• Kāmītim diabēts? Liekam uz diētas!

    Māja
    Ilze Zicāne
    9. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Flickr.com
    Arī tik salīdzinoši niecīgas radībiņas kā kāmīši diemžēl nav pasargāti no saslimšanas ar diabētu, un apzinīga saimnieka pienākums ir nodrošināt dzīvnieciņam attiecīgi aprūpi arī šādā situācijā!

    Turklāt dažām kāmju šķirnēm ir novērota lielāka nosliece uz diabētu kā citām. Riska grupā ir pundurkāmji: Krievijas pundurkāmis, Kempbela pundurkāmis, Krievijas baltais pundurkāmis un šo šķirņu hibrīdi, kā arī Ķīnas pundurkāmis. Diabēts dzīvniekam izpaužas tāpat kā cilvēkam. Tā galvenā pazīme ir paaugstināts cukura (glikozes) daudzums asinīs.

    Slimības pazīmes:

    • kāmis pārmērīgi daudz sācis dzert ūdeni;
    • čurā vairāk nekā parasti un lielāku daudzumu (urīna smaka var līdzināties nagu lakas noņēmējam);
    • palielināta apetīte;
    • straujš svara pieaugums vai samazināšanās;
    • kāmis guļ ievērojami vairāk nekā parasti vai – tieši pretēji – ir neraksturīgi aktīvs;
    • uzbudināts, sliktā noskaņojumā, kož;
    • šķielējošs skatiens uzreiz pēc pamošanās;
    • kāmītis bieži ir saliecies nedabiskā pozā.

    Uzmanību!

    Ja tu saskati šīs pazīmes, gari neprāto, vai viņam varētu būt diabēts, bet steidzami meklē palīdzību pie veterinārārsta.

    Nesāc īpašas diētas vai ārstēšanu pēc internetā sameklētas informācijas, jo diagnoze var izrādīties pavisam cita. Lai noteiktu, vai dzīvniekam ir diabēts, jātaisa analīzes.

    Ko drīkst ēst četrkājainais diabēta slimnieks?

    Slimnieka ēdienkartē, salīdzinot ar vesela kāmja barību, jābūt vairāk proteīna un šķiedrvielu. Savukārt tauku un vienkāršo ogļhidrātu (augļu cukurs, rozīnes, saldā kukurūza) daudzums jāsamazina.

    Ar vajadzīgajiem proteīniem bagāti ir: tofu (sojas biezpiens vai siers), vārīta vista vai tītars, vārītas olas, linsēklas, kaņepju sēklas, siers ar zemu tauku saturu un tuncis bez piedevām. Šķiedrvielas ir pļavas timotiņā, lucernā (alfa-alfa), dārzeņos (gurķos, brokoļos, ziedkāpostos, selerijās u. c.).

    Ja veterinārārsts noteicis, ka kāmim jāmaina ēdienkarte, tas jādara pamazām. Barību, ko kāmis iepriekš nav ēdis, pasniedz mazās devās un palielini pakāpeniski. It īpaši tas attiecas uz dārzeņiem, kas satur lielu šķidruma daudzumu, no kā dzīvnieciņam var sākties caureja.

    • Vai pundurkāmis drīkst ēst augļus un ogas?

    To, ka pundurkāmjiem neiesaka dot augļus un ogas, zina katrs šo grauzēju turētājs, kurš lasījis vispārīgu informāciju par kāmju barošanu. Šis noteikums balstās faktā, ka augļos ir cukurs, kas var nelabvēlīgi ietekmēt to kāmju veselību, kuriem ir nosliece uz diabētu. Tajā pašā laikā augļi ir bagāti ar noderīgiem un nepieciešamiem vitamīniem un minerālvielām, un šis fakts savukārt liecina par labu augļu iekļaušanai kāmja ēdienkartē. Patiesībā ne visos augļos un ogās ir vienādi augsts cukura līmenis.

    • Rāceņi, upenes, banāni

    100 grami upeņu satur tikai 4,9 gramus cukura. 100 grami banānu satur 12 gramus cukura. Savukārt 100 grami rāceņu, kas tiek uzskatīti par vienu no drošajiem našķiem kāmim ar noslieci uz diabētu, satur 3,8 gramus cukura. Interesanti, ka vairākos avotos upenes kā ogas ieskaitītas nevēlamo produktu sarakstā, lai gan tās no rāceņiem šķir vien 1,1 grams cukura. Arī burkāni salduma dēļ bieži piesaukti kā kaitīgi, taču 100 grami burkānu satur vien 4,7 gramus cukura. Cilvēki, kas slimo ar diabētu, augļus un ogas ēst drīkst. Varbūt arī kāmji drīkst? Lai gan nav pierādīts, ka augļi un ogas palīdzētu pundurkāmim kļūt veselam no diabēta, tajos ir veselīgās minerālvielas un vitamīni. Protams, ja baidies, augļi un ogas nav grauzējam jādod regulāri, bet reizi pa reizei kāds gabaliņš augļa vai odziņa nāk par labu visiem, arī tiem kāmjiem, kuri ir diabēta riska grupā.

    • Augļi, kas nelielās devās pundurkāmītim nekaitēs

    Āboli bez sēklām, banāni, mellenes, upenes, melones, medus melones, kokosrieksti, ķirši, vīnogas bez sēklām, guavas, līčijas, papaijas, persiki bez kauliņa, bumbieri, plūmes bez kauliņa, karambolas jeb zvaigznes augļi, zemenes.

    • Visām kāmju šķirnēm un veselības stāvokļiem indīgā barība

    Čipsi, šokolāde, konfektes, avokado (apēsts lielā daudzumā var izraisīt sirdslēkmi), rūgtās mandeles (satur cianīdu, kas indīgs arī cilvēkiem).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē