• Kas ir Suņu polkas autors?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    18. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kurš gan no mums bērnībā nav plinkšķinājis uz klavierēm Suņu polku? Bet kas ir tās autors? Starp citu, ne visur mums zināmo skaņdarbu dēvē par Suņu polku. Piemēram, Vācijā tas ir Blusu valsis, bet Maljorkā – Muļķu polka.

    Autortiesības mēdz piedēvēt Šopēnam un pat stāsta epizodi no viņa attiecībām ar rakstnieci Žoržu Sandu – it kā viņas sunītis pamudinājis komponistu sarakstīt šo melodiju. Reiz, rotaļājoties ar savu pūdeli, Žorža Sanda teikusi: «Ja man būtu talants, es noteikti sacerētu kādu kompozīciju par godu sunim!» Un Šopēns tik tiešām sarakstīja valsi, kas tā arī saucas Mazā sunīša valsis (Valse du petit chien), vairāk zināms kā Minute Waltz, taču tā ir pavisam cita melodija.

    Starp citu, ne visur mums zināmo skaņdarbu dēvē par Suņu polku. Piemēram, Vācijā un Beļģijā tas ir Blusu valsis, Krievijā – Suņu valsis, Nīderlandē – Blusu maršs, Dānijā – Divkājainā princese, Ungārijā – Ēzeļu maršs, Bulgārijā – Kaķu maršs, Maljorkā – Muļķu polka, Japānā – Es uzkāpu kaķim, Francijā – Kotlete utt.

    Par otru Suņu polkas autoru dēvē vācu komponistu Ferdinandu Lo, taču tas ir izdomāts tēls. Vācu mūzikas zinātnieks Ēriks Baumans sarakstīja humoristisku Ferdinando Lo biogrāfiju, kurā viņu nosauca par Blusu valša (F. Loh floh – vāciski blusa) autoru. Tā ka diez vai mēs uzzināsim patieso Suņu polkas autoru.

    Ne tikai Šopēns ir sarakstījis mūziku suņiem, zināms, ka arī Mocarts vienu no saviem skaņdarbiem veltījis savam špicam Bimperlam.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē