• Kas kaķi dzen aizklīst prom no mājām?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    1. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dažkārt kaķi – gan jauni, gan veci, bez redzama iemesla ņem un aiziet no mājām. Daži atgriežas pēc divām, trijām vai pat piecām dienām, citi savukārt pazūd uz mūžu. Ar ko saistās šī kaķiem raksturīgā īpašība – aiziet un neatgriezties? Kāpēc daudzi saimnieki izlej litriem asaru cerībā reiz atkal ieraudzīt savu mīluli, taču bez panākumiem? Uz kurieni kaķi aiziet? Un kāpēc? Grūti dot viennozīmīgi pareizu atbildi uz visiem šiem jautājumiem, taču var mēģināt izskaidrot šādu uzvedību ar kaķu iedzimtajiem instinktiem.

    Dažkārt dzīvnieks neatrodas pirmajās stundas pēc pazušanas. Gadās, ka paiet vairākas dienas un pat mēneši, pirms pārbijies kaķis sadūšojas pamest savu slēpni vai viņu kāds atrod. Tavs uzdevums – paziņot par kaķa pazušanu pēc iespējas vairāk cilvēkiem. Tikai no tavas enerģijas un neatlaidības atkarīgs, vai un kad tavs mīlulis atgriezīsies mājās.

    Aiziet nomirt?

    Bieži vien saka, ka kaķi aiziet nomirt. It kā viņi, dodoties tālu, tālu prom no mājas, meklē kādu speciālu vietu, lai saimnieki nespētu atrast viņu nedzīvos ķermeņus. Tomēr ir grūti noticēt, ka jauns, vesels kaķis vai kaķene dodas nomirt. Jo arī tādi kaķi šad un tad neatgriežas. Tāpēc mīluļu aiziešanas problēma jāapskata no divām pozīcijām, ievērojot pazudušā vecumu.

    Kāpēc aiziet jauni un veseli kaķi

    • Instinkti

    Parasti agrā pavasarī kaķi un kaķenes aiziet no mājas pāra meklējumos, pēc kā var vienkārši neatgriezties. Tam var būt vairāki iemesli – dzīvnieku var pie sevis savākt citi cilvēki (īpaši, ja kaķis ir skaists, kopts šķirnes dzīvnieks), kaķenes var laist pasaulē kaķēnus un palikt ar viņiem.

    Maldīgs ir uzskats, ka tā var gadīties tikai ar mājas kaķiem, kas iepazinuši ielas dzīvi. Nereti, instinktu vadīti, no mājas aiziet arī tie minči, kas līdz tam ne reizes nav bijuši ārā tālāk par loga palodzi.

    Otrs izplatītākais kaķu pazušanas iemesls saistīts ar citu kaķa instinktu – medīšanu. Kaķis var ieraudzīt garām lidojošu putniņu un, nejūtot augstuma radītās briesmas, vienkārši izlēkt pa logu tam pakaļ. Minča uzmanību var pievērst arī citi interesantie notikumi aiz loga, tostarp krītošas lapas, sniegpārslas utt.

    • Bailes un stress

    Diemžēl bieži vien saimnieki, kam pazudis kaķis, paši pie tā ir vainīgi: dzīvnieks var izbīties, piemēram, no ģimenes skandāla un aizmukt no mājām, bet pēc tam neatrast atpakaļceļu lielā stresa dēļ. Bieži tā notiek, piemēram, pēc Jaungada svinībām, kad salūta trokšņi rada izbīli daudziem mājdzīvniekiem.

    Nereti kaķi pazūd bezatbildīgiem saimniekiem, kas aizmirst par to, ka viņu mājās ir dzīvnieks, – neapdomīgi atstāj atvērtus logus un balkonu, un kaķis, kam patīk sēdēt pie loga un vērot apkārt notiekošu, var neuzmanības dēļ vienkārši izkrist. Izkrītot pa logu vai balkonu, dzīvnieks jaunā un nepazīstamā teritorijā apjūk un, sekojot instinktiem, kurus viņš mantojis no senčiem, cenšas paslēpties kādā nomaļā vietiņā (piemēram, pagrabā). Bet tur – jaunas nepatikšanas. Bezpajumtes kaķi ne īpaši mīl jauniņos, jo tāpat jau cieš no barības trūkuma, bet te nāksies dalīties vēl ar vienu muti.

    Mājas mīlulis arī nezina, kā aizstāvēties no klaiņojošu suņu bara. Protams, viņš momentāni mēģinās uzlīst kokā, kur neviens viņu nevar dabūt rokā. Bet, ja koka blakus nebūs? Viens vidēja izmēra kaķis var tikt galā, lielākais, ar trim suņiem, kas atbilst viņa gabarītiem. Taču – vai kāds ir redzējis, ka suņi formētu savus barus pēc izmēriem? Diez vai tas ir iespējams. Mājas kaķīti, lai arī cik bēdīgi tas skanētu, var vienkārši saplosīt kāds saimnieka nepieskatīts vai klaiņojošs suns.

    Īpaši bieži tas notiek, ja mājā līdzās kaķim dzīvo arī suns, un mincim vienkārši prātā neienāk, ka cilvēka labākais draugs var uzbrukt savam biedram.

    • Automašīnas

    Māja, kas atrodas ceļa malā, kur ir dzīva satiksme, rada potenciālas briesmas aizbēgušajam mīlulim. Automašīna viegli var satraumēt mazu kaķīti. Reti kurš autovadītājs apstāsies, lai paskatītos, kādā stāvoklī ir notriektais dzīvnieks. Uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt tos, kas notriekto radībiņu aizvedīs uz veterināro klīniku. Attiecīgi – kaķis var vienkārši nomirt no gūtajiem ievainojumiem.

    Rudens un ziemas periodā kaķi bieži vien sildās zem automašīnu motora pārsegiem, iekārtojoties uz mašīnas riteņa. Vadītājs iedarbinās mašīnu un sāks braukt, bet dzīvnieciņš vienkārši nepaspēs aizmukt. Gandrīz vienmēr tam ir letāls iznākums. Tāpēc autovadītājiem vienmēr pirms izbraukšanas vajadzētu pārliecināties, vai zem viņa spēkrata nesēž kāda dzīva radība.

    Retos gadījumos kaķi neatgriežas mājās tāpēc, ka nevar atrast ceļu atpakaļ. Parasti labā oža un redzes atmiņa palīdz tik līdz dzimtajām mājām jau pēc 3–5 dienām.

    Kāpēc aiziet padzīvojuši kaķi

    Visus augstāk uzskaitītos iemeslus var attiecināt arī uz daudz vecākiem kaķiem. Turklāt večukiņi parasti aiziet un neatgriežas nevis tāpēc, ka negrib, bet tāpēc, ka nevar. Pat savvaļā lauvas bara loceklis nekad nedosies viņsaulē savas ģimenes tuvumā. Viņš atradīs nomaļu vietiņu un mierīgi tur pavadīs savas dzīves pēdējās stundas.

    Runā, ka pieauguši kaķi ir spējīgi uzņemt uz sevi nopietnas nepatikšanas, atvairīt no saimnieka mājas nelaimi. Tiesa, šādos gadījumos viņi aiziet uz neatgriešanos. Var pat nemēģināt mīluli meklēt – viņš vienkārši pazūd kā akā iekritis. Protams, var pārmeklēt internetā miljons dažādu ziņojumu un teorētiski atrast tā sauktās dzīvnieku kapsētas. Taču nav teikts, ka tieši tur aizgājis tavs mīlulis…

    Ko darīt, lai kaķi nezustu

    Visi, kas zina, kāpēc pazūd kaķi, saprot arī to, ka no tā pasargāti būt nevar. Tomēr samazināt mājas kaķa pazušanas risku var, un labāk to darīt uzreiz, lai pēc tam nelauzītu galvu, kā atrast pazudušo draugu.

    Pirmais solis – tiec skaidrībā ar kaķa dzīves režīmu tavā mājā. Jo mazāk laika kaķis pavadīs bez saimnieka uzraudzības, jo mazāk iespēju viņam pazust.

    Daži saimnieki cenšas neizlaist dzīvnieku no mājas, un tas, protams, ir visefektīvākais veids, lai nepazaudētu kaķi.

    Taču tas der ne visiem, jo ne jau katrs var ieslēgt mājdzīvnieku istabā, īpaši tā ir privātmāja. Tāpēc centies vienmēr sekot līdzi dzīvniekam, ja viņš izgājis ārpus mājas paelpot svaigu gaisu, un labāk jau laikus parūpējies par tādām lietām kā čips, kakla siksniņa ar dzīvnieka vārdu un saimnieka adresi, telefona numuru, kas kaķa nozušanas gadījumā ļaus ātrāk minci atgūt.

    • Izbēgšanas profilakse.
      Galvenais iemesls, kāpēc var pazust kaķis, ir dabisks – kaķene var aizšmaukt no mājas meklēšanās laikā. Ir miljons dažādu padomu, ko darīt, ja kaķis pazudis šādā situācijā, taču labāk jau laikus novērst šādu iespējamību. Varianti ir dažādi. Pirmais – kaķeni var sterilizēt (vai arī kastrēt runci), kas ir arī ļoti humāni attiecībā pret dzīvnieku, kura pēcnācēji visiem ir nevēlami: tā kaķene nemocīsies ar neirozēm, ko izsauc vairāku gadu atturība, un nerausies ārā no mājas.
    • Nelaid laukā no mājas!
      Ja tu netaisies sterilizēt dzīvnieku un tajā pašā laikā arī neliedz viņam pastaigu priekus, nelaid kaķeni ārā no mājas bez pieskatīšanas. Ja nevēlies, lai tev pazustu kaķene, dodies ar viņu pastaigā tur, kur tuvumā nav runču. Citādi tu riskē ne tikai ar to, ka dzīvnieks var aizmukt, bet tas var kļūt arī par kautiņa iemeslu.
    • Piesardzības pasākumi
      Rūpēties par to, lai dzīvnieks nepazustu, vajag arī mājās. Pirmkārt, nekad nebaidi kaķi, jo no stresa viņš var izmukt uz ielas, un tu to pat nepamanīsi. Otrkārt, pirms ienes mājās kaķēnu, nepaslinko un pieliec logiem priekšā sietu, bet pašus logus neatstāj atvērtus bez iemesla.

      Tāpat seko līdzi tam, lai ārdurvis vienmēr būtu aizvērtas, un iemāci mājiniekus allaž pārbaudīt, vai, ienākot mājās, kaķis gadījumā nav viltīgi izšmaucis kāpņutelpā vai ārā. Īpaši aktuāli tas ir tad, ja tavā kāpņutelpā kāds nelietis pastāvīgi izskrūvē spuldzīti un tur vienmēr valda tumsa – daudzi kaķu saimnieki ne reizi vien ir sūdzējušies, ka viņiem pazudis melns kaķis, kas izskrējis neapgaismotā kāpņutelpā, un viņi to nebija pamanījuši.

      Kaķi ir ārkārtīgi ziņkārīgi dzīvnieki un dievina trīties gar kājām, kamēr tu stāvi uz lieveņa un sarunājies ar kādu kaimiņu, ciemiņu vai, piemēram, pastnieku, kas atnesis paciņu. Tāpēc labāk jau laikus atradini kaķi no šā ieraduma un vienmēr lieku reizi pārbaudi, vai mincis nav izskrējis ārā no mājas, kamēr tu biji aizņemts ar kaut ko citu.

    Kā atrast pazudušu kaķi

    Ir daudz padomu, ko darīt, ja pazudis kaķis, taču svarīgākais: nekad nekrīti panikā un nevilcinies! Jo ātrāk sāksi meklēšanu, jo labāk tev un tavam pazudušajam kaķim.

    1. Pirmkārt: rūpīgi pārbaudi kāpņutelpu un koridoru.
      Vēlams to darīt ar jaudīgu lukturi – ja tev pazudis melnas krāsas kaķis, viņš klusiņām var sēdēt kādā tumšā stūrī zem kāpnēm, un tu viņu vienkārši neieraudzīsi. Otrais solis – pameklē zem logiem, mājas pagrabā un bēniņos.

      Meklēšanas darbus labāk veic agrās rīta vai vēlās vakara stundās, kad valda relatīvs klusums. Tad kaķis nebūs tik izbijies un varbūt izlīdīs no slēpņa.

      Tāpat obligāti izķemmē arī kaimiņu mājas un trepju telpas – ja tev pazudis kaķis, kurš vienmēr bijis īsts mājas mincis, viņš varēja apjukt un ieskriet līdzīgā kāpņutelpā, nezinot, kur un kā meklēt savu māju. Šiem meklējumiem paņem sava mājdzīvnieka iemīļotāko rotaļlietu vai kārumu, tas piesaistīs viņa uzmanību. Un nekrīti izmisumā, ja pirmais meklēšanas posms beidzies bez rezultātiem – dzīvnieks var atrasties slēpnī, jo dažādu iemeslu dēļ viņš, iespējams, vienkārši baidās atsaukties uz tavam aicinājumam.
    2. Otrkārt: paplašini meklēšanu
      Ja dzīvnieks neatradās tik ātri, kā bija cerēts, ir lietderīgi paplašināt savus meklējumus. Apstaigā tuvākās ielas, iztaujājot garāmgājējus, īpaši jau bērnus, kas spēlējas pagalmā un varbūt ir redzējuši, ka viņu ielā vai mājā pieklīdis kāds svešs kaķis. Parasti katrā daudzdzīvokļu māju rajonā ir sava kaķu tantiņa, kas uzņēmusies šefību un baro bezpajumtes dzīvniekus. Uzmeklē šo sievieti (vai varbūt vīrieti), iespējams, viņa būs pamanījusi, ka pie viņas izliktā ēdiena sācis nākt un mieloties kāds kopts mājas kaķis.

      Līdztekus tam sagatavo un izdrukā pēc iespējas vairāk sludinājumu, kurus izlīmē tuvākos un tālākos rajonos. Prioritāte – bērnudārzi, skolas, pulciņi un sporta sekcijas, veikali, veterinārās klīnikas, kā arī kāpņutelpas, proti, visas tās vietas, kur mēdz apgrozīties daudz cilvēku. Sludinājumā lieliem burtiem vajag uzrakstīt, ka tev pazudis kaķis, kā arī precīzi norādīt viņa pazīmes, vietu un laiku, kur dzīvnieks pazudis, un, ja vien tas iespējams, izvietot arī nesen uzņemtu fotogrāfiju, kur dzīvnieks ir labi saskatāms, nevis guļ uz raiba dīvāna. Neaizmirsti pievienot arī savus kontaktus.

      Ja dzīvnieks nav vēl atradies, vidēji ik pēc divām nedēļām izlīmētos sludinājumus nomaini – ja tie izskatīsies veci un izbalējuši, cilvēki tiem nepievērsīs uzmanību.

      Sazinies ar dzīvnieku patversmēm, jo varbūt kāds tavu pazudušo draugu ir atradis un nogādājis turp. Atstāj patversmēm informāciju ar kaķa aprakstu un savu kontaktinformāciju. Sazinies ar Valsts policijas, pašvaldības policijas un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vietējām nodaļām un informē par dzīvnieka pazušanu, kā arī atstāj savas koordinātes gadījumam, ja dzīvnieks nonāk šo institūciju redzeslokā.
    3. Treškārt: piesaisti sabiedrību
      Ja visi iepriekšējie meklēšanas darbi bijuši velti, vērsies pēc palīdzības pie masu informācijas līdzekļiem. Nav obligāti uzreiz doties uz kādu laikrakstu vai televīziju, lai gan arī tas ir ļoti efektīvs veids, sākumā pacenties informāciju izvietot internetā – piemēram, sociālajos saziņas portālos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē