• Kāpēc kaķiem patīk hlora smarža?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    7. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Visi zina, ka kaķiem nepatīk asas smaržas. Sajūtot citrusu, tikko izpūstas parfimērijas, sīpolu vai ķiploku aromātu, kaķis iespējami ātrāk dodas prom no vietas, kur tas vējo. Taču fakts, ka kaķiem patīk hlora aromāts, tik tiešām pārsteidz. Jo tas taču ir tik kodīgs, ka pat cilvēkiem asaro acis. Kas tajā ir tik īpašs, ka kaķi labsajūtā vārtās pa tikko mazgātu grīdu un trinas gar priekšmetiem, uz kuriem saglabājušās hlora pēdas?

    Kāpēc kaķus vilina šis aromāts?

    Gandrīz katrā mājā ir dezinficējošie līdzekļi, kuru sastāvā ir hlors. Jā, mūsdienu mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļos šis komponents tiek izmantots arvien retāk, jo hlors tomēr ir toksiska viela, tomēr tas joprojām ir veļas balinātājos, tualetes tīrīšanas līdzekļos u. c. Hloru saturošie līdzekļi ir efektīvi, populāri un parasti arī nav dārgi. Taču tiem ir nepatīkama un asa smarža. Citās domās ir kaķi. Sajūtot hlora aromātu, viņi sāk uzvesties uzbudināti – vārtīties pa grīdu, murrāt, rūkt. Viņu acu zīlītes palielinās. Nav skaidrs, kāpēc kaķiem ir tāda reakcija uz hloru un visiem līdzekļiem, kuru sastāvā tas ir, bet zināms, ka šiem dzīvniekiem oža ir ļoti labi attīstīta. Pētnieki uzskata, ka hlorā ir vielas, kas līdzinās kaķu feromoniem – bioloģiskai gaistošai vielai, kas pievilina pretējo dzimumu pārošanās laikā.

    Tiek uzskatīts, ka hlora smarža ir tik patīkama minčiem, jo tā izraisa hormonālu reakciju, signalizējot par iespējamu drīzu pārošanos ar pretējā dzimuma indivīdu.

    Līdzīga reakcija kaķiem ir uz kaķumētru.

    Vai hlors kaķiem ir bīstams?

    Kaķumētras ostīšana un pat tās lapiņu apēšana kaķim nekādu skādi nenodarīs, bet hloru saturošie līdzekļi var radīt neatgriezenisku kaitējumu mīluļa veselībai. Jāteic gan, ka hlors var būt indīgs ne tikai dzīvniekiem, bet arī viņu saimniekiem un viņu bērniem.

    Kaķa saindēšanās ar hloru mājās parasti notiek šādi

    • Kaķis salaizās hloru no grīdas vai santehnikas, tiklīdz saimnieks pabeidzis tīrīšanas darbus. Mēdz būt arī tā, ka ziņkārīgais dzīvnieciņš pats apgāž pudeli ar hloru saturošu vielu, bet pēc tam uzlaiza šķidruma pilienus, kas izlijuši uz grīdas.
    • Kaķis saelpojas hloru. Hlora tvaiki ilgstoši saglabājas neventilētā slēgtā telpā, tie ārkārtīgi negatīvi ietekmē dzīvnieka veselības stāvokli un var kaitēt arī cilvēkiem.
    • Dzīvnieks apēd sauso hlora tableti vai pulveri, kura sastāvā ir hlors. Gadās situācijas, ka kaķis hlora smaržu dievina tik ļoti, ka gatavs pat pamieloties ar ko tādu, kamēr saimnieks neredz.

    Saindēšanās pazīmes

    Protams, neviens kaķa saimnieks mierīgi nevēros, kā kaķis mielojas ar hloru. Taču mīlulis mierīgi var nobaudīt indīgo vielu pa kluso, kad blakus neviena nav. Saimniekam, kura lolojumam patīk hlora smarža, vērts zināt saindēšanās simptomus.

    • Vemšana un pilnīga atteikšanās no barības.
    • Krampji.
    • Iekaisis kakls un balss saišu spazmas (kaķa ņaudieni ir piesmakuši, balss ir kā sažņaugta).
    • Ja kaķis salaizījies hloru, var būt asiņojošas čūlas mutē (uz mēles, vaigiem, aukslējām un smaganām).
    • Paaugstināta siekalošanās, kažociņš uz kakla ir mitrs.
    • Stipras sāpes vēderā (kaķis sēž sakumpis).
    • Baltas putas no mutes.
    • No kaķa nāk specifiska smarža, ja ar hloru bijis sasmērēts kažoks.
    • Ja kaķis saelpojies hlora izgarojumus, dzīvniekam var būt elpas trūkums, spēcīgs klepus un smakšana.
    • Acu gļotādas asarošana, dedzināšana un apsārtums.
    • Caurspīdīgi izdalījumi no deguna.
    • Saindējoties ar hloru, dzīvnieki uzvedas neierasti. Vieni kaķi kļūst ārkārtīgi nemierīgi, citi – gluži pretēji – ļoti apātiski.
    • Smagas saindēšanās gadījumā var būt pat samaņas zudums.

    Ko darīt, ja dzīvnieks saindējies?

    Mājdzīvniekam, kurš salaizījies hloru, vajag dot iespējami vairāk dzert, lai toksīnus ātrāk izvadītu no organisma. Nekādā gadījumā bez veterinārārsta ziņa nevajag mēģināt izraisīt kaķim vemšanu. Vajag atvērt logus, lai telpā ieplūst svaigs gaiss. Kaut tas, protams, ir visai sarežģīti, bet, ņemot talkā otru mājinieku vai kā citādi, vajag censties izskalot kaķim muti un nomazgāt hlora paliekas no kažoka. Tiklīdz tas izdarīts, dzīvnieciņš iespējami ātrāk jānogādā pie veterinārārsta.

    Kā pasargāt mīluli?

    Diemžēl nevar tā vienkārši piespiest kaķi atteikties no patikas pret hloru. Ja kaķis to laiza vai cenšas iekļūt telpā, kurā nesen veikta tīrīšana ar hloru saturošiem līdzekļiem, saimniekam vajadzēs pastāvīgi būt modram, lai negadītos nelaime. Taču ir daži ieteikumi, kas varētu noderēt.

    1. Visi hloru saturošie līdzekļi jātur vietā, kur kaķis nekādā veidā tiem nevar piekļūt. Piemēram, kastēs vai skapīšos ar durtiņām, ko var aizslēgt ar atslēgu.
    2. Pēc grīdu tīrīšanas ar hloru beigās vajadzētu tās pārslaucīt ar tīrā ūdenī samērcētu lupatu.
    3. Telpa, kurā tikko mazgāta grīda ar hloru, ļoti rūpīgi jāizvēdina.  
    4. Uzkopšanas laikā kaķis jātur kādā citā istabā.
    5. Kad sāc klozetpoda tīrīšanu un ielej tajā hloru saturošu balinātāju, ļaujot produktam minūtes 15–30 iedarboties, NEKĀDĀ GADĪJUMĀ neatstāj tualetes vai vannasistabas durvis atvērtas, lai tur brīvi var piekļūt kaķis. Poda vāku obligāti turi ciet.
    6. Mājās bez īpašas vajadzības nevajadzētu turēt augsti koncentrētus profesionālus hloru saturošus līdzekļus. Pat līdzekli ar zemu hlora saturu vajadzētu atšķaidīt ar ūdeni proporcijās 1:1, lai samazinātu mājdzīvnieka saindēšanās risku.
    7. Ir mājsaimnieces, kuras pēc vecās labās metodes iemērc baltu veļu ūdenī, pievienojot tam veļas balinātāju, kura sastāvā ir hlors. Ja mājās ir kaķis, to darīt ir ļoti bīstami. Ja dzīvnieks tiks telpā, kurā mērcējas veļa, kaķis var iedzert šo indīgo ūdeni.
    8. Varbūt saimniekam, kura kaķim tik ļoti patīk hlora smarža, vajadzētu apsvērt iegādāties produktus, kas nesatur šo toksisko ķīmisko vielu. Kaut vai tas pats skābekļa balinātājs agresīvā hlora vietā satur ūdeņraža peroksīdu, pret kuru dzīvnieki ir vienaldzīgi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē