• Kāpēc kaķi ēd smiltis un zemi?

    Mājas mīluļi
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    24. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kaķu saimnieki bieži stāsta par savu mīluļu kaprīzēm ēdiena izvēlē. Minči piekasīgi izturas pret barību, ko viņiem piedāvā, bet dažkārt pieprasa ne visai veselīgus produktus vai pat piesaka bada streiku kā protestu veselīgam uzturam. Cik gan pārsteigti ir saimnieki, kad pamana, ka kaķis ēd smiltis no savas tualetes vai zemi no puķupoda!

    Uzreiz jāuzsver – kaķiem nav raksturīgi censties paplašināt garšas diapazonu, tāpēc, ja jau kaķis ķēries pie neēdamu lietu notiesāšanas, kaut kas nav īsti kārtībā.

    1. Normāla uzvedības reakcija

    Mazi kaķēni praktiski neko nedzird un neredz (pat tad, kad acis atveras, redze kādu laiku paliek miglaina), taču lieliski atšķir garšas un smaržas. Mazuļi zina mātes smaržu un piena garšu, un pirmajam mēnesim viņiem ar to pilnīgi pietiek, taču, kad kaķēni paaugas, viņi sāk izpētīt apkārtni.

    Tas, ka kaķēns izpēta apkārtējo pasauli, nav nekas slikts, tev tikai jāparūpējas par viņa drošību. Augoša kaķēna ēdienkartē vajag iekļaut visus drošos produktus, jo mīluļa gaume attiecībā uz ēdienu nav paredzama. Uzskata, ka kaķiem negaršo dārzeņi, taču šis uzskats izveidojies tikai tāpēc, ka daudzi nav vienkārši aizdomājušies iedot mīlulim pagaršot gabaliņu burkāna vai paprikas. Jāsaka, ka pilnīgi aplams ir arī sabiedrībā iesakņojies stereotips, ka kaķi dievina pienu un zivis.

    Kaķi ir ļoti ziņkārīgi dzīvnieki, tāpēc, sajūtot nebijušu smaržu, centīsies jaunumu nogaršot.

    Uzraugot mīluli, ņem vērā, ka kaķim oža ir daudz labāka nekā mums, cilvēkiem, tāpēc mincis var ieinteresēties par to, kam, tavuprāt, vispār nav smaržas. Piemēram, vadu gumija smaržo visai neparasti, un kaķēns nelaidīs garām iespēju to nedaudz pakošļāt.

    Centies jau laikus novērst visus riskus: paslēpt vadus, nolikt garšvielas un medikamentus kaķim nepieejamā vietā utt. Kas attiecas uz smilšu un zemes ēšanu ar mērķi izpētīt apkārtējo pasauli – tajā nav nekā pārdabiska, ja vien tas nekļūst par ieradumu.

    2. Vitamīnu trūkums

    Kaķu tualetes smilšu ēšana vairumā gadījumu liecina par avitaminozi. Mazāk iespējamais variants – pievilcīgs kaķu smilšu aromatizētājs, kas kaut kādu iemeslu dēļ iegaršojies tavam mīlulim. Ja ir aizdomas, ka kaķim trūkst vitamīnu un minerālvielu, problēma jārisina iespējami ātrāk.

    • Iesēj kaķim zālīti, tas ir īpaši svarīgi ziemas periodā, kā arī mājas kaķiem, kuri ārā neiziet nekad.
    • Dodies pie veterinārārsta, lai noskaidrotu, kādus vitamīnus kaķim papildus dot.

    3. Problēmas ar zobiem

    Pārliecinies, ka kaķis necieš no zobu sāpēm vai ka viņam nav izveidojies zobakmens.

    Dabā kaķi no sāpošiem zobiem un aplikuma tiek vaļā ar kaut kā cieta košļāšanu (zaru, akmeņu). Iespējams, tavam mincim laiks apmeklēt veterinārārstu, kurš palīdzēs noņemt zobakmeni vai izraus sāpošo zobu.

    4. Kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi

    Cērmes vienmēr rada kaitējumu, bet spēcīgas invāzijas gadījumā gluži vai plēš pušu kaķa zarnu traktu un izsūc no dzīvnieka visas dzīvībai nepieciešamās vielas. Ēdot smiltis, dzīvnieks cenšas parazītus fiziski izdabūt ārā. Smiltīm jāsapresējas, jārada tāds kā korķis un jāizstumj tārpi. Savvaļas kaķi šādu metodi varbūt arī ir spējīgi pārdzīvot, bet mājas minči tiek pie zarnu aizsprostojuma.

    Diareja – spēcīgu niezi anālās atveres rajonā (pēc kaķa loģikas) var likvidēt, ēdot zemi vai smiltis. Šo iespēju varētu pieņemt, ja dzīvnieks ne pirmo dienu cieš no diarejas jeb caurejas. Disbakterioze ir diagnoze, ko ilgi un spītīgi nenoteica dzīvniekiem gaļēdājiem. Ņemot vērā, ka mājas kaķus grūti nosaukt tikai un vienīgi par gaļēdājiem, bet produktu kvalitāte dažkārt ir tālu no vēlamās, mīluļa zarnu mikroflora cieš ne mazāk kā cilvēkiem.

    5. Psihiski traucējumi.

    Visgrūtāk diagnosticējamā un ārstējamā diagnoze – psihiskie traucējumi, kas arī var būt iemesls zemes ēšanai. Veterinārs gan nenoteiks šādu diagnozi, kamēr nebūs izslēdzis visas fiziskās slimības. Tu droši vien saproti, ka ideāli veselu dzīvnieku (tāpat kā cilvēku) nav un pilnvērtīgas izmeklēšanas laikā kāda kaite noteikti atradīsies.

    Psihiskos traucējumus var atklāt un klasificēt, tikai ilgstoši novērojot dzīvnieku, un to var izdarīt tikai viņa saimnieks. Šim nolūkam vajag iekārtot kladīti, kurā pierakstīt, kā uzvedies mīlulis, ņemot vērā dienas notikumus. Svarīgas ir nevis sīkas detaļas, bet novirzes no normas.

    • Piemēram, depresīvs stāvoklis – kaķis vienmēr ir skumjš, nerotaļājas, slikti ēd, neizrāda emocijas.
    • Obsesīvi kompulsīvi traucējumi vai uzmācīgu stāvokļu neiroze – kaķis dara vienu un to pašu, atbildot uz jebkuru kairinājumu.
    • Pikacisms jeb perversa apetīte – dzīvnieks ēd neēdamas lietas (ne tikai smiltis).

    Ja ir aizdomas, ka kaķim ir psihiski traucējumi, vai nu jāvēršas pēc palīdzības pie zoopsihologa, vai arī jāuzmeklē ļoti pieredzējis veterinārārsts.

    Iemesli, kāpēc kaķis ēd zemi:

    • Kaķēns izpēta pasauli (arī pieauguši kaķi var šad tad nogaršot kaut ko jaunu).
    • Kaķim ir neremdināma bada sajūta, jo viņa organismā ir vitamīnu un mikroelementu deficīts.
    • Mīlulim attīstījies zobakmens vai sāp zobs.
    • Kaķim ir cērmes.
    • Dzīvniekam ir zarnu trakta traucējumi (traucēta garšas uztvere).

    Ja kaķis ēd zemi no puķupodiem:

    • Zeme nejauši izbirusi, patiesībā kaķa mērķis bija pati puķe vai auga lapas.
    • Kaķis cenšas iegūt mikroelementus, īpaši zobu maiņas periodā.

    Ja mani, ka kaķim traucēta garšas uztvere, apetīte kļuvusi pārāk liela vai vispār samazinājusies, pirmais, kas jādara, – jālīdzsvaro ēdienkarte. Ja neesi pārliecināts, ka baro kaķi pareizi, pakonsultējies ar veterinārārstu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē