• Nepiebarojamais kaķis — bulīmiķis

    Mājas mīluļi
    Ieva Štāle
    5. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķis ir negausīgi ēdelīgs un acīmredzami kļūst dūšīgāks – vai rīma steigšus jāved pie ārsta? Par to, kas kaķim var izraisīt pastiprinātu ēdelību, konsultē veterinārārsts Aigars Briņkis.

    Lielie, druknie minči itin daudziem šķiet simpātiski tieši ar savām Rubensa cienīgajām ķermeņa formām un vaidziņiem, kuri labi saskatāmi pat no aizmugures. Tomēr kaķa neremdināma milzu apetīte dzēš jebkura saimnieka sajūsmu brīžos, kad nupat paēdušais dzīvnieciņš atkal izmisīgi brēc pēc maltītes un pinas pa kājām tā, it kā pēdējoreiz būtu barots aizvakar. Un, kad mīluļa dzīvesveids sāk aprobežoties tikai ar trajektoriju: gulta – bļodiņa – gulta – bļodiņa, no tās novirzoties vien brīžos, kad mincim nākas palīst pagultē, lai atvemtu apēsto, sāk mākt nopietnas bažas: vai mans kaķis ir bulīmiķis? Vai viņš ir slims?

    Četri nopietni iemesli

    Ar bulīmiju kaķi neslimo – norāda veterinārārsts, taču milzīgai ēdelībai var būt vairāki cēloņi, kas signalizē par kādu nopietnu saslimšanu.

    1. Cukura diabēts. Bieži vien ēdelība raksturīga kaķiem, kas saslimuši tieši ar cukura diabētu. Parasti pie šīs saslimšanas tiek novēroti arī citi simptomi: kaķis ne vien daudz ēd, bet arī daudz dzer un bieži dodas uz kastīti nokārtot savas slapjās dabiskās vajadzības.

      Taču jāņem vērā, ka cukura diabēta gadījumā kaķis nevis uzbarojas, bet gluži otrādi – jūtami zaudē svaru. Katrā ziņā saimnieks visu šo simptomu komplektu nevar nepamanīt.
    2. Vairogdziedzera darbības traucējumi.. Kaķa apetīti var veicināt hipotirioze – hormonālas dabas izmaiņas, kad vairogdziedzeris par maz saražo kādu specifisku hormonu. Parasti pie šīs saslimšanas dzīvnieks kļūst ļoti mazkustīgs, apātisks, miegains, ļoti daudz ēd un ātri aptaukojas.
    3. Virsnieru darbības problēmas. Arī šī ir hormonālas dabas problēma, kad virsnieres izstrādā par daudz apetīti pastiprinošā hormona. Parasti pie šīs saslimšanas kaķis daudz ēd, tam ir lielas slāpes (daudz dzer), kas, neapšaubāmi veicina tauku uzkrāšanos zemādas slāņos.
    4. Stress. Arī šis var būt iemesls kaķa pārliekai rijībai – kaut kāda stresa faktora iespaidā šādi kaķis mēģina kompensēt diskomfortu. Stresa iemesls var būt jebkas – remonts mājās, jauni iemītnieki (piemēram, zīdainīša ienākšana ģimenē), vides maiņa, jauna dzīvnieka iegāde u.c.. Dzīvnieks – gluži tāpat kā reizēm to dara cilvēki – sevi nomierina ēdot. Parasti novēršot stresa faktoru iespējams noregulēt arī kaķīša apetīti.

    Vai sterilizācija ietekmē apetīti?

    Lai gan plaši izplatīts ir uzskats, ka sterilizācija būtiski ietekmē dzīvnieka ķermeņa svaru, izraisot noslieci uz aptaukošanos, veterinārārsts Briņķis uzskata – pati par sevi šī ķirurģiskā manipulācija (gluži tāpat kā kastrācija) neietekmē dzīvnieka svaru. Resns mincis paliek tāpēc, ka ēd pārāk daudz vai ēd nepiemērotu barību.

    Protams, sterilizēta kaķa organismā notiek hormonālas izmaiņas – vairāk nav meklēšanās, kas regulāri norisinājās divreiz gadā un dzīvniekam izraisīja lielu stresu. Pēc sterilizācijas kaķis kļūst mierīgāks, mazāk aktīvs un te nu vislielāko kļūdu nereti pieļauj kaķa saimnieks, turpinot savu mīluli barot ar to pašu barību un tādos pašos daudzumos kā līdz šim. Mīlulis pakāpeniski sāk pieņemties svarā, jo pārsvarā nesterilizētiem kaķiem paredzēta sausā barība ir enerģijas bagātāka, tajā ir vairāk olbaltumvielu un tauku, kas nav nepieciešami sterilizētiem dzīvniekiem.

    Atceries!

    • Uzreiz pēc operācijas veikšanas sterilizētiem kaķiem barības apjomu ieteicams samazināt par trešdaļu!
    • Vēlams izvēlēties speciāli sterilizētiem minčiem paredzētu barību, kas ir liesāka.  

    Kāpēc kaķis atvemj apēsto?

    Apēstās barības atvemšanai var būt divi iemesli:

    1. Iespējams, dzīvnieks, negausīgi ēdot, ir uzņēmis tik daudz pārtikas, ka viņa gremošanas trakts vairs nespēj to pārstrādāt. Parasti kaķiem, kuri daudz ēd un ir aptaukojušies, novērojamas arī problēmas ar vēdera izeju – rodas aizcietējumi. Zarnu nosprostojuma dēļ kaķis apēsto atvemj.
    2. Pie vainas var būt arī gremošana traktā uzkrājušies spalvu kamoli. Visvairāk šai problēmai ir pakļauti garspalvaini kaķi un, ja mincis sevi apkopjot salaizījis par daudz spalvas, tās kamoli tiek atvemti. Atvemtajā barības masā tie parasti ir redzami (arī fekālijās). Šādos gadījumos kaķim ieteicams dot speciālas pastas vai barības piedevas, kas palīdz izvadīt spalvu kamolus (zooveikalos pieejama arī speciāla sausā barība). Tiesa, parasti gan spalvu kumšķu veidošanās gremošanas traktā neietekmē kaķa apetīti.

    Ņem vērā! Negausīga apetīte kaķim var būt arī, ja tas nav attārpots un vēdera dobumā saviesušies parazīti. Taču šādas problēmas gadījumā kaķis parasti novājē, nevis pieņemas svarā. Risinājums – attārpot dzīvnieciņu!

    Ko darīt?

    Ja kaķis nevar rast sāta sajūtu un kļūst nepārprotami rijīgs, turklāt acīmredzami aptaukojas vai novājē, dzīvnieku ieteicams izmeklēt pie veterinārārsta. Lai izslēgtu vairākas nopietnas saslimšanas, obligāti būtu jāveic urīna un asins analīzes!

    Jāņem vērā, ka aptaukošanās pat pilnīgi veselu minci var novest pie sirds un asinsvadu saslimšanām un izraisīt ļoti nopietnus zarnu darbības traucējumus. Turklāt kaķim ir ļoti grūti samazināt svaru un nosēdināt viņu uz diētas. Tāpēc rūpējies par savu mīluļa veselīgu apetīti un normālu ķermeņa svaru jau laikus!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē