• Kāpēc kaķis laiza kažoku?

    Daba un dzīvnieki
    Aija Martinsone
    19. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Flickr.com
    Šķiet, nav tīrīgāka dzīvnieka par kaķi. Kažoks tiek sakopts vairākas reizes dienā – pirms un pēc gulēšanas, pēc ēšanas, pēc tualetes apmeklējuma, pēc rotaļāšanās un pat pēc tam, kad saimnieks paņēmis viņu rokās un apmīļojis. Kāpēc? Izrādās, ka mazgāšanās procesam ir vairākas nozīmes.

    Pirmkārt, protams, kaķis mazgājas, lai uzturētu sevi tīru. Kažokā nereti iekļūst dažādi gruži, smilšu graudiņi, sīki insekti, putekļi. To visu dzīvnieciņš rūpīgi ar savu aso mēlīti izlaiza ārā.

    Aukstā laikā kažoks kalpo kā efektīvs izolējošs slānis. Izspūris apmatojums ir slikts izolators, un sala laikā kaķim tas var būt bīstami. Kažoka laizīšana palīdz to saķemmēt un nogludināt.

    Laizīšana ir kaķēna pirmais fiziskais kontakts ar māti. Kaķene savus bērnus sāk laizīt tūlīt pēc dzemdībām, lai notīrītu un lai stimulētu elpošanu. Pirmā ēdienreize ir tikai pēc tam.

    Savukārt karstumā kaķi var viegli pārkarst. Svīšana nav īpaši efektīvs veids, kā atvēsināties, jo kaķiem sviedru dziedzeri nav izvietoti pa visu ķermeni. Toties atkal noder kažoka laizīšana – atkārtoti ielaizot un nogulsnējot kažokā iespējami daudz siekalu, tās izgaro tāpat kā sviedri un atvēsina ķermeni. Ja kaķi bijuši saulesgaismā, viņi mazgājas vēl vairāk. Saulesgaismas iedarbība un viņu apmatojumu producē nepieciešamo D vitamīnu. Kaķi to iegūst ar saules sakarsētā kažoka laizīšanu.

    Līdz triju nedēļu vecumam kaķēnu kažoku kopj māte, regulāri laizot un skrubinot. Laizīšana ir kaķēna pirmais fiziskais kontakts ar māti. Kaķene savus bērnus sāk laizīt tūlīt pēc dzemdībām, lai notīrītu un lai stimulētu elpošanu. Pirmā ēdienreize ir tikai pēc tam.

    Mazgāšanās pastiprinās, ja kaķis ir uzbudināts, tā sakot uz nervu pamata. To sauc par aizstājošo mazgāšanos. Tas ir līdzīgi, kā cilvēki, piemēram, nervozējot kasa galvu vai koda lūpas.

    Nesatraucies, ja pēc katras sava mīluļa apmīļošanas viņš aizskrien maliņā un cītīgi mazgājas. Tu, turot kaķi rokās, esi iesmaržojis viņu ar savu smaržu un nomācis viņa paša dabīgo aromātu.

    Kaķis mazgājas ari tāpēc, lai atbrīvotu savu kažoku no sveša aromāta. Nesatraucies, ja pēc katras sava mīluļa apmīļošanas viņš aizskrien maliņā un cītīgi mazgājas. Tu, turot kaķi rokās, esi iesmaržojis viņu ar savu smaržu un nomācis viņa paša dabīgo aromātu. Kažoka laizīšana palīdz dzīvnieciņam atgūt savu smaržu.

    Enerģiskai kažoka laizīšanai ir liela nozīme ādas dziedzeru stimulēšanā pie katra mata pamatnes. Šo dziedzeru sekrēti ir svarīgi apmatojuma ūdenscaurlaidības uzturēšanai, tāpēc, masējot tos ar aso mēlīti, to darbība pastiprinās un kažoks kļūst izturīgāks pret lietu.

    Kopjot kažoku, kaķis ielaiza arī daudz spalvu, kā rezultātā gremošanas traktā nonāk matu kamoli un var to nosprostot. Parasti kaķi tos izvemj dabīgā veidā. Taču, ja kamoli ir pārāk lieli, tas var radīt sarežģījumus un kļūt bīstami. Tāpēc esi īpaši uzmanīgs, ja tev ir garspalvainās šķirnes kaķis. Atceries, ka tev viņu regulāri jāķemmē, lai atbrīvotos no atmirušajiem un izkritušajiem matiem.

    Vai esi pamanījis, ka ir īpaša, nemainīga secība, kādā kaķis sevi laiza, it īpaši, ka no visas sirds ir nodevies procesam laizi un sukā?

    1. laiza lūpas,
    2. laiza vienas priekšķepas sānu malu, līdz tā ir pilnīgi saslapināta,
    3. ar slapjo ķepu berzē galvu: ausi, aci, vaigu un zodu,
    4. laizot saslapina otras priekšķepas sānu malu,
    5. ar slapjo ķepu berzē otru pusi,
    6. laiza priekšķepas un plecus,
    7. laiza sānus,
    8. laiza ģenitālijas
    9. laiza pakaļkājas,
    10. laiza asti no pamatnes līdz galam.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē