• Kā rīkoties, ja kaķis ēd maisiņus un citas neēdamas lietas

    Mājas mīluļi
    Laura Blumberga
    23. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: KDdesignphoto / Shutterstock
    Daži kaķi mēdz ēst maisiņus, papīrus, vadus, salvetes, diegus utt. Kāpēc kaķi tā dara, un vai ir iespējams viņus no šī nelāga ieraduma atradināt?

    Raksts no žurnāla Astes arhīva

    Atbild veterinārārstes Lita Konopire un Mudīte Bēne.

    Veterinārārstu lekcijās profesori, kas runā par dažādām problēmām, kas saistītas ar kaķu uzvedību, savu runu parasti iesāk ar teikumu – kaķi ir dīvaini. Tomēr varianti, kamdēļ kaķi ēd neēdamas lietas, ir vairāki, taču neviens no tiem nav līdz galam ne izpētīts, ne zinātniski pierādīts. Veterinārārstes norāda, ka, spriežot pēc tiem gadījumiem, ar kuriem viņas sastapušās savā praksē, var izvirzīt vairākas versijas, kas izskaidrotu kaķu aizraušanos ar neēdamām un reizēm arī bīstamām lietām.

    • Iespējams, ka kaķi mēģina apēst kaut ko neēdamu, lai iztīrītu savu gremošanas traktu.
    • Ja kaķis ir izsalcis, viņš sāk instinktīvi košļāt visu, kas pa rokai, – maisiņus, salvetes, auduma gabalus, vadus utt.
    • Tos, kas košļā un arī ēd izņēmuma kārtā tikai maisiņus, iespējams, pievilina čaukstošā skaņa.
    • Līdzīgi ir ar kaķiem, kas ēd diegus. Visticamāk, tas sākas kā rotaļa – ar ķepu paritināt spolīti. Kaķis diegu nolaiza, tas pielīp pie kaķa mēles (ņemot vērā kaķu mēles struktūru), un galu galā dzīvniekam nav nekādu citu iespēju, kā to norīt.
    • Vēl viens košļāšanas iemesls ir saistīts ar kaķa nervu sistēmu. Tiek uzskatīts, ka dzīvnieks sevi šādā veidā mierina, tiek vaļā no sasprindzinājuma līdzīgi kā cilvēks, kas grauž nagus vai uztraukuma brīdī daudz ēd. Tāpat pastāv versija, ka kaķis šādā veidā cenšas pievērst cilvēka uzmanību, kuras viņam trūkst.

    Apēstie svešķermeņi – tas ir nopietni

    Saimniekiem vajadzētu pietiekami nopietni izturēties pret to, ka kaķis ēd neēdamas lietas. Ja, piemēram, tu zini, ka tavs mīlulis ēd maisiņus un parasti pēc tam viņam ir slikta dūša un viņš tos izvemj, tas nenozīmē, ka tā notiks vienmēr. Kādā reizē maisiņš var izrādīties izgatavots no elastīgāka vai cietāka plastikāta un var nokļūt kaķa tievajās zarnās, kas ir ļoti nopietns drauds dzīvnieka veselībai.

    Ņem vērā!

    Saimniekam, kurš kaut reizi ir ir novērojis, ka kaķis ēd neēdamas lietas, un pamana, ka dzīvnieks ir sanīcis, viņam ir sliktāka apetīte, obligāti ir jāmeklē veterinārārsta palīdzība. Interesanti, ka šis netikums – košļāt un ēst neēdamas lietas – nebūt nepiemīt visiem kaķiem.

    Šķiet, ka svešķermeņu ēdāji un košļātāji ir Austrumu tipa kaķi – viņi ir emocionālāki, sensitīvāki, taču pieradījumu tam, protams, nav.

    Tikpat labi vadus grauzt var visparastākais Latvijas raibais mincis. Interesanti, ka gandrīz nekad ar sūdzībām par apēstiem svešķermeņiem pēc palīdzības nevēršas kaķēnu saimnieki. Visdrīzāk tas ir tāpēc, ka, kamēr kaķēns ir mazs, viņam apkārtējā pasaule un rotaļas šķiet daudz interesantākas nekā kaut kā košļāšana.

    Kā atradināt?

    Veterinārārsti ir pārliecināti, ka atradināt kaķi, kurš kaut kādu iemeslu dēļ ir pasācis pagaršot neēdamas lietas, ir gandrīz vai neiespējami. Protams, var mēģināt novākt tieši tās lietas, kas viņam vislabāk garšo, lai tās dzīvniekam nav brīvi pieejamas. Tomēr jāpatur prātā, ka kaķis, kurš, piemēram, vislabprātāk ēd maisiņus, tos neatradis, visdrīzāk sāks ēst citu lietu, kas iepatikusies – papīra dvieļus vai auduma gabalu.

    Bet visu mājās novākt nav iespējams. Vai arī cits variants – turēt kaķi ieslodzītu vienā telpā, kas, manuprāt, nav labs risinājums, ņemot vērā, ka tādā gadījumā kaķim sāksies emocionāla rakstura problēmas, jo viņam tiek liegta iespēja brīvi pārvietoties, it īpaši, kad saimnieku nav mājās.

    Literatūras avotos ir minēts kāds veids, kā dzīvnieku varētu atradināt no nelāgā ieraduma: kaķa iecienītās lietas apsmidzināt vai apsmērēt ar mentolu vai citrusa augļu aromātu (šie ir divi aromāti, kas kaķiem ir īpaši netīkami). Jāatceras, ka aromāts pēc kāda laika izgaro, tāpēc šī procedūra jāatkārto ik pēc dažām dienām.

    Ja ir aizdomas, ka kaķis tādējādi sevi mierina un ir pārlieku emocionāls, vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu, kurš, iespējams, varētu ieteikt kādus nomierinošus līdzekļus.

    Ja tomēr ir aizdomas, ka dzīvnieks gremo priekšmetus tāpēc, ka jūtas izsalcis, vajadzētu konsultēties ar ārstu un noskaidrot, vai barība, ar ko barojat savu mīluli, ir viņam piemērota un nodrošina dzīvnieku ar visām viņa vecumam un svaram nepieciešamajām uzturvielām.

    Īpaši bīstamie svešķermeņi!

    Izrādās, ka vieni no visbīstamākajiem svešķermeņiem, kas apdraud kaķu veselību, ir tā dēvētie stikiji. Kaķiem ar tiem patīk rotaļāties – tie ir mazi, viegli, labi palecas, turklāt tos ir patīkami košļāt, jo gumija, no kā tie izgatavoti, ir salīdzinoši mīksta. Diemžēl rotaļas brīdī kaķis tos var norīt, jo izmērs ir tieši tāds, lai kaķa gremošanas traktā tas ieietu salīdzinoši brīvi.

    Visļaunākais variants ir tad, ja kaķis ir apēdis tumsā spīdošo Stikiju, kur gumijas sastāvā ir fosfors. Tas ir ļoti toksisks ķīmisks elements, kas, nonākot dzīvnieka organismā, apdraud ne tikai viņa veselību, bet pat dzīvību. Stikiji, kuru sastāvā nav indīgu vielu, arīdzan apraud dzīvnieka veselību, jo var veidot nosprostojumus kaķa orgānos.

    Lai arī plastikāta maisiņus kaķi parasti sakošļā mazos gabaliņos un tad norij, reizēm, atkarībā no maisiņa materiāla, arī tie var nopietni apdraudēt dzīvnieka veselību – nokļūstot tievajās zarnās, tie var veidot aizsprostojumus. Tāpēc, ja vien ir aizdomas, ka kaķis ir ēdis maisiņu, bet nav to izvēmis vai izkakājis, vajadzētu rūpīgāk pavērot dzīvnieka uzvedību, pašsajūtu, kā arī apetītes izmaiņas.

    Ļoti bīstami ir diegi. Visbiežāk spolītes kaķu uzmanību sākotnēji pievērš kā rotaļlieta, tad dzīvnieks to pagaršo un tas ieķeras mēlē.

    Kaķa mēle anatomiski ir veidota ar asiem sariņiem (lai kaķis varētu sevi mazgāt un ķemmēt), tāpēc paša spēkiem dzīvnieks nekādi vairs nevar diegu nenorīt, jo tas ieķēries mēlē. Galu galā, kaķis to ir spiests norīt. Veterinārārstes norāda, ka nekādā gadījumā nedrīkst diegu vilkt ārā paša spēkiem! Diegs var būt sapinies un raujot to ārā, iespējams pārgriezt kaķa gremošanas traktu. Jāņem arī vērā, ka diega galā var būt bijusi adata. Tāpēc, ja vien ir aizdomas, ka dzīvnieks ir apēdis diegu, nekavējoties jādodas pie veterinārārsta.

    Bīstamo lietu sarakstā jāmin arī eglīšu spožie rotājumi, tā sauktie eņģeļu mati, kas kaķa uzmanību pievērš divkārt – tie ir viegli, gaisa plūsmā plivinās, spoži un kustoties rada čaukstošu skaņu. Un, gluži tāpat kā diegi, eņģeļu mati ir gari, nepārraujami un kaķa gremošanas sistēmā var iekļūt dziļi. Arī tos, tieši tāpat kā diegus, nekādā gadījumā nevajag censties no kaķa mutes izvilkt pašam.

    Kad jāmeklē ārsta palīdzība

    • Ja dzīvniekam ir nepārtraukta vemšana, kaut arī salīdzinoši laba pašsajūta.
    • Ja novērojat izmaiņas kaķa pašsajūtā – viņš vairāk guļ, viņam ir sliktāka apetīte, viņš jūtas un izskatās sanīcis.
    • Ļoti nopietns signāls ir apetītes samazināšanās vai tās zudums, jo kaķi parasti ir apveltīti ar labu apetīti. Ja dzīvnieks nav izrādījis par ēdienu interesi vairāk kā diennakti, obligāti jāmekē mediķu palīdzība. «Nereti saimnieki uz klīniku atnes kaķi, kurš nav ēdis vairākas dienas. Viens kaķa gads ir salīdzināms ar pieciem cilvēka mūža gadiem, tāpēc jāpatur prātā, ka tieši pēc tādas sistēmas tiek rēķināti visi procesi, ko dzīvnieks izdzīvo, arī ēšana. Vienkārši rēķinot – kaķi, kas nav ēdis vairākas dienas, varētu pielīdzināt cilvēkam, kurš nav ēdis aptuveni mēnesi. Tāpēc, ja dzīvnieks neēd vairāk kā vienu diennakti, nav jāgaida brīnumaina atveseļošanās, bet jādodas pie ārsta,» saka veterinārārste Mudīte Bēne.
    • Ja kaķim nav bijusi vēdera izeja vairāk kā diennakti, tas ir ļoti nopietns signāls un drauds kaķa veselībai un dzīvībai. Visdrīzāk tas nozīmē to, ka kaķa gremošanas traktu kaut kas ir nosprostojis.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē