• Kaķim iesnas. Ko darīt?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    19. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: oixxo / Shutterstock
    Sākoties gada aukstajiem mēnešiem, saķert iesnas var ne tikai cilvēki, bet arī kaķi. Īpaši tas attiecas uz tiem, kuri nav raduši pie krasām temperatūras maiņām un āra pastaigām. Kā atšķirt, kad dzīvnieks ir apaukstējies un iedzīvojies iesnās un kad jau attīstījusies nopietnāka slimība, un kā tādos gadījumos rīkoties saimniekam?

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    Skaidro veterinārārsts Normunds Fjodorovs.

    Ko izraisa apaukstēšanās?

    Norūdītam organismam, kura imūnsistēma strādā labi, temperatūru svārstības nerada stresu un nekaitē. Citādi ir, ja dzīvnieks nav norūdījies. Apaukstēšanās slimības ir saistītas ar situāciju, kad organisms cieš no pazeminātas temperatūras radītām sekām.

    Pazeminoties ķermeņa temperatūrai, organisms zaudē daļu savu aizsargspēju un kļūst ievērojami uzņēmīgāks pret apkārt esošo mikrovidi un pret infekcijām. 

    Ja kaķis ilgi staigājis ar hronisku kaiti, ko saimnieks, iespējams, nemaz nav pamanījis, tad apaukstēšanās šādu slimību arī var atmodināt. 

    Istabas kaķim, lai apaukstētos, var pietikt pasēdēt pie atvērta loga, pa kuru plūst auksts gaiss, bet nenorūdītam mincim, kurš mēdz iziet tikai nelielās pastaigās, ļaunumu var nodarīt pārāk ilga palikšana laukā bez iespējām patverties no aukstuma, ja āra temperatūra ir mīnusos..

    Vieglu iesnu izpausmes

    Ja kaķim sāk intensīvi asarot acis un parādās caurspīdīgi izdalījumi no deguna, šķaudīšana – tās ir pazīmes, ka viņam izveidojies deguna dobuma iekaisums un sākušās iesnas. To var izraisīt baktērijas un vienšūņi, kas augšējo elpošanas ceļu gļotādā sākuši vairoties milzīgos daudzumos, jo imūnsistēma to attīstību vairs nekavē. Šūnu bojājumu rezultātā dzīvniekam parādās izdalījumi, apsārtums, sāpīgums, konkrētajā iekaisuma vietā (nevis visā kaķa organismā) paaugstinās temperatūra.

    Kā saimnieks pats var palīdzēt?

    Pirmkārt, ja pamani, ka kaķim varētu būt iesnas, viņš jāpasargā no turpmākas saaukstēšanās – neļauj viņam sēdēt pie vaļēja loga, nelaid viņu laukā.

    Otrkārt, intensīvi jāpievēršas imunitātes celšanai – ieteicams dot dzīvniekam enerģētiskās vitamīnu pastas, ko var iegādāties veterinārajās aptiekās. Tās ātri uzsūcas un ir viegli iebarojamas.

    Treškārt, kaķis jutīsies labāk, ja telpā būs gaiss, kurš satur ēteriskās vielas, piemēram, eikalipta, mentola eļļu. Saimnieki šim nolūkam mēdz izmantot gaisa atsvaidzināšanas iekārtas, ja tādas mājās ir, vai inhalācijas traukus, vai vienkārši katliņā ar karstu ūdeni iepilina dažus pilienus ēteriskās eļļas – telpa tīkami smaržos un mincim būs labāka pašsajūta, jo viņam būs vieglāk elpot. Turklāt ēteriskās eļļas veicina asinscirkulāciju gļotādā un rezultātā uzlabosies dzīvnieka imunitāte. Eļļas var nopirkt cilvēku zāļu aptiekās. Šāda gaisa atsvaidzināšana tikpat labi noder profilaktiskos nolūkos un ne tikai dzīvniekiem vien – arī pašiem saimniekiem.

    Ja pāris dienu laikā iesnas nepāriet, dzīvnieks jāparāda dakterim, kurš nozīmēs ārstēšanu.

    Kad tās vairs nav tikai iesnas

    Ja izdalījumi no deguna vairs nav caurspīdīgi, bet gan kļūst biezāki un iekrāsojas (balti, dzelteni, brūni, zaļgani), tās vairs nav vienkāršas iesnas, no kurām saimnieks pats var palīdzēt atbrīvoties. Var arī pastiprināties izdalījumi no acīm. Tad jau runa ir par infekcijas slimību, kas vai nu nesen saķerta kontaktā ar citu slimnieku, vai arī pamodusies organismā no slēpta stāvokļa. Slimību var izraisīt hlamīdijas, herpes vai kalicivīruss, stafilokoka, streptokoka infekcija vai arī kāda no zarnu baktēriju formām. Mīlulis nekavējoties jāved pie veterinārārsta.

    Slimnieka ēdināšana

    Gļotaino izdalījumu dēļ dzīvnieks ļoti slikti ēd, jo deguns ir ciet un viņš vairs nesaož barību, bet kaķis, kā zināms, neko neņem mutē, iekams nav ar savām maņām sajutis, ka barība ir ēdama. Tiesa, saimnieks viņu var pabarot, ja izdodas ēdienu ielikt mutē, jo tad kaķis spēs sajust tā garšu. Labāk dot mitru barību – gaļu, konservus. Nedrīkst dot tikko no ledusskapja izņemtu – vismaz kādu stundu pirms barošanas tā jāpatur istabas temperatūrā. Silta arī labāk smaržo. Vienmēr jābūt pieejamam ūdenim.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē