• Kaķis kož! 10 padomi, kā mīluli no šī ieraduma atradināt

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    30. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad mazs kaķēns kož pirkstos, cenšas uzbrukt no stūra tavām pēdām, tas uzjautrina un šķiet ļoti mīlīgi. Taču, kad mazulis izaug, viņa kodieni kļūst ļoti sāpīgi, bet no uzbrukumiem paliek milzīgi skrāpējumi un pat rētas. Kā nomierināt plēsēju?
    1. Sāc audzināt dzīvnieku iespējami ātrāk. Ja ļausi kaķēnam spēlēties ar savām rokām un kājām, tas ātri kļūs par ieradumu. Pieaudzis kaķis turpinās tāpat izklaidēties, taču šīs spēlītes var beigties ar asiņainām rokām. Ja kaķēns sāk kost un skrāpēt, uzreiz pārtrauc spēli, ignorē viņu, ej prom. Tā viņa smadzenēs nostiprināsies, ka cilvēkam šādas rotaļas nav interesantas.
    2. Ja kaķēns ir iekarsis, sasit plaukstas, lai novērstu uzmanību no uzbrukuma. Vari pat uzšņākt – dzīvnieku apstulbinās šī skaņa, ja to izdod cilvēks.
    3. Ievēro konsekvenci. Ja tu aizliedz kaķēnam kost rokās, bet tavs bērns mudina viņu uz šādām spēlēm, nebūs no šādas audzināšanas nekādas jēgas. Svarīgi, lai neviens mājinieks neatbalstītu šādas asiņainas rotaļas. Dzīvniekiem patīk stingri noteikumi: to drīkst, bet to pilnīgi noteikti nedrīkst. Citādi būs juceklis un kaķis sāks uzvesties, kā viņš vēlas.
    4. Kaķi sāk uzbrukt cilvēkam vienkārša iemesla dēļ – viņam nav, kur likt enerģiju, tā burtiski kūsā. Vai tu pietiekami darbojies ar savu mīluli? Vai viņam ir sagādātas dažādas rotaļlietas? Dzīvniekam vajadzētu būt rotaļlietām un ierīcēm, ar kurām viņš var pilnveidot savas medību prasmes.
    5. Ja kaķis ir ieķēries rokā, nekliedz un nerauj to ārā, citādi viņš nospriedīs, ka tu atbalsti viņa rotaļu, un vēl vairāk uzvilksies. Labāk pavirzi roku pret viņu, pret muti. Tas izjauc ierasto upuris – mednieks sižetu, izraisot neizpratni. Ja uzbrukums noticis spēlēšanās laikā, atslābini roku, pārtrauc kustību. Savvaļā šādi rīkojas miris upuris. Un, kad upuris nomirst, plēsēji instinktīvi atver žokļus.
    6. Neprovocē dzīvnieku uzbrukt, nedari to, kas viņam nepatīk. Ir tikai loģiski, ka kaķis tev iekodīs, ja rausi to aiz astes, uzkāpsi uz ķepas vai iedosi pa dibenu, ja būs sastrādājis blēņas. To viņš nedarīs aiz ļauna prāta, vienkārši viņš sevi tādā veidā aizstāv. Cieni savu kaķi, un viņš cienīs tevi.
    7. Nesodi kaķi par kodumiem. Labāk izdari tā, lai košana cilvēkam viņam asociētos ar nepatīkamām atmiņām. Piemēram, ja viņš ir sagatavojies uzbrukumam vai jau iekampis tev rokā vai kājā, uzsmidzini mincim ūdeni. Atkārto to vairākas reizes – tas nostiprināsies kaķa apziņā, un maz ticams, ka mīlulis riskēs to atkārot.
    8. Ja kost sācis mierīgs un labsirdīgs kaķis, kuram šāda uzvedība ir neraksturīga, ir iemesls satraukties. Acīmredzot dzīvniekam ir stress, viņš par kaut ko ļoti pārdzīvo, izjūt fiziskas sāpes. Pavēro, kad un kādos apstākļos viņš kož, pēc kādiem notikumiem sākusies šāda uzvedība. Varbūt viņam kaut kas sāp, dzīvnieks neļauj pieskarties sāpošai vietai. Varbūt esi pārkārtojis māju, un kaķis ir agresīvs, jo mainījies ierastais dzīvesveids.
    9. Sarunājies! Dzīvnieks nesaprot vārdus, taču lieliski atpazīst intonāciju. Nebļauj, bet stingrā balsī sarāj kaķi, kurš tev nodarījis sāpes. Jau kopš mazotnes pieradini pie vārda nedrīkst! – tā ir vienkārša komanda, ko var iemācīt jebkuram kaķim.
    10. Pārskati mīluļa ēdienkarti. Nereti dzīvnieki kļūst agresīvi nepareizas barošanas, vitamīnu un vērtīgu barības vielu trūkuma dēļ. Vērsies pēc padoma pie veterinārārsta, lai izveidotu atbilstošu ēdienkarti.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē