• Kāpēc kaķis laiza maisiņus un kā viņu no tā atradināt

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    29. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzi kaķu saimnieki visai bieži saskaras ar to, ka viņu mīlulis laiza celofāna maisiņus. Turklāt dzīvnieks ne tikai aplaiza celofānu, bet nereti arī sāk to plēst un mēģina sakošļāt. Šāda uzvedība satrauc saimniekus, jo celofāns ir neēdams un organismam kaitīgs. Izrādās, iepakojums dzīvnieku interesē vairāku iemeslu dēļ.

    Ja esi pamanījis, ka kaķis iecienījis celofāna iepakojumu, regulāri ar to rotaļājas, laiza vai košļā, iespējami ātrāk jānoskaidro dzīvnieka pastiprinātā interese pret celofānu. Rotaļa ar maisiņu var maksāt kaķim dzīvību: viņš var sapīties tajā un nosmakt skābekļa trūkuma dēļ vai arī saēsties celofānu, un tas var nosprostot barības vadu.

    Kaķi laiza celofāna iepakojumu vairāku iemeslu dēļ:

    • Visvienkāršākais izskaidrojums – celofāna maisiņš saglabājis produkta smaržu, kas bijis tajā ielikts. Ja tajā bijusi ietīta gaļa, zivis vai piena produkti, minča pastiprināta interese par iepakojumu ir saprotama.
    • Kaķim var sāpēt zobi vai mutes dobums. Ar mīksta iepakojuma košļāšanu dzīvnieks cenšas tik vaļā no nepatīkamajām sajūtām.
    • No biomateriāliem ražoto maisiņu sastāvā ir cukurniedres, kartupeļu vai kukurūzas ciete, un dzīvnieku var vilināt to smarža, kas cilvēkam nav sajūtama.
    • Maisiņa struktūra ir gluda un vēsa, karstā laikā dzīvniekam vienkārši var iepatikties gulēt uz tādas virsmas.
    • Čaukstošā skaņa kaķim var šķist ļoti interesanta, īpaši jau kaķēniem.
    • Arī stress var būt viens no iemesliem. Graužot maisiņu, kaķis cenšas nomierināties un mazināt trauksmi.
    • Kaķis cenšas sevi izklaidēt. Kad dzīvnieks ilgstoši mājās ir viens vai arī saimnieki viņam nepievērš pietiekami daudz uzmanības, nerotaļājas ar viņu, dzīvnieks visai ātri atrod veidu, kā sevi izklaidēt, un celofāna maisiņš viņam ir rotaļlieta. Tas nav signāls, ka dzīvnieka organismā sācies kāds patoloģisks process, bet vienkārši banāls mēģinājums mazināt vientulības sajūtu.
    • Retos gadījumos tas var liecināt par problēmām ar veselību.

    Kā atradināt no rotaļām ar maisiņiem

    1. Glabāt celofāna iepakojumus vietās, kas kaķim nav sasniedzamas.
    2. Ja atkritumu spainim izmanto iepirkuma maisiņus, arī tiem jābūt noliktiem vietās, kur kaķis nevar iebāzt savu ziņkārīgo degunu.
    3. Ja ir aizdomas, ka kaķim varētu būt problēmas ar zobiem vai mutes dobumu, mincis jāaizved pie veterinārārsta. Ārsts noskaidros saslimšanas iemeslu, noteiks ārstēšanu, un dzīvnieks, visticamāk, pārstās izrādīt interesi par šo nedrošo rotaļlietu.
    4. Nopērc kaķim zooveikalā kādu izklaides centru, piedāvājums ir ļoti plašs, atliek tikai izvēlēties piemērotāko. Kad dzīvnieks mājās būs viens, viņam nebūs tik garlaicīgi.
    5. Pievērs mājdzīvniekam lielāku uzmanību, glaudi viņu, rotaļājies. Vienmēr sarunājies ar kaķi mierīgā tonī, pat ja mīlulis sastrādājis nedarbus.
    6. Ja kaķis kaut kur tomēr ir nočiepis maisiņu un sācis ar to rotaļāties, nekavējoties viņam atņem bīstamo priekšmetu un piedāvā tā vietā kādu bumbiņu vai auduma pelīti.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē