• Kāpēc mans kaķis ir tik pļāpīgs?

    Mājas mīluļi
    Santa Kraukle
    3. oktobris, 2023
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Cilvēki ir dažādi. Vieniem vairāk patīk runāt, citiem – klausīties. Tāpat ir ar kaķiem. Ir tādi, kas, saimniekam atnākot mājās, viņu sagaida ar garu dienas izklāstu, par to, kā ir gājis, un citi, kuru balsi neviens nekad nav dzirdējis. Kāpēc mans kaķis tik daudz ņaud? Tas ir viens no pļāpīgo kaķu saimnieku populārākajiem jautājumiem.

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    Atbildi palīdzēja noskaidrot Latvijas Fenoloģiskās asociācijas Felimur valdes locekle Anita Štelfa.

    Ir svarīgi saprast, ka kaķis ņaud dažādi. Ja viņš visu dienu ir bijis viens pats mājās, ieraugot tevi, viņu pārņem sajūsma. It īpaši tad, ja pa durvīm ienāk māte barotāja jeb cilvēks, kurš visbiežāk trauciņā ieber kaut ko garšīgu. Ja šādos gadījumos murrātājs tevi sagaida ar ņaudēšanu, tad nesatraucies.

    Kaķis cenšas tev izstāstīt visu dienas laikā piedzīvoto. Tas ir līdzīgi kā cilvēkiem, satiekot sen neredzētu draugu, kad nevar vien beigt stāstīt, kas jauns pa šo laiku noticis. Kaķi ir pārliecināti, ka mēs saprotam viņu valodu. Mēs taču arī domājam, ka kaķi saprot visu, ko mēs viņiem stāstām. 

    Savs kaķis ir jāpazīst

    Cilvēkam ir dažādas balss intonācijas. Arī kaķa ņaudēšana atšķiras. Saimniekam ir jāpazīst savs mīlulis. Dzīvojot plecu pie pleca, ar laiku kļūst vieglāk izprast kaķa balss nokrāsas. Tu jau zini, kā kaķis ņaud, kad viņš ir izsalcis vai noilgojies, un kā – kad viņam kaut kas sāp. Pat ieraugot aiz loga putniņu, kaķis ņaud citādi. Šāda skaņu izdvešana vairāk izklausās pēc ņerkstēšanas, kas nepavisam neatgādina ierasto ņau.

    Pastāv liela iespēja, ka tavs kaķis tik daudz ņaud, jo viņš vienkārši ir pļāpīgs. It īpaši tad, ja lielāko dienas daļu viņš pavada mājās viens pats.

    Pa dienu viņš ir izgulējies un, iespējams, arī nedaudz nogarlaikojies, līdz ar to viņš tā vien alkst kā ar kādu parunāties.

    Iespējamie pļāpīguma iemesli

    Ir svarīgi saprast – ja kaķis ņaud bez apstājas, tad jāmeklē iemesls. Kaķis ir komunikabls dzīvnieks, taču bez iemesla neņaud. Populārākie iemesli ir sāpes, izsalkums, meklēšanās laiks un vēlme pēc uzmanības.

    Ja kaķis ņaud skaļi un spiedzoši, visticamāk, ir sācies meklēšanās laiks. Kastrētiem kaķiem tas parasti nav raksturīgi. Viņiem šis meklēšanās instinkts gandrīz pilnībā pazūd līdz ar kastrēšanu, tāpēc šādām problēmām nevajadzētu būt. Taču, ja savu runci vai kaķeni kastrējis vai sterilizējis neesi, tad iespējamais iemesls atrasts.

    Pļāpīgākās kaķu šķirnes – siāmieši, sfinksi, orientālie kaķi, persieši. «Īsspalvainie kaķi ņaud vairāk nekā garspalvainie,» novērojusi Anita Štelfa.

    Kaķi var būt cimperlīgi. Ņaudēšana var liecināt arī par to, ka viņu kaut kas neapmierina, un ne vienmēr tas ir saistīts ar fiziskiem procesiem. Tā var būt neapmierinātība ar atmosfēru, greizsirdība vai jebkāds cits dzīvnieka emocionālais stāvoklis.

    Ja kaimiņos dzīvo kaķis, tad zini – tas ir iemesls! Šāds pastiprinātas ņaudēšanas iemesls varētu būt īpaši populārs mikrorajonos dzīvojošajiem kaķu īpašniekiem. Rīgas mikrorajonu pagalmi ir pilni ar ielas kaķiem. Kā jau mums visiem ir saprotams, tad kaķiem ņaudēšana ir saziņas līdzeklis. Tas tiek izmantots, gan sazinoties citam ar citu, gan ar saimniekiem.

    Atradināt ir gandrīz neiespējam

    Atradināt kaķi no ņaudēšanas ir ļoti grūti. Tas ir veids, kā viņš komunicē. Tas būtu līdzīgi kā aizliegt mums runāt vai izpaust savu viedokli. Taču ir viens ieteikums kaķiem, kas ņaud naktī. Uz tumšo dienas laiku ielieciet minci lielā kastē vai atsevišķā istabā, kastei virsū var uzsegt segu. Šādā veidā var parādīt dzīvniekam, ja viņš turpinās ņaudēt, tad naktis būs jāpavada kastē vai istabā. Protams, ja izlem kaķi nakts laikā izolēt, tad viņam ir jābūt pieejamiem ūdens un barības traukiem, kā arī tualetei.

    1 komentārs

    Santa Līgute
    Mana Šēra ir gājusi saimnieces pēdās-agrāk runāja maz, tagad-ļoti čadīga. Prot i norāt, i sasaukt, pamodināt un par suni piestrādāt, ziņojot ar šņākšanu par sētā esošu svešu lopu. Brīžiem sarunājamies abas-es jautāju, viņa atbild. Diezgan tipiska ikdienas ainiņa. :)

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē