• Kāpēc kaķis skatās stūrī, kur nekā nav?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    23. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dažkārt šķiet, ka kaķi redz kādas pārdabiskas būtnes, ko cilvēks nespēj saskatīt, un tas ir visai biedējoši. Patiesībā šādai kaķu uzvedībai ir vairāki skaidrojumi, kas nepavisam nav mistiski.

    Sīki lidojoši putekļi

    Putekļu gabaliņus, ko lidināmies gaisā cilvēks nepamana, kaķis redz ļoti labi. Viņš gluži kā sastindzis var skatīties vienā punktā un vērot, kā mazītiņš matiņš lēni lido, līdz piezemējas uz sienas. Cilvēkam var šķist, ka kaķis skatās sienā, jo redz tur kaut kādus spokus vai ko tādu, bet patiesībā viņš vēro mazu puteklīti, ko sašūpojusi gaisa plūsma telpā. Kaķim tas var šķist interesanti, jo viņš jau no dabas ir visai ziņkārīga būtne. Kaķi var būt ieinteresējusi arī kāda sīka mušiņa vai ēnas. Ja tu tās neredzi, tas nenozīmē, ka to nav. Kaķim redze ir vairākas reizes asāka nekā mums, cilvēkiem. Žurkai ar viņas vājo redzi varbūt arī liekas, ka cilvēki stundām ilgi vēro kasti, lai gan viņi skatās televizoru.

    Viņš skatās sevī

    Liekas kustības nav jāveic. Pieaudzis kaķis to lieliski saprot un velti savu enerģiju netērē. Kaķi ir nosvērti dzīvnieki un, pirms kaut ko darīs, kārtīgi to apdomās. Iespējams, viņi pat ir dzīvnieku pasaules budisti. Ja kaķis skatās nekurienē, visticamāk viņš skatās sevī. Mums nav zināms, cik sarežģītās kategorijās domā kaķi. Taču nevar apgalvot – ja kaķis skatās tukšumā, tad arī galvā ir tukšums. Varbūt viņš vienkārši ir aizdomājies (arī cilvēks reizēm ilgi skatās vienā punktā, jo ir par kaut ko aizdomājies), atceras, cik garšīgas šodien bija pusdienas, vai arī domā, ka ir radības kronis.

    Fakti par kaķa redzi

    • Tā ir sešas reizes asāka nekā cilvēkam.
    • Arī redzes leņķis viņiem lielāks nekā cilvēkiem: cilvēks redz 180 grādu leņķī, bet kaķis – 200 grādu.
    • Kaķiem, lai redzētu, pietiek ar vienu sesto daļu no tā apgaismojuma, kas nepieciešams cilvēkam. Viņa tīklenes spoguļkārta atstaro gaismu 130 reizes spēcīgāk nekā cilvēka tīklene.
    • Kaķis spēj redzēt neskaidrā apgaismojumā, jo viņam ir vertikāla zīlīte, kas var daudz ātrāk izplesties nekā apaļā, kāda ir cilvēkam un sunim.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē