• Kāpēc kaķis nemazgā sev dibenu

    Mājas mīluļi
    Ilze Zicāne
    10. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķi pazīstami kā ārkārtīgi tīrīgi dzīvnieki, kuru dienas grafikā līdzās snauduļošanai, ēšanai un rotaļām, nozīmīga daļa atvēlēta mazgāšanās procedūrai. Tomēr gadās indivīdi, kuri pārsteidz savus saimniekus, principiāli nemazgājot savu dibengalu. Kādi ir iemesli šādai neraksturīgai uzvedībai? Konsultē veterinārārstie Liene Dindone.

    Veterinārārsti apgalvo, ka viens no veidiem, kā noteikt, vai kaķis ir vesels un kas tam varētu kaitēt, ir aplūkot mīluļa izkārnījumus. Rīcības shēma ir ļoti vienkārša – ja redzi, ka regulāri nokārtošanās laikā vai uzreiz pēc tās ar tava mīluļa dibengalu notiek kaut kas neparasts, nekavējies dzīvnieku vest pie veterinārārsta.

    Lai zinātu, kas šajā gadījumā uzskatāms par neparastu, jāzina, kādas ir normālas kaķa ekskrementu pazīmes. Pirmkārt, kaķi lielākoties nokārtojas vienu reizi dienā. Otrkārt, ekskrementiem jābūt tumši brūnā krāsā un normālas konsistences – ne pārāk cietiem, ne pārāk mīkstiem, porainiem. Treškārt, ekskrementiem jāož normāli. Protams, smaka ir specifiska, taču tai nevajadzētu būt pārlieku nepatīkamai vai spēcīgai.

    Neparastas parādības ir: ļoti cieti, ļoti mīksti, gaiši, melni ekskrementi; aizcietējumi, caureja; tārpi vai jebkas cits, kas nav pieskaitāms pie normālas nokārtošanās.

    Resns, slims vai cimperlīgs

    Lielākoties pie vainas, kāpēc kaķis nemazgā dibenu, ir viens no sekojošajiem iemesliem – kaķis ir pārlieku resns vai to nomoka vecuma slimība – artrīts. Ļoti retos gadījumos vainīgas ir dzīvnieka rakstura iezīmes – viņam gluži vienkārši nepatīk vai ir slinkums mazgāties un viss.

    Kaķi ar lieko svaru ir riska grupā saslimt ar diabētu, sirds un elpošanas ceļu slimībām. Viņiem nereti izveidojas urīnpūšļa akmeņi un artrīts. Konsultējies ar veterinārārstu par tieši tavam kaķim piemērotāko barību, kas būs atkarīga no šķirnes, vecuma un veselības stāvokļa, un barošanas grafika. Rēķinies, ka visticamāk korpulentais dzīvnieks nebūs ar mieru uzsākt jaunu dzīvesveidu un visādi protestēs, gan kliedzot, gan pielabinoties. Viņa paša labā tev jābūt nelokāmam un jāatsakās no noteiktā režīma – te aiz žēluma palielinot barības daudzumu, te atkal atceroties, ka jāievēro diēta – nedrīkst. Ja viss noritēs labi, pēc kāda laika kaķis tiks klāt dibengalam un atsāks sevi apkopt.

    Ja mincim ir tik ievērojams liekais svars, ka pāri apaļajam puncim ir grūtības aizsniegt dibenu, dzīvniekam nekavējoties jāpiemēro diēta.

    Ja kaķis ir sasniedzis cienījamu vecumu, viņu, tāpat kā tas notiek ar cilvēkiem, ir piemeklējušas vecuma izpausmes veselības stāvoklī. Zobi vairs nav tik stipri (varbūt pat daudzi trūkst), redze un dzirde kļuvusi švakāka, rotaļas interesē arvien mazāk, lēnāka kļūst arī vielmaiņa.

    Pēc 8 gadu vecuma (vai liekā svara dēļ agrāk) kaķi var ciest arī no artrīta – locītavu iekaisuma. Ja kustības sagādā nepatīkamas sajūtas vai pat sāpes, protams, kaķis nelocīsies un nemazgās tās vietas, ko grūtāk aizsniegt. Šajā gadījumā tavs uzdevums ir atvieglot kaķim vecumdienas, parūpējoties par viegli sagremojamu pārtiku, vitamīniem, ja vajadzīgs, arī zālēm – īsāk sakot, kaķi jāaplūko speciālistam. Savukārt, ja nepieciešams, jāpalīdz kaķim sakopties, dibengalu pēc kastītes apmeklējuma notīrot ar piemērotiem līdzekļiem.

    Izņēmuma gadījumi

    Atceries, ka kaķim jācenšas un jāļauj sakopties pašam. Ja viss ir kārtībā ar viņa veselību, netīram dibenam nevajadzētu būt problēmai. Reizēm kaķiem piemetas caureja, ko pārsvarā izraisa diētas maiņa un/vai alerģija pret noteiktu produktu, retāk: zarnu iekaisuma slimības, resnās zarnas iekaisums (kolīts), vairogdziedzera funkciju pavājināšanās (hipotireoze), parazīti, aizkuņģa dziedzera iekaisums (pankreatīts), vēzis. Ja kaķim gadījusies šmuce, nevajag ļaut dzīvniekam nelaimīgam skraidīt pa māju vai šļūkt ar dibenu pa grīdu, bet notīrīt ekskrementu paliekas ar piemērotām metodēm.

    Ar ko tīrīt?

    Kaķa dibenu būs ērti notīrīt ar siltā ūdenī samitrinātu tualetes papīru vai ļoti mīkstu dvielīti, bet vēl ērtāk – ar mitrajām salvetēm, kas ražotas speciāli dzīvniekiem vai paredzētas zīdaiņiem un ir bez aromāta.

    Ņem vērā, ka salvetes labāk izvēlēties tikai tādā gadījumā, ja kaķis dibenu nespēj sasniegt nemaz. Ja viņš to var aizsniegt daļēji, labāka izvēle būs vienkārši silts un tīrs ūdens, jo salvetes, lai arī pavisam maz, tomēr satur ķimikālijas, ko laizīt nav vēlams. Tīrīšana jāveic pēc iespējas ātri un reizē ļoti saudzīgi, lai aiztaupītu apkaunojošās sajūtas gan mincim, gan tev pašam.

    Tabula palīdzēs tev identificēt iespējamās kaķa veselības problēmas. Atceries, ka šī ir tikai papildus informācija. Diagnosticēt slimību un palīdzēt tavam mājdzīvniekam var veterinārārsts.

    Simptoms

    Izskats

    Regularitāte

    Iespējamais iemesls

    Aizcietējums

    Mazi, cieti, sausi ekskrementi

    Retāk kā reizi dienā

    Atūdeņošanās, palielināta resnā zarna, gremošanas problēmas

    Aizcietējums

    Mazi, cieti, sausi ekskrementi ar lielu daudzumu spalvu

    Retāk kā reizi dienā

    Spalvu kamoli vēderā, apsēstība ar mazgāšanos (par iemesliem lasi žurnālā ASTES, Nr.3, 2014)

    Aizcietējums

    Tievi, lentei līdzīgi ekskrementi

    Retāk kā reizi dienā

    Audzējs vai zarnu sašaurinājums

    Caureja

    Melni, aizkavēti, mīksti ekskrementi

    Dažāda

    Vēdera vai zarnu asiņošana. Dzīvnieks nekavējoties jānogādā veterinārajā klīnikā.

    Caureja

    Nepatīkami, smakojoši, biezenim līdzīgi ekskrementi

    2–3 reizes dienā

    Diētas nepanesamība, zarnu iekaisuma slimības

    Caureja

    Ķepīgi ekskrementi ar gļotām

    Vairākas reizes dienā

    Dzīvniekam nepiemērota pārtika, kolīts

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē