• Kāpuri. Nākotnes barība?

    Uzturs
    Marta Kalniņa
    30. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zinātnieki no Nīderlandes atraduši daudz ekoloģiskāku un lētāku alternatīvu cūkgaļai, liellopu gaļai un putnu gaļai, kas uzturvērtības ziņā nebūt nav sliktāka par šiem dzīvnieku izcelsmes produktiem.

    Kompānija «Van de Ven Insectenkwekerij» audzē miltu un zoofobu tārpus putnu barībai. Vāgeningenas universitātes (Nīderlande) zinātnieki izpētīja šo kāpuru ražošanu un nonāca pie secinājuma, ka šis produkts varētu būt izdevīgs un vērtīgs arī cilvēkiem. Kukaiņu kāpuri tiek baroti lielākoties ar burkāniem un graudu maisījumu, un tos tur speciālās dziļās atvilktnēs un vienreizējos kartona traukos, ko izmanto olu pārvadāšanai. Protams, telpā, kur atrodas kukaiņi, nepieciešama klimata kontrole, un tas ir elektrības, gāzes un ūdens patēriņš. Bet to nevar salīdzināt ar dzīvnieku fermu un putnu fabriku uzturēšanas izmaksām.

    Vai zinājāt, ka, lai no kāpuriem saražotu vienu kilogramu proteīna, barības kultūru stādīšanai vajadzēs apmēram desmit reižu mazāku platību nekā viena kilograma liellopu gaļas proteīna iegūšanai un vairākas reizes mazāk nekā cūkgaļas vai vistas proteīna ražošanai?

    Kāpuru audzēšana izdala daudz mazāk siltumnīcas gāzu salīdzinājumā ar jebkāda veida mājputnu vai lopkopību.

    Vēl viena būtiska kāpuru priekšrocība ir to ražošanas efektivitāte. Lai no kāpuriem iegūtu kilogramu dzīvsvara «gaļas», nepieciešami 2,2 kg barības, kas ir daudz mazāk nekā liellopu un cūkgaļas ražošanā. Un kukaiņiem reproduktīvā ziņā nav līdzvērtīgu…

    Visi šie plusi, pēc ekspertu domām, var novest pie tā, ka pēc kāda laika kukaiņu kāpuri pamazām tiks iekļauti visas pasaules iedzīvotāju uzturā un ieņems tur cienīgu vietu. Dažos reģionos ēdieni no kāpuriem ir plaši izplatīti jau tagad.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē