• Kā rūpēties par kaķi ziemā?

    Mājas mīluļi
    Ligita Timma
    8. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: TracieGrant / Shutterstock
    Kad pēc siltā ziemas sākuma iestājies īsti ziemīgs aukstums, kaķu saimniekam vairāk uzmanības jāpievērš sava mīluļa veselībai un labsajūtai. Īpaši tad, ja kaķis regulāri dodas pastaigās ārā. Kas jāņem vērā, lai mincis neapaukstētos, viņa kažoks taptu vēl skaistāks, ķepas būtu kārtībā un āda nekļūtu pārāk sausa?

    Uzmani, lai neapsaldējas!

    Aukstajā sezonā arī kaķis var saslimt ar līdzīgām slimībām kā cilvēks – ar rinītu, traheītu, bronhītu, pneimoniju. Tiesa, mincis, kurš pieradis ik dienas doties ārā aktīvās pastaigās un kam ir spēcīga imūnsistēma, parasti aukstuma dēļ tik viegli vis nesaslimst. Cita lieta, ja dzīvnieks ir novārdzis. Taču, iestājoties salam, kaķis var apsaldēties, ja laikus netiks siltumā un ārā viņam no vēja un aukstuma nav kur patverties.

    Tāpēc uzmani, lai mīlulis nepaliek laukā pārāk ilgi, varbūt viņš jau neskaitāmas reizes staigā gar ārdurvīm, cerēdams, ka ielaidīsi viņu. Vēlams katram gadījumam laukā sagādāt arī vietu, kur nav caurvēja un mitruma un kur viņš var uzturēties, ja kādu iemeslu dēļ nevarēs tikt mājoklī.

    Apsaldēties var arī istabas kaķis – kad ir izlaists ārā uz lodžijas un viņam piespiedu kārtā bijis vējā un salā jāpavada ilgāks laiks.

    Kaķi ziemā biežāk mēdz apsaldēt ausu galus, ķepas, astes. Pirmā pazīme apsaldējumam – ādas apsārtums. Ja pēc kaķa ilgākas pastaigas salā ko tādu pamani, parādi mīluli veterinārārstam. Īpaši jāuzmana kaķis seniora vecumā, kad dzīvniekiem biežāk sastopamas locītavu kaites. Ilgstoša uzturēšanās ārā var tās saasināt. Turklāt locītavu stīvuma dēļ kaķim var gadīties kļūmīgs lēciens, kritiens un trauma.

    Ņem vērā! Ja laukā ir krietns sals un tu ved kaķi automašīnā, kaķu pārvadāšanas konteinerā, viņu nedrīkst atstāt automašīnā ar izslēgtu dzinēju. Temperatūra autosalonā ļoti strauji pazeminās, un kaķim nelielajā būrītī, kur īsti nav iespēju izkustēties, kļūs ļoti auksti. Viņš var pat nosalt līdz nāvei.

    Laba barība – veselīgāka āda un kažoks

    Daba tā iekārtojusi, ka jau pirms ziemas dzīvniekiem palielinās apetīte, jo organisms zina – jāgatavojas aukstumam. Ir dzirdēts, ka pēc kaķa apetītes pat varot prognozēt, vai ziema būs ilga un ar lielu salu.

    Lai kaķa kažoks saglabātos veselīgs un biezs, ziemas aukstajā laikā ieteicams pievērst lielāku uzmanību sava mīluļa barības sastāvam.

    Izvēlies tādu barību, kas ir bagātāka ar olbaltumvielām un taukvielām (kaķiem, kas nesirgst ar aptaukošanos un ir aktīvi). Var papildināt viņa uzturu ar taukskābēm, kas palīdzēs apmatojumam augt biezākam un spodrākam. Augsts taukskābju saturs ir augu eļļās, piemēram, olīveļļā, rapšu eļļā, zivju eļļā. Pieaugušam kaķim ik pārdienas pie ēdiena pievieno ne vairāk kā pustējkaroti eļļas. Par taukskābju papildināšanu un konkrētas eļļas lietošanu vispirms tomēr vajadzētu aprunāties ar savu veterinārārstu. Viņš arī ieteiks, vai kaķim būtu vajadzīgs papildus barībai dot vitamīnus.

    Atceries arī par svaiga ūdens piedāvāšanu, lai tas mīlulim vienmēr būtu pieejams. Kaķi parasti dzer ļoti pieticīgi, bet ziemā, kad gaiss ir sauss un ir iespējama lielāka šķidruma daudzuma zaudēšana, mincim regulāri vajadzētu padzerties.

    Sargi ķepiņas!

    Laikā, kad uz ielu, ceļu segumiem un ietvēm sāk kaisīt sāli vai sāls un smilts maisījumu, lielāka uzmanība jāpievērš dzīvnieku ķepām. Parasti biežāk tiek brīdināti suņu saimnieki, bet gluži tāpat sāls kaitē kaķa ķepiņām. Ziemas mēnešos veterinārajās klīnikās ne tikai suņiem, bet arī kaķiem nākas ārstēt pirkststarpu ādas iekaisumus. Tāpēc regulāri paskaties, vai tava mīluļa kāju pirkststarpās nav manāms apsārtums, kas liecina par iekaisuma veidošanos.

    Pēc pastaigām dzīvnieka ķepas obligāti jānoslauka, iespējams, pat jānomazgā, neaizmirstot kārtīgi iztīrīt sniegu un smilšu graudiņus, kas ieķērušies starp pirkstiņiem.

    Jānotīra arī dzīvnieka pavēdere un pazode. Citādi kaķis, kopjot sevi, salaizīsies visu, kas pieķēries viņa slapjajam kažokam un ķepām. Ķepiņu ādu iespējams pasargāt, pirms pastaigām apstrādājot ar speciāliem līdzekļiem, kas nopērkami veterinārajās aptiekās. Tas pasargās ādu no sāls kairinājuma. Kaķu pēdiņu mīkstināšanai saimnieki bieži izmanto ļoti vienkāršus līdzekļus – smiltsērkšķu eļļu, Evijas ziedi vai parasto vazelīnu, kas ir pārdošanā cilvēku aptiekās. Tos var smērēt gan pirms kaķa laišanas pastaigā ārā, gan pēc atgriešanās un pēdiņu noslaucīšanas vai mazgāšanas.

    Ziemas sausums

    Ziemā mājokļos mēdz būt sausāks gaiss, īpaši tajos, kur ir centrālā apkure. Mitruma trūkums gaisā nelabvēlīgi ietekmē gan cilvēka, gan arī kaķa ādu. Gaisa mitrumu iespējams paaugstināt, izmantojot gaisa mitrināšanas iekārtas, nedaudz palīdz uz radiatoriem uzlikti samitrināti dvieļi, lēzeni trauki ar ūdeni. No sausā gaisa telpās vairāk cieš istabas kaķi. Savukārt āra pastaigu cienītāju kažoku ietekmē biežās temperatūras maiņas, jo starpība starp āra un telpu temperatūru aukstās ziemās mēdz sasniegt pat 35–40 grādus (kad laukā ir –20, bet mājoklī +20 grādu). Ādas problēmas var izpausties kā zvīņošanās, blaugznošanās.

    Lai kaķa kažoks ziemā mazāk tiktu bojāts, pirmkārt, ieteicams dzīvnieku aukstā laikā nevannot.

    Mazgāšana jau tā sausos matiņus un ādu vēl vairāk attauko un veicina blaugznu veidošanos. Ja kažoks ir ļoti netīrs un bez mazgāšanas nepavisam nevar iztikt, jāizmanto maigs šampūns un kondicionieris. Pats par sevi saprotams, ka vannošanas dienā kaķi vairs laukā laist nevajag, pat ja viņš to pieprasa. Otrkārt, kaķa kažoku iesaka biežāk ķemmēt, lai to atbrīvotu no atmirušajiem matiņiem un ādas plēksnītēm. Treškārt, kaķim svarīgi ziemā saņemt augstas kvalitātes barību.

    Ieteikumi kaķa drošībai ziemā

    • Neaizmirsti par kaķu obligāto vakcināciju pret trakumsērgu. Pat ja tavs mīlulis laukā neuzturas ilgi. Ziemā meža dzīvnieki barības meklējumos biežāk tuvojas apdzīvotām vietām un mīlulim ir lielākas iespējas inficēties, piemēram, no apkārtnē klimstošas slimas lapsas vai jenotsuņa.
    • Iedarbinot savu automašīnu, pārliecinies, vai zem tās nav kaķis. Meklējot laukā siltu vietiņu, dažkārt kaķi mēdz palīst zem automašīnas vai pat zem motora pārsega.
    • Izstaigājies pa āru, kaķis var tīkot pasildīties kādā siltākā vietā. Ja mājoklī ir ar malku kurināma plīts, krāsns vai kamīns, uzmani, lai tavs mīlulis neapguļas pārāk tuvu atklātajai ugunij, no kuras nejaušas dzirksteles var ielidot viņa kažokā.
    • Lai ziemā komfortablāk justos visi mājas iemītnieki – gan cilvēki, gan kaķi un citi mājas mīluļi –, centies pēc iespējas retāk izmantot gaisa atsvaidzinātājus, smaržas, paklāju un mēbeļu kopšanas un tīrīšanas līdzekļus dzīvojamajās telpās. Tā kā mājokli aukstumā nevar pamatīgi izvējot, sīkas daļiņas no šiem līdzekļiem telpās saglabāsies vēl ilgi.
    • Telpā, kur kaķis pieradis ikdienā uzturēties, iekārto viņam ziemas guļvietu. Svarīgi, lai tā būtu siltumā un pacelta augstāk par grīdas līmeni, jo tur mīlulis jutīsies komfortablāk un arī droši. Turklāt kaķim vienmēr patīk atrasties augstāk par zemi – labākai apkārtnes pārredzamībai. Par jauno ziemas guļvietu priecāsies ne vien āra, bet arī istabas kaķis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē