• Kāpēc sunim jātīra zobi?

    Padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    25. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Siekalas, proteīni, baktērijas un barība paliekas katru dienu uz zobiem veido aplikumu, kura biezums pakāpeniski aug, ja suņa zobi netiek tīrīti. Minerāli, kas ir siekalu sastāvā, pārvērš šo aplikumu par zobakmeni, kas var izraisīt ne tikai zobu bojājumus, bet pat pilnīgu to izkrišanu. Kā parūpēties par sava mīluļa mutes higiēnu?

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    1. Kas jādara, lai suns saglabātu veselus zobus un izvairītos no kariesa, zobakmens un citiem aplikumiem?
      Galvenais, sākot no sešiem mēnešiem, kad dzīvniekam nomainās piena zobi un izaug īstie, jāsāk radināt, ka katru dienu, katru vakaru jāiet un jātīra zobiņi. Dzīvniekam tas jāuztver kā pašsaprotama lieta.

    2. Cik bieži jāveic zobu tīrīšanas procedūra?
      Pilnīgi pietiks, ja to darīs reizi dienā. Tas būs ideāli! Ja to darīs tikai reizi nedēļā, tas nekādu būtisku rezultātu nedos, varbūt pavisam nedaudz piebremzēs slimību attīstību. Bet, ja 48 stundu laikā nenotīra zobus, vai tas būtu cilvēks vai dzīvnieks, veidojas aplikums, kas pakāpeniski pārtop par zobakmeni…

    3. Kādus zobu kopšanas līdzekļus izmantot?
      Pirmkārt, tās ir speciālas, dzīvniekiem domātas zobu pastas. Tās pamatā veidotas uz kaulu miltu bāzes, līdz ar to dzīvnieki var pastu apēst, nevajag izskalot un izspļaut. Runājot par zobu sukām, vislabāk izmantot vai nu bērniem domātās vismazākā izmēra, tā sauktās baby soft mīksto sariņu birstītes, vai arī maziem dzīvniekiem paredzētās. Vēl profilaktiski zobu higiēnai var izmantot specializēto sauso barību, kas domāta nevis kā pamatbarība, bet tieši zobu attīrīšanai. To dod papildus – kādus trīs četrus gabaliņus dienā dzīvniekam iedod, un viņš, to košļājot, notīra zobus. Vēl pieejami graužamie un zelējamie žāvējumi, kauliņi un dentastiki, ko var dot reizi dienā. Tomēr svarīgākais ir zobu tīrīšana, košļājamie ir profilaksei.

    4. Kādas pazīmes liecina, ka sunim laiks pie zobārsta?
      Pirmā un galvenā pazīme – smakojoša un nepatīkama izelpa. Nav obligāti suņa mute ar spēku jāver vaļā un jālien tur iekšā. Pietiek pacelt lūpu un pievērst uzmanību ilkņiem. Tās ir pirmās vietas, kur veidojas aplikums un zobakmens. Ja zobi kļuvuši dzelteni vai pie smaganas jau redz brūnu svītru, tad, protams, jāvēršas pie veterinārārsta, kurš skatīsies zobu stāvokli smalkāk.

    Ņem vērā! Vislielākā uzmanība jāpievērš mazo izmēru sunīšu zobiem, jo viņiem mutes dabiskā pašattīrīšana ir daudzreiz grūtāka. Lielajām šķirnēm zobu problēmas attīstās lēnāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē