaķis būs sajūsmā par ripināmu bumbu vai citas formas rotaļlietu, kurā iepildīta barība. Speciālisti arī iesaka sagādāt augstus starp grīdu un griestiem iestiprināmus kaķu kokus, kas izmantojami gan nagu trīšanai, gan aktīvai kāpelēšanai – tātad enerģijas izlādēšanai.

    Nesodi, bet novirzi interesi

    Ko darīt, ja kaķis dauzoties sāk darīt neatļautas lietas? Uzvedības speciālistu padoms – nevis sodīt, bet gan novirzīt minča interesi uz ko citu vilinošu. Līdzīgi mēs darām, audzinot mazus bērnus. Piemēram, kaķis grib spaidīt tavu datora klaviatūru, bet tu viņam piedāvā uzvelkamu pelīti, pīkstošu cāli vai ko citu tikpat saistošu.

    Trakulīgi pieaugušie

    Pieauguša kaķa hiperaktivitātei varētu būt trīs atšķirīgi izskaidrojumi:

    1. Iespējams, dzīvnieks savu neizsīkstošo enerģiskumu ir pārmantojis no vecākiem, viņš tāds vienkārši ir un paliks līdz seniora vecumam. Tādu kaķu nav daudz, taču, ja tieši tāds ir tavs mīlulis, tev vienmēr būs ļoti jāpiedomā, kā kaķi ar ķeramām un medījamām rotaļlietām nodarbināt līdz veselīgam nogurumam.
    2. Tavs kaķis nav nekāds hiper, tikai normāli alkst interesantas dzīves un iespējas izkustēties. Visticamāk, ikdienā viņš piespiedu kārtā nīkst mājoklī bezdarbībā un garlaicībā, bet, kad pārrodas saimnieks, sāk uzdarboties, bieži vien traucējot arī naktsmieru. Ja tavam mincim lielākās delverības gribas pastrādāt, kad visi jau dodas gulēt, ieplāno vismaz pusstundu ilgu ikvakara intensīvu rotaļāšanos. Neaizmirsti, ka rotaļai jābeidzas uz rāmas nots, lai kaķis pagūst nomierināties. Pēc tam viņu labi pabaro.

    3. Kaķa pārmērīga aktivitāte var būt saistīta ar veselības problēmām, kas jau jārisina ar veterinārārsta palīdzību. Piemēram, mincim varbūt ir kaķu hiper­estēzijas sindroms, kad diskomfortu un hiperaktivitāti rada paaugstināta ādas jutība.

    Ņem vērā

    Ja tev ir hiperaktīvs kaķis, pirmais, kas jādara, – jānovāc vai droši jānostiprina viss, ko dauzoņa var viegli sabojāt, apkošļājot, apgāžot vai nogrūšot zemē, vai kas ir tik sīks, ka to iespējams norīt. Laikus jāpadomā arī par grāmatu plauktu, jo tā pārrevidēšana tīk visiem kaķiem. Ja plaukts ir atvērts un kaķim ir kaut mazākā iespēja tajā ierāpties, viņš to izdarīs un drīz arī atklās, kā plauktā izbrīvēt vairāk vietas. Grāmatas nevarēs izgāzt, ja tās būs saliktas labi cieši no plaukta vienas sānu malas līdz otrai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē