• Kaķim alerģija no tualetes smiltīm

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    5. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad kaķim pēkšņi parādās alerģijas simptomi, ne tikai saimnieks, bet bieži vien arī veterinārārsts ir neizpratnē, kāds tam varētu būt iemesls. Nereti šīs mīklas atminējums slēpjas deguna galā. Vienkārši kaķim parādījusies alerģija no tualetes smiltīm.

    Kaķu tualešu rūpnieciski ražotie pildījumi ievērojami atvieglojuši dzīvi ne tikai saimniekiem, bet arī pašiem dzīvniekiem. Taču pieradināt kaķi pie jaunajām tualetes smiltīm ne vienmēr ir viegli. Dažkārt ir grūti saprast, kāpēc mīlulis kategoriski atsakās tualeti apmeklēt. Taču uzmanīgs saimnieks, visticamāk, aizdomāsies – varbūt mincim ir alerģija?

    Alerģiska reakcija no tualetes smiltīm parasti sākas uzreiz pēc to lietošanas. Nopērkot jaunu, iepriekš neizmēģinātu pildījuma veidu, uzmanīgi pavēro ne tikai kaķa uzvedību, bet arī viņa pašsajūtu. Ja kaķa stāvoklis ir mainījies bez redzamiem iemesliem, ir liela iespēja, ka mincis vienkārši nepanes šo pildījuma veidu.

    Alerģijas simptomi

    • Šķaudīšana, klepus
    • Acu asarošana
    • Aizlikts deguns, apgrūtināta elpošana
    • Nieze, kairinājums
    • Apmatojuma izkrišana
    • Ādas apsārtums uz kaķa vēdera, sarkani plankumi
    • Atteikšanās izmantot tualeti

    Jāatzīmē, ka simptomi pastiprinās, kad kaķis tuvojas savai tualetes kastītei, un mazinās, kad dzīvnieks no tās atrodas ievērojamā attālumā. Ādas kairinājuma simptomi parasti skar arī ķepu spilventiņus un laukumu starp pirkstiem.

    Ja pamani šādus simptomus, parādi dzīvnieku veterinārārstam un noteikti pastāsti, kādus jaunus dzīvnieka kopšanas līdzekļus esi sācis lietot pēdējā laikā. Jo ātrāk kaķim tiks diagnosticēta alerģija no tualetes pildījuma, jo mazāk blakusparādību viņam paspēs izpausties.

    Atsevišķos gadījumos alerģiju kaķim izraisa putekļi, kas ir tualetes smilšu sastāvā. Tāpat alergēns var būt arī aromatizētājs un pats pildījuma sastāvs. Ārstēt šādu alerģiju nav vērts. Vienkārši jāatbrīvojas no kaķim nepiemērotā produkta un jāmeklē cits. Viegli simptomi pāries paši, savukārt, ja alerģija jau manāmi ietekmējusi mīluļa veselību, veterinārārsts viņam izrakstīs antihistamīna preparātus un ieteiks līdzekļus, ar ko apstrādāt sakairinātās vietas.

    Ja tu zini, ka tavam kaķim ir nosliece uz alerģijām, izvēlies hipoalerģisku kaķa tualetes pildījuma veidu.

    Tādas īpašības piemīt dabiskajiem pildījumiem, kas gatavoti no egļu, priežu skaidām, pakaišiem no kukurūzas un graudaugiem. Daudziem kaķiem patīk to dabas aromāts, un viņi ar prieku apmeklē kastīti. Turklāt daudzus koksnes pildījumus var noskalot kanalizācijā, kas ievērojami atvieglo utilizāciju.

    Alerģija no kaķu tualetes smiltīm ir dzīvnieka imunitātes reakcija uz vienu no komponentiem, kas ir šī pildījuma sastāvā. Visbiežāk alerģija rodas no putekļiem, ko rada pildījums, vai arī aromatizētājiem, kas tam pievienoti, lai nomaskētu nepatīkamo aromātu kaķa kastītē.

    Kaķu tualetes pildījums nereti izraisa alerģiju ne tikai kaķiem, bet arī viņu saimniekiem.

    Un šādu alerģiju bieži vien jauc ar alerģiju pret pašu dzīvnieku. Tāpēc, ja tev pēc kaķa glaudīšanas parādās iesnas un klepus, nevajag uzreiz meklēt dzīvniekam jaunas mājas. Ļoti iespējams, kaķis nav nemaz pie vainas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē