• Kāpēc kaķi atsaucas uz kis-kis? Uz ko kaķi atsaucas citās valstīs?

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    16. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Katrs saimnieks rūpīgi piemeklē vārdiņu savam jaunajam mājas mīlulim. Atbildīga vārda izvēle ietver rūpīgu dzīvnieka rakstura, viņa paradumu un izskata novērošanu. Tomēr neatkarīgi no izvēlētā vārdiņa, vairākums saimnieku, lai pasauktu savu kaķi, izmanto nevis viņa vārdu, bet gan skaņu kombināciju kis-kis. Interesanti, ka visi kaķi, pat tie, kas dzīvo uz ielas, ļoti dzīvīgi reaģē uz šo vārdu kombināciju. Ko gan kaķim nozīmē šis vārdu savirknējums, un kāpēc viņi uz to tā reaģē?

    Ko kaķim nozīmē kis-kis?

    Mājas un savvaļas kaķiem ir acīmredzamas priekšrocības salīdzinājumā ar cilvēkiem vai drīzāk viņu dzirdi. Kaķa dzirde ir daudz asāka un daudz labāk attīstīta, tas palīdz šiem medniekiem upura meklējumos uztvert gaisa vibrācijas. Kaķa dzirdes aparāts sastāv no trīs sadaļām, kas spēj atpazīt vairāk skaņu nekā cilvēks. Ārējā, vidējā un iekšējā auss atpazīst signālus un impulsu veidā pārraida tos tālāk uz īpašu centru, kas atrodas smadzenēs.

    Viena no kaķu dzirdes iezīmēm – fokusēšanās. Kaķa dzirdes aparāts uzbūvēts tā, ka ir spējīgs grupēt trokšņus, kas dzīvnieku ieskauj no visām pusēm. Kaķu mīļotāji, kuri uzmanīgi vēro sava mājdzīvnieka uzvedību, noteikti ir piefiksējuši, ka dzīvnieks aktīvi kustina ausis, pagriežot tās uz dažādām pusēm un ne vienmēr vienā virzienā. Kaķi reaģē uz vairākām skaņām vienlaikus. Ausu gliemežnīcas mūsu pūkainajiem draugiem ir elastīgas un kustīgas. Liela muskuļu grupa, kas atbildīga par kustīgumu un elastīgumu, ļauj ausu gliemežnīcām pagriezties par 180 grādiem.

    Kaķu dzirdes aparāts aprīkots arī ar milzīgu nervu galu skaitu – vairāk nekā 52 tūkstošiem –, kas uztver skaņas. Pateicoties savai dzirdei, kaķis var viegli orientēties tumšās vietās ar minimāliem gaismas avotiem, dažkārt pat aizvērtām acīm. Šo mazo plēsēju dzirde ļauj atpazīt ne tikai skaņas spēku. Skaņas viļņa augstums un attālums ļauj kaķim noteikt skaņas avota vietu.

    Dzirdes aparāta īpašā struktūra ļauj uztvert ultraskaņu.

    Diapazons, ko kaķis var atpazīt, ir no 0 līdz 60 kHz, savukārt cilvēkiem atpazīšanas frekvence ir no 0 līdz 20 kHz.

    Dzīvnieki lieliski atpazīst ultraskaņu, kurā ir daudz šņācošu skaņu. Daudzi kaķu mīļotāji ir pārliecināti, ka kaķi tik dzīvīgi reaģē uz vārdu salikumu kis-kis tāpēc, ka viņu dzirdes aparāts labi uztver augstfrekvences skaņu s. Savukārt citi kaķu īpašnieki uzskata, ka skaņas, kas atgādina peļu čabēšanu, pievilina kaķus, tāpēc viņi arī reaģē uz saucienu kis-kis. Gan vieni, gan otri dzīvnieku mīļotāji savos spriedumos kļūdās. Vairāku tautu valodās vārdu salikumā, kādā tiek pasaukts kaķis, nav ne miņas no šņācošām skaņām.

    Ieradumam liels spēks

    Galvenais izskaidrojums, kāpēc kaķi atsaucas uz kis-kis, – ieradums. Jau kopš dzimšanas kaķēni pierod ne tikai pie saviem vārdiem, bet arī citām skaņām, kuras saimnieks bieži atkārto. Lai pasauktu kaķi, saimnieki pilnīgi neapzināti saka kis-kis, neatkarīgi no tā, vai viņi sauc dzīvnieku paspēlēties, paglaudīt vai pacienāt ar kārumu. Paradums, kā kaķi pasaukt pie sevis, dažādās valstīs atšķiras. Valodniecības eksperti to lieliski pārzina. Taču paši cilvēki jau kopš senseniem laikiem pieraduši kaķus pasaukt tieši ar kis-kis.

    Atšķirībā no citiem mājdzīvniekiem – suņiem – kaķus ir grūti apmācīt. Taču iemācīt minci reaģēt uz vienkāršiem skaņas signāliem ir iespējams. Kaķi atsaucas ne tikai uz savu vārdu un kis-kis, bet arī uz citām frāzēm, kuras saimnieki bieži lieto. Tas balstīts uz nosacītiem refleksiem, nevis spēju saprast cilvēku runu.

    Pat tad, kad saimnieks rāj kaķi, viņš neatpazīst frāzes, bet uztver skaņu tonalitāti, asumu un skaļumu.

    Nosacītais reflekss ātrāk attīstās kaķēniem. Pēc katra sauciena kis-kis seko apbalvojums, samīļošana vai barošana. Dzīvnieks atceras darbību secību un nākotnē sāk aktīvi izmantot jauno prasmi.

    Ņemot vērā to, ka kaķa dzirdei ir sava īpatnība – fokusēšanās, mīluļi mierīgi var atrasties vai pat cieši gulēt telpā, kurā skaļi darbojas televizors. Taču atliek saimniekam klusiņām pasaukt dzīvnieku vārdā vai pateikt kis-kis, kā kaķis zibenīgi noreaģēs, pagriežot ausis skaņas avota virzienā vai paceļot galvu. Dzīvnieks atpazīst skaņu, saprotot, ka vēršas pie viņa. Savukārt mūzika šādus refleksus neizraisa. Tas nenozīmē, ka mājas kaķi nedzird mūziku, viņi tikai filtrē nevajadzīgas skaņas. Līdzīga iezīme piemīt arī cilvēkiem, viņi vienkārši atsijā nevajadzīgu skaņu pavadījumu un koncentrējoties bloķē to, ja ir tāda nepieciešamība. Lai apstiprinātu, ka kaķi reaģē uz pazīstamu skaņu, ir veikti neskaitāmi pētījumi. Piemēram, mīluļi, kuri dzīvo citās valstīs, atsaucas pilnīgi uz citiem vārdu salikumiem un skaņām. 

    Uz ko kaķi atsaucas citās valstīs?

    • Izraēlā kaķus pasauc ar vārdu savienojumu ps-ps.
    • Čehijā un Polijā kaķu mīļotāji savus pūkainos draugus pasauc ar vārdiem či-či.
    • Francijā – minu-minu. Vārdu salikums radies no franču vārda minou, kas nozīmē ‘kaķēns’.
    • ASV kaķiem uzmanību pievērš ar vārdiem kiti-kiti, no vārda kitty – ‘kaķēns’.
    • Korejā sarežģītāk – kaķus piesauc ar vārdiem nabja-nabija, lai gan vārds kaķis korejiešu valodā skan kā gojang-i.
    • Nīderlandes kaķi dod priekšroku vārdu savienojumam pus-pus.
    • Itālijā kaķi atsaucas tikai uz miču-miču.
    • Serbijas kaķu uzmanību var pievērst ar vārdiem mac-mac-mac. Starp citu, serbu valodā vārds kaķis skan kā mačka.
    • Rumānijā vārds kaķis skan kā pisika (Pisica), tāpēc, lai pasauktu kaķi, rumāņi izmanto vārdu salikumu pis-pis.
    • Ķīnā pamodināt kaķi var ar skaņām c-c-c.
    • Arābu valodā runājošie kaķus piesauc ar vārdiem kiš-kiš, ko mūsu minči uztvertu kā vācies prom.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē