• Kaķu atriebība. Mīts vai patiesība?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    16. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Sabiedrībā jau izsenis valda stereotips, ka kaķis pēc dabas ir atriebīgs. Daudzi kaķu saimnieki varētu pastāstīt atgadījumus, kad viņu mīlulis, kurš sabārts par nedarbu vai kuram liega ieeja kādā telpā, pēcāk piečurā saimnieka kurpes, drēbju atvilktni vai kādu citu vietu. Vai tiešām kaķis, tā darīdams, atriebjas?

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    Kaķis nedomā kā cilvēks

    «Saimnieki parasti uzskata, ka kaķi aiz atriebības iezīmē teritoriju, apavus, pat saimnieka gultu ar urīnu un fēcēm. Es domāju, ka dzīvnieku atriebības tāpat kā greizsirdības izpausmes, pat ja tādas ir, parasti parādās atriebības objektam klāt esot, tas ir, pretdarbība notiek tieši un uzreiz,» uzskata zoopsiholoģe Inga Cerbule. Maz ticams, ka dzīvnieki nodarbojas ar atriebību attiecīgās personas prombūtnē. Turklāt – un to mums, cilvēkiem, būtu īpaši svarīgi atcerēties – dzīvniekiem pašiem sava urīna vai izkārnījumu smaka nebūt nešķiet riebīga, viņi to uztver gluži citādi. Tāpēc kaķis diez vai saprot, ka mēs pret šiem aromātiskajiem signāliem izturamies ar riebumu un nepatiku.

    Līdz ar to drīzāk varētu secināt, ka svešinieka kurpju piečurāšana nav vis ieriebšana, bet kaķis paziņojums, ka tas ir ienācis viņa teritorijā.

    Iemesli ir citi

    Situācijās, kad kaķis saimnieka prombūtnē nepiemērotās vietās ir atstājis smirdīgas vizītkartes, iemesls varētu būt pavisam cits, nevis atriebība.

    1. Slimība. Ja izmainās kaķa uzvedība vai paradumi un dzīvnieks sāk nokārtoties nepiemērotās vietās, vispirms jāpārliecinās, vai dzīvnieks ir vesels.
    2. Stress. Kaķi mēdz iezīmēt teritoriju ar urīnu vai fēcēm, kad tie piedzīvo stresu, bailes vai ko citu nepatīkamu. Dzīvnieks no jauna apliecina savas īpašumtiesības uz teritoriju un savu piederību šai teritorijai, un tas palīdz viņam nomierināties.
    3. Atšķirtības sindroms. Kaķiem dažkārt ir grūti pielāgoties saimnieka prombūtnei, sevišķi situācijās, kad izmainās ierastais dzīves ritms, piemēram, saimniekam parādās draugs vai draudzene, ģimenē piedzimst bērniņš, saimnieki pēc atvaļinājuma atgriežas darbā, pārceļas no vasarnīcas atpakaļ uz dzīvokli pilsētā utt. Lai mazinātu stresu un vientulību, dzīvnieks meklē vietas, kas pastiprināti smaržo pēc saimnieka, piemēram, apavi, gulta, atpūtas krēsls, un iezīmē šīs vietas ar fēcēm vai urīnu, šādi parādot tiesības uz tuvību saimnieka smaržai.
    4. Netīra tualetes kaste. Kaste ir regulāri pilnībā jāiztukšo, jāmazgā, jādezinficē un jāizžāvē, tad to var piepildīt ar tīrām smiltiņām. Tas jādara ik pēc 2–4 dienām vai biežāk atkarībā no kaķu skaita mājās un kastes lietošanas intensitātes. Ja mājās ir vairāki kaķi, ieteicams ierīkot katram savu kasti.

    Ko darīt, ja kaķis pasācis iezīmēt apavus, gultu, drēbju kasti?

    1. Iezīmēto pleķīti labi iztīri un neitralizē smaku. Piemēram, ar kādu no speciāli šim nolūkam paredzētajiem līdzekļiem, kas nopērkami veterinārajās aptiekās.
    2. Padari šo vietu fiziski nepieejamu, jo kaķis paraduma dēļ varētu tur atgriezties vēlreiz, savukārt apdraudētās mantas paslēp skapī, kur dzīvnieks netiek tām klāt.
    3. Ja iespējams, novērs kaķa dzīvē faktorus, kas viņam izraisa stresu.

    Kad kaķis tomēr atriebjas

    Lai arī vietu un lietu iezīmēšana pēc kaķu paraduma nav saistīta ar atriebību, vismaz ne tādā nozīmē, kā mēs to saprotam, tomēr nevar arī apgalvot, ka kaķis nekad neatriebjas, piemēram, izrādot agresiju vai kādā citā veidā. Uzvedības speciāliste, kas sevi sauc par kaķu vārdotāju, Morgena Maršala, piemēram, uzskata, ka kaķi mēdz būt atriebīgi.

    Pirms kāda laika medijos parādījās ziņa par atriebīgo kaķeni, kura burtiski terorizējusi Šanhajas mikrorajona iedzīvotājus. Kaķene agrāk bijusi draudzīga, glaudusies vietējiem cilvēkiem gar kājām. Bet krasās izmaiņas viņas uzvedībā radušās pēc tam, kad zem automašīnu riteņiem gājuši bojā visi viņas astoņi kaķēni. Tos pa vienam vien sabraukuši privāto automašīnu šoferi – ne jau tīšām, bet neredzot, ka mazuļi rotaļājas uz ielas zem viņu auto riteņiem. Kopš kaķenes acu priekšā sabraukti pēdējie divi kaķēni, viņa sākusi uzbrukumus garāmgājējiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē